SSM este prescurtarea de la siguranță și sănătate în muncă și orice persoană care a fost angajată cel puțin o dată în viață a interacționat cu o persoană care are acest rol.

Inspectorul SSM este acea persoană din umbră care are grijă ca toate regulile de prevenție și securitate în muncă să fie îndeplinite cum trebuie și ca toți angajații companiilor cu care colaborează sunt în siguranță pe parcursul orelor de muncă.

Dacă te întrebi cum devii inspector SSM este bine de știut că nu ai nevoie neapărată de cursuri de lungă durată, ci poți alege unele acreditate. Acestea din urmă îți vor da toate informațiile la zi de care ai nevoie pentru a putea profesa cât mai eficient.

Aceste cursuri îți vor da noțiunile de bază, pe de o parte, și sfaturi de la cei care profesează deja în domeniu, pe de altă parte. De aceea sunt atât de importante și, mai ales, valoroase.

Teoria din cărți, de obicei, este una, însă practica per se este uneori diferită. Mai mult decât atât, în viața reală nu te lovești de situațiile din cărți și trebuie să vii cu o soluție pentru acestea. Uneori nu ai timp berechet la dispoziție pentru gândit și e nevoie să vii cu soluția pe moment.

Ce face un inspector SSM

Când auzi termenul inspector SSM te gândești la acea persoană care vine o dată pe an la firma la care lucrezi să îți spună ce să faci sau ce să nu faci la birou sau acasă în timpul orelor de lucru pentru a nu te pune în pericol.

Desigur că și aceasta este o parte importantă a muncii unui inspector SSM, însă nu singura. Pe lângă aceasta, el:


  • face inspecții, audituri ale locurilor de muncă, pentru identifica posibilele pericole și a ajuta angajatorul să le elimine din calea angajaților;

  • realizează planuri de evaluare a riscurilor și vine cu soluții pentru acestea;

  • în caz că se întâmplă un accident la locul de muncă, trebuie să ajungă cât mai repede la locul faptei și să constate modul în care acesta s-a întâmplat, a cui a fost vina și să vină cu soluții pentru ca în viitor să nu mai aibă loc evenimente neplăcute;

  • este la curent cu normele și schimbările legislative și se asigură că toți colaboratorii săi sunt și ei informați.

Citeste si:
Marcel Vela a numit un nou inspector general al Jandarmeriei Române
Marcel Vela a numit un nou...

Scopul inspectorului SSM este acela de a asigura un mediu propice și sigur de muncă pentru angajați, minimizând cât de mult se poate riscul de accidente.

Ce provocări are un inspector SSM

Lucrând cu oamenii și mai ales în medii din ce în ce mai diverse, un inspector SSM poate să se lovească de provocări la tot pasul. Însă acest lucru nu trebuie să te sperie, ci, mai degrabă, trebuie să îl iei ca pe o provocare de a face mereu lucrurile mai bine.

Iată câteva dintre cele mai întâlnite provocări ale unui inspector SSM:


  • nerespectarea unor reglementări de către colaboratori - asta pentru că nu toți angajatorii le iau foarte în serios și astfel riscul de a se produce accidente crește considerabil;

  • comunicarea eficientă cu angajatorii pentru ca aceștia să înțeleagă ce este bine și mai puțin bine să facă pentru ca angajații lor să fie în siguranță;

  • identificarea și evaluarea reală a riscurilor este o adevărată provocare, deoarece inspectorul SSM trebuie să fie atent la fiecare încăpere și fiecare obiect care ar putea să dăuneze angajaților și să îi pună în pericol.

  • încălcarea regulilor poate să ducă la conflicte între angajați și angajatori - și la unele și mai grave în caz de accidente - și tocmai de aceea inspectorul SSM trebuie să știe cum să le gestioneze și să le aplaneze la nevoie;

  • în cazul în care nerespectarea regulilor duce la accidente, inspectorul SSM, pe lângă că trebuie să investigheze cazul, trebuie și să se asigure că pe viitor regulile vor fi aplicate și nu se va mai ajunge la tragedii.

Citeste si:
Un angajat al Inspectoratului Şcolar din Bucureşti, suspect de...
Un angajat al Inspectoratului...

Este important ca orice companie să colaboreze cu un inspector SSM care să se potrivească valorilor și nevoilor pe care aceasta le are.

Dacă te bate gândul să faci o reconversie spre un asemenea loc de muncă, acum știi în mare la ce să te aștepti.


Despre autor:


Ultima actualizare: 4 Martie 2024 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.