Alimentele pe care le consumi zilnic au un impact asupra nivelului tău de energie, dar şi asupra stării de sănătate. Este o idee bună să optezi pentru alimente curate, cu ingrediente cât mai hrănitoare şi fără aditivi dăunători, precum unii conservanţi, coloranţi sau potentiatori de arome. Astăzi, poţi face asta mai uşor ca niciodată, deoarece ai o mulţime de variante de produse din care să alegi.

Descoperă mai jos 5 alternative mai bune pentru câteva alimente populare, pe care foarte multe persoane le consuma zilnic:

Lipii în loc de pâine ambalată

Pâinea ambalată este deseori o soluţie rapidă dacă vrei să o păstrezi în bucătărie pentru mai multe zile, fără să îţi faci griji că se va strica. Din păcate, foarte multe alimente de acest tip conţin o mulţime de conservanţi şi aditivi, care nu sunt tocmai o alegere inspirată. Dacă îţi doreşti să consumi pâine şi ai nevoie de un produs cu termen de valabilitate mare, alege lipiile.

Găseşti o mulţime de variante de lipii cu ingrediente curate, care se pot păstra la frigider pentru o perioadă de câteva zile sau o săptămână. Ca acestea să se păstreze cât mai bine, foloseşte cutii de depozitare pentru frigider. Cutiile de depozitare au un preţ prietenos şi se pot cumpăra din supermarket-uri, magazine home & deco sau chiar online.

Miere în loc de zahăr rafinat

Zahărul rafinat nu este niciodată o alegere bună pentru sănătatea ta. O mulţime de studii arată ca acesta poate avea efecte negative asupra sănătăţii, de aceea este bine să cauţi alternative atunci când ai poftă de dulce. Dacă vrei să îndulceşti preparate diverse, atunci îndreaptă-te către miere. Poţi folosi mierea pentru a îndulci cafeaua, pentru a pregăti prăjituri sau chiar că topping pentru ovăz, clătite ori fructe.

Carne proaspătă în loc de mezeluri

Mezelurile sunt cea mai simplă soluţie pentru sandwich-uri, paşte, pizza făcută în casă şi o mulţime de alte preparate. Din păcate, nu reprezintă şi cea mai sănătoasă soluţie pentru organismul tău. O bună parte din mezelurile din comerţ conţin aditivi, precum conservanţii, coloranţii sau potentiatorii de arome. Vestea bună este că le poţi înlocui cu fâşii de carne proaspătă. Tot ce trebuie să faci este să prepari în casă o friptură de pui, vita sau porc, pe care să o condimentezi bine şi să o feliezi subţire. Feliile de carne se păstrează la frigider, în casolete sau cutii de depozitare şi se pot folosi exact la fel ca mezelurile.

Citeste si:
Noua listă de alimente cu adaos comercial plafonat. Cum vor fi...
Noua listă de alimente cu...

Iaurt în loc de sosuri din comerţ

Sosurile din comerţ te ajută să dai gust mâncărurilor, de la cartofi prăjiţi şi până la peste, shaorma sau salate. Acestea nu sunt cea mai bună idee, din cauza aditivilor pe care îi conţin. Le poţi înlocui uşor cu sosuri pe bază de iaurt sau pasta de roşii, preparate în casă.

Ca să prepari sosuri de casă cât mai gustoase, foloseşte mirodenii. Poţi păstra uşor în bucătărie o mulţime de mirodenii cu ajutorul unor cutii de depozitare. Acestea te ajută să păstrezi astfel de produse în ordine şi să ai o bucătărie organizată.

Apă cu fructe sau ceai în loc de sucuri

Sucurile din comerţ, de la băuturi carbogazoase şi până la sucuri de fructe concentrate, conţin o cantitate foarte mare de zahăr. În plus, acestea pot conţine şi conservanţi, coloranţi sau alte tipuri de aditivi. Vestea bună este că le poţi înlocui foarte uşor. Dacă îţi este pofta de o băutură carbogazoasa cu fructe, pregăteşte una acasă. Ai nevoie de apă minerală şi câteva fructe proaspete, pe care să le laşi la infuzat în apă.

Citeste si:
Plafonarea alimentelor, refuzată de magazine. Ar putea urma...
Plafonarea alimentelor,...

De asemenea, ai şi varianta de a prepara ice ţea în casă. Fie alegi ceaiuri din comerţ, fie pregăteşti propriile ceaiuri cu plante şi fructe uscate. Pliculeţele de ceai home-made sunt ideale pentru băuturi gustoase şi sănătoase, ba chiar le poţi oferi pe post de cadouri şi celor dragi.

Dacă îţi doreşti să mănânci mai sănătos, încearcă să înlocuieşti pe cât posibil alimentele procesate cu alternative realizate din ingrediente curate şi proaspete, precum cele din exemplele de mai sus.


Despre autor:


Ultima actualizare: 20 Martie 2024 - 11 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.