În pragul Anului Nou, ne-am obișnuit să reflectăm asupra experiențelor din anul care se încheie și să conturăm direcțiile pe care dorim să le urmăm în viitorul imediat. Rezoluțiile de Anul Nou nu sunt doar declarații de intenție; ele reprezintă promisiuni sincere față de noi înșine, angajamente care ne îndeamnă să fim mai buni, mai autentici și să trăim o viață mai sănătoasă și mai împlinită.

Pentru că nu ne mai desparte prea mult timp de noaptea revelionului, îți oferim, în rândurile care urmează, cinci idei de intenții pentru noul an, care să-ți îmbunătățească sănătatea emoțională.


  1. Eliberează-te de stres


Perceput ca epidemia globală a timpurilor moderne, stresul îmbracă multe forme și se manifestă în mod diferit de la o persoană la alta. Este, deci, important să descoperi ce tehnici sau activități funcționează cel mai bine pentru tine în gestionarea stresului.

Dacă te simți îngrijorat sau amenințat de ceea ce oferă viitorul, o soluție bună ar fi ca în anul care vine să începi să contribui la un fond pentru o pensie privata, care să-ți asigure un venit suplimentar atunci când vei împlini 60 de ani.

Pentru a-ți menține echilibrul emoțional, poți apela la practici de meditație și mindfulness, yoga sau exerciții fizice. Încearcă să socializezi mai mult, să-ți faci timp pentru hobby-uri și să reduci expunerea la factorii de stres.


  1. Practică zilnic recunoștința


Practicarea recunoștinței în mod constant poate contribui la dezvoltarea unei perspective pozitive și la creșterea stării tale generale de bine. Înainte de a adormi, reflectează asupra evenimentelor pozitive ale zilei și bucură-te în gând de ele sau notează-le într-un jurnal mic de recunoștință; încearcă să te concentrezi pe detalii mici sau pe experiențe simple care îți aduc satisfacție.

Împărtășește recunoștința cu cei din jurul tău. Poți spune partenerului, prietenilor, colegilor sau familiei cât de mult îi apreciezi și poți rememora împreună cu ei ocaziile în care ți s-a întins o mână de ajutor atunci când aveai cu adevărat nevoie.

Citeste si:
Obiceiuri şi tradiţii românești de Anul Nou: Plugușorul, Capra,...
Obiceiuri şi tradiţii...


  1. Investește în relații pozitive


Protecția împotriva relațiilor toxice necesită conștientizare, setarea de limite clare și curajul de a face alegeri care să-ți susțină bunăstarea emoțională. Este important să investești în relații sănătoase, care aduc bucurie și sprijin reciproc.

Dezvoltă-ți abilitățile de comunicare, încrederea în sine și capacitatea de a recunoaște și a evita relațiile nocive. Stabilește limite sănătoase și respectă-le pe ale altora, înțelege nevoile și spațiul personal al celorlalți și asigură-te că și tu beneficiezi de aceeași grijă.

Fii atent la ce îți spune intuiția și la sentimentele pe care le ai în preajma anumitor persoane; dacă simți că ceva nu este în regulă sau te simți neliniștit, nu ignora semnalele.

Citeste si:
Patriarhul Daniel: „Sărbătoarea Crăciunului ne cheamă să arătăm...
Patriarhul Daniel:...


  1. Stabilește-ți limite sănătoase


Simțul realității este un act de îngrijire personală care contribuie semnificativ la menținerea unei stări emoționale echilibrate. Fii indulgent cu tine însuți și acceptă-ți imperfecțiunile; nu încerca să fii totul pentru toată lumea, acceptă că ești om și ai nevoie de spațiu și odihnă. Nu te supraîncărca cu prea multe sarcini și responsabilități și învață să accepți doar ceea ce poți gestiona fără a-ți afecta sănătatea și echilibrul.

Comunică deschis și clar limitele pe care le-ai trasat și asigură-te că cei din jur știu de ce ai nevoie pentru a-ți menține echilibrul emoțional.


  1. Gestionează timpul în mod inteligent


Prin adoptarea unor strategii organizate de management al timpului, poți contribui la o mai bună echilibrarea a vieții profesionale și personale. Stabilește-ți un program zilnic care să includă timp pentru muncă, odihnă, activități plăcute și somn suficient - menținerea acestei planificări benevole îți poate oferi echilibru și un sentiment de împlinire.

Citeste si:
Concert Extraordinar de Anul Nou - ediția a IX-a - Călătorie...
Concert Extraordinar de Anul...

Identifică activitățile sau obiceiurile care îți consumă timpul în mod ineficient și găsește modalități de a le elimina sau redu-le pe cele care nu contribuie la evoluția ta și starea de bine pe care o cauți.

Să ne aducem aminte mereu că sănătatea noastră emoțională este un angajament continuu, iar aceste intenții sunt pași fermi pe calea autodescoperirii și evoluției personale. În noul an, să ne priveghem sufletele cu blândețe, să ne susținem unii pe alții în călătoria noastră către viitor și să creăm spațiu pentru vindecare și creștere.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Ianuarie 2024 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.