Finalul anului nu vine doar cu bucuria sărbătorilor de iarnă, ci şi cu foarte multe evenimente formale şi gale, organizate pentru a celebra rezultatele ultimelor 11 luni de muncă. La aceste evenimente, de foarte multe ori, codul vestimentar este unul strict, iar în ceea ce priveşte galele, există o predilecţie pentru „white tie”.

Acest cod vestimentar reprezintă una dintre normele de îmbrăcăminte cele mai formale și elegante. Este asociat, în general, cu evenimente de înaltă ţinută, cu ceremoniile oficiale și cu alte ocazii solemne. Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, respectarea acestui cod vestimentar necesită o atenție minuțioasă la detalii și o înțelegere în profunzime a regulilor care îl guvernează. Iată ce trebuie să ştii.

O tradiţie istorică

„White tie” este un cod vestimentar cu rădăcini adânci, în istorie. Versiunea actuală îşi are originea în regulile vestimentare ale aristocraţiei europene din secolul al XVIII-lea. Încă de atunci, acest tip de ţinută a fost asociat cu evenimentele speciale de seară, precum ieşirea la operă și participarea la baluri, unde purtarea combinaţiei de negru și alb simboliza, pentru domni, formalitatea și eleganța.

Deși codul vestimentar „white tie” are o lungă tradiţie, acesta a evoluat, de-a lungul decadelor. Variantele moderne permit, uneori, accesorii mai creative, menținând, totuși, esența eleganței clasice. Această evoluție reflectă capacitatea de adaptare a acestui cod la tendințele actuale, păstrând, în același timp, prestigiul tradițional.

Ce înseamnă, astăzi, pentru bărbați

Atunci când vorbim despre o ţinută „white tie” pentru bărbați, ne referim la eleganţa la cele mai înalte standarde. Elementul central al acestei ținute este fracul negru, croit pe măsură, pentru a asigura o potrivire perfectă. Cămașa albă cu plastron, papionul alb, vesta cu revere lungi și pantofii negri, lăcuiți sunt elementele indispensabile, ce inspiră rafinament. Ţinuta poate fi completată de butoni camasa preţioşi și de un ceas elegant, subţire, pentru o notă suplimentară de sofisticare.

Citeste si:
Vasile Muraru, declarații emoționante după moartea lui Mitică...
Vasile Muraru, declarații...

…. şi pentru femei

Codul vestimentar „white tie” pentru femei impune o rochie de seară lungă, care atinge podeaua. O astfel de rochie trebuie neapărat să fie făcută din materiale luxoase, precum mătasea, satinul sau catifeaua. Croiala va fi mai curând formală, cu un decolteu moderat și accesorii rafinate, cum ar fi mănușile lungi și bijuteriile elegante. O astfel de ţinută pretinde, desigur, şi o coafură sofisticată, ceea ce nu înseamnă neapărat elaborată. Uneori, eleganţa şi simplitatea merg mână în mână. Machiajul de seară este şi el un element cheie pentru doamnele ce respectă acest cod.

Ecouri în cultura populară

Lăsând deoparte evenimentele din înalta societate, codul vestimentar „white tie” a lăsat o amprentă şi în cultura populară. De la reprezentări cinematografice la evenimente precum ceremoniile de decernare de premii și nunți ale unor celebrități, codul vestimentar „white tie” continuă să captiveze imaginația publicului. Aşadar, ai la dispoziţie numeroase declinări ale acestui cod, pentru a te inspira, atunci când ai nevoie.

Citeste si:
Fascinația pentru timp, de la începuturi până la eleganța Longines
Fascinația pentru timp, de la...

Eleganță atemporală

Ţinutele „white tie” sunt simbolul unei eleganțe atemporale, care transcende epocile. Atât pentru bărbați, cât și pentru femei, respectarea acestui cod vestimentar nu este doar o chestiune de a fi în conformitate cu regulile, ci o celebrare a sofisticării, rafinamentului şi bunului-gust. În plus, este un cod vestimentar care pune în valoare excelența stilistică, de la design la atitudinea celui care poartă piesele, și atestă o apreciere pentru îmbrăcămintea formală, într-o lume în care comoditatea dictează.

Aşadar, codul „white tie” rămâne o normă vestimentară iconică, îmbinând tradiția cu adaptarea la tendințele contemporane. Chiar dacă evenimentele „white tie” nu sunt neapărat frecvente, ţinuta asociată acestora persistă, ca simbol al sofisticării și respectului pentru ocaziile speciale. A respecta acest cod vestimentar înseamnă a te angaja într-o tradiție care transcende generațiile, celebrând arta de a te îmbrăca elegant.

Citeste si:
Modele de rochii pentru nunti
Modele de rochii pentru nunti

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Noiembrie 2023 - 10 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.