În contextul actual marcat de schimbări rapide și neașteptate, mai ales în domeniile tehnologiei și comunicațiilor, adaptabilitatea și educația continuă au devenit mai mult decât simple avantaje competitive – sunt necesități vitale.

Evoluția tehnologică și transformările pieței muncii

Inteligența artificială, automatizarea și digitalizarea transformă industrii întregi, creează noi oportunități, dar și provocări semnificative pentru forța de muncă. De aceea, deprinderea unor noi abilități și învățarea continuă vor fi esențiale în viitorul profesional al fiecăruia. În acest moment, indiferent dacă suntem angajați sau angajatori, cu toții ar trebui să recunoaștem și să înțelegem aceste schimbări, pentru a putea să ne adaptăm constant, astfel încât să rămânem relevanți pe piața muncii. Prof. h.c. Dr. Daniel Metz, prorector la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, sublinia „viitorul este al celor care vor fi capabili să asimileze și să aplice corespunzător noile abilități pe care le va cere piața muncii. Într-un mediu aflat în continuă schimbare, adaptabilitatea și rapiditatea vor fi elementele de bază”.

Studiul „Vocea forței de muncă în Europa”, realizat de Deloitte, a relevat că, în viitor, cele mai căutate aptitudini vor fi cunoștințele IT avansate (21%), limbile străine (21%), cunoștințele tehnice (17%), aptitudinile de învățare (12%) și abilitățile de comunicare (11%). Prin urmare, pentru a rămâne relevanți în mediul profesional în care ne desfășurăm activitatea, va trebui să deprindem aceste aptitudini.

Importanța adaptabilității în contextul profesional

Profesioniștii care demonstrează un nivel ridicat de adaptabilitate sunt mai capabili să depășească situațiile incerte și să profite de oportunitățile emergente. Astfel, abilitatea de a învăța și de a te adapta continuu este mai valoroasă decât oricând. Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, menționa că „într-o eră definită de avansul neîntrerupt al inteligenței artificiale și tehnologiei, găsirea oportunităților viitoare presupune capacitatea de a ne adapta și de a cultiva competențe care depășesc fișele de post convenționale. Succesul aparține celor care aleg învățarea continuă și excelența în stăpânirea competențelor complementare. Acest aspect este important atât pentru cei la început de carieră, cât și pentru cei care au deja experiență sau iau în considerare o reconversie profesională”. Prin participarea la cursuri, workshop-uri sau programe de mentorat, indivizii pot să-și consolideze rețeaua de contacte și să beneficieze de experiența și cunoștințele altor profesioniști.

Citeste si:
Google Allo, o noua aplicatie pentru mesagerie instant
Google Allo, o noua aplicatie...

În concluzie, pentru un viitor prosper, care să ne aducă satisfacții pe toate planurile, va trebui să dăm dovadă de flexibilitate și să nu ne oprim din acumularea de informații despre domeniile care ne interesează.


Despre autor:


Ultima actualizare: 16 Aprilie 2024 - 02 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.