Mulți angajați consideră că este dificil să lucreze în ture de noapte din cauza efectelor acestui orar de lucru asupra sănătății și programului cotidian. Cu toate acestea, urmând câteva practici conștiente, munca în tura de noapte ar putea deveni o alternativă mai abordabilă.

Continuă să citești și descoperă câteva sfaturi despre cum poți gestiona programul de noapte, pentru a-ți prioritiza bunăstarea mintală și fizică.

Power nap-ul din pauză

În timp ce un pui de somn scurt înainte de a începe lucrul poate ajuta la combaterea oboselii, un pui de somn în timpul pauzei poate fi vital pentru menținerea vigilenței.

Siestele de 20-30 de minute se dovedesc benefice pentru lucrătorii în schimburi pentru a contracara oboseala. Astfel, dacă jobul tău de noapte presupune lucrul cu un cititor coduri bare sau monitorizarea unor procese repetitive, un power nap în pauză te poate ajuta să rămâi concentrat pe parcursul întregii ture.

Gestionează datoria de somn

Schimburile de noapte determină organismul să lupte împotriva ritmurilor sale naturale, încercând să fie alert atunci când este programat să doarmă. Munca de noapte presupune gestionarea cu succes a somnului din timpul zilei, pentru a menține datoria de somn la un nivel minim.

Adulții au nevoie de 7-9 ore de somn pentru a funcționa la capacitate maximă. Dacă dorm mai puțin de atât, vor avea o datorie de somn. Singura modalitate de „a plăti” această datorie este să recuperezi timpul de somn pierdut, ceea ce trebuie să se întâmple cât mai curând posibil după tura de noapte.

Controlează expunerea la lumină

Organismul nostru eliberează melatonină pe măsură ce se întunecă, pentru a induce starea de relaxare și somn. Dimineața organismul suprimă melatonina și crește nivelul de cortizol, pentru a face organismul să se simtă treaz.

Lumina artificială poate afecta stimulatorul circadian în același mod ca lumina soarelui, iar expunerea la lumina puternică poate ajuta la modificarea ciclului de somn al organismului.

Citeste si:
Importanța tensiometrelor de calitate pentru sănătatea cardiovasculară
Importanța tensiometrelor de...

În timpul turelor de noapte, oamenii pot încerca să-și „păcălească” organismul să intre într-o stare de alertă prin expunerea la lumină puternică și să promoveze somnul prin suprimarea expunerii la lumină după tură.

Astfel, dacă în timpul turelor de noapte ai fost expus la lumină puternică, ai putea purta ochelari de soare în drum spre casă, pentru a suprima lumina. Acest lucru te-ar putea ajuta să adormi mai repede și mai mult timp după tura de noapte.

Monitorizarea dietei

Atunci când ritmul cotidian este dezechilibrat, metabolismul este și el dezechilibrat. Se pare că persoanele care lucrează în ture de noapte sunt mai predispuse să se confrunte cu sindromul metabolic și afecțiuni specifice, din cauza unei diete necorespunzătoare și a perturbării bioritmului.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Planificarea meselor te poate ajuta să rămâi atent în timpul orelor de lucru și să devii mai relaxat pentru somn, atunci când vine momentul. Însă, accesul la facilitățile adecvate pentru prepararea și achiziționarea hranei poate fi o provocare pentru cei ce lucrează în ture de noapte. În astfel de situații, ar trebui să fii pregătit și să iei mâncare la serviciu, pentru a te asigura că mănânci corespunzător.

Utilizează cofeina cu înțelepciune

Mulți oameni consumă o doză mare de cafea la începutul turei, pentru a-și începe lucrul în forță. Cu toate acestea, dacă lucrezi în schimburi, ar trebui să adopți o abordare diferită pentru a maximiza efectele cafeinei.

Dozele mai mici și mai frecvente de cofeină pe parcursul zilei pot asigura o stare de veghe sporită. Cofeina își face efectul după aproximativ 20 de minute, iar o doză mică de cofeină înainte de un pui de somn poate contracara inerția pe care o poți experimenta după trezire. De asemenea, ar trebui să încetezi consumul de cofeină cu aproximativ 6 ore înainte de culcare, pentru a te asigura că stimulentul nu afectează somnul.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

În concluzie, aplicarea strategiilor de mai sus te poate ajuta să te descurci mai bine cu munca de noapte și să te asiguri că beneficiezi de cantitatea potrivită de somn pentru a funcționa corespunzător.


Despre autor:


Ultima actualizare: 25 Octombrie 2024 - 09 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.