Luxos. Cald. Atemporal. Oh, da,: vorbim de parchet din lemn. Și o să intrăm în amănunte despre toate tipurile de podele din lemn despre care trebuie să știi. Pentru că toată lumea iubește o podea din lemn. Toată lumea.

Dar - știm, de asemenea, că toată lumea are, de asemenea, o opinie atunci când vine vorba de pardoseli din lemn (stratificate! masive! stejar! nuc!). Și cu tot mai multe tipuri de pardoseli care apar pe piață în permanență, devine din ce în ce mai greu să îți dai seama ce și cum.

De aceea, am realizat acest ghid ușor de înțeles pentru toate opțiunile de parchet din lemn. Vom vorbi despre lemn prelucrat vs. lemn masiv.
Practic, vă vom prezenta tot ceea ce aveți nevoie pentru a alege tipurile de parchet din lemn potrivite pentru dumneavoastră. Nu vă faceți griji - ne puteți mulțumi mai târziu.

Partea I: Lemn masiv vs. parchet din lemn stratificat

Când vine vorba de alegerea pardoselilor din lemn masiv, aveți două categorii principale de luat în considerare: lemn masiv și lemn stratificat.

Care este diferența dintre lemnul masiv și lemnul stratificat?

În timp ce parchetul din lemn masiv este fabricat dintr-o singură bucată de lemn, parchetul din lemn prelucrat este alcătuit dintr-o bandă subțire de lemn masiv (numită strat de furnir) lipită peste un placaj rigid sau un miez de placaj rigid de fibre de înaltă densitate (HDF) sau un tip de lemn.

De obicei, lemnul masiv se prezintă sub formă de benzi de 2 cm grosime, cu o lățime cuprinsă între 4 și 7 cm, sau sub formă de scânduri cu o lățime cuprinsă între 10 și 20 cm.

Benzile din parchet stratificat măsoară, în general, între 1,2 cm și 1.8 cm grosime - și, deoarece este mai puțin susceptibil la deformare decât lemnul masiv, îl puteți găsi în scânduri cu o lățime de până la 30 cm sau mai mult.

Citeste si:
Marian Vanghelie, în libertate sub control judiciar. Poate lua...
Marian Vanghelie, în...

Este parchetul din lemn masiv mai bun decât parchetul din lemn prelucrat?

Nu! Fiecare produs are avantajele și dezavantajele sale. Parchetul din lemn stratificat este denumit ocazional (și în mod eronat) "parchet din lemn fals", dar nu este nimic fals în el. Podelele solide și cele prelucrate sunt doar tipuri diferite de parchet din lemn.

Avantaje și dezavantaje ale pardoselilor din lemn masiv vs. pardoseli din lemn stratificat

După cum am menționat, atât lemnul masiv, cât și cel stratificat se mândresc cu propriile avantaje și dezavantaje. Vom trece în revistă unele dintre cele mai notabile pentru a vă oferi o idee mai bună despre care dintre aceste tipuri de parchet din lemn este potrivit pentru dumneavoastră.

Foto: www.epardoseli.ro

Avantajele pardoselilor din lemn masiv

Iată câteva dintre cele mai notabile avantaje ale parchetului din lemn masiv.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu, despre vizitele la DIICOT și Parchet
Bianca Drăgușanu, despre...

Lemnul masiv poate fi refinisat din nou și din nou

Deoarece sunt realizate din lemn masiv pe toată suprafața, pardoselile din lemn masiv pot fi șlefuite și refinisate iar și iar. Serios; dacă aveți grijă de o podea din lemn masiv în mod corespunzător, aceasta poate dura o viață întreagă.

Lemnul masiv se simte uimitor la atingere

Așa cum spunea Marvin Gaye, nimic nu se compară cu ceea ce este adevărat. Iar acest lucru este foarte adevărat când vine vorba de podelele din lemn masiv. În timp ce lemnul prelucrat este grozav, lemnul masiv se simte bine sub picioare.

Bineînțeles, aproape toate tipurile de pardoseli din lemn sunt disponibile atât în varianta masivă, cât și în varianta proiectată - și în zilele noastre, majoritatea oamenilor ar avea probleme în a face diferența. Așa că luați asta cu un bob de sare.

Citeste si:
Transformări pe care le poți face în casa ta pentru un plus de confort
Transformări pe care le poți...

Lemnul masiv oferă o tonă de opțiuni de personalizare

Aveți o mulțime de opțiuni de ales atunci când alegeți o pardoseală din lemn masiv, de la specie ( copacul din care provine), la modelul de tăiere, chiar și la modul în care este finisată. Vom vorbi despre toate acestea mai jos.

Asta nu înseamnă că lemnul stratificat nu este versatil. Ba este! Dar există mai puține opțiuni de personalizare - mai ales când vine vorba de modelele de tăiere.

Dezavantajele de pardoseli din lemn masiv

Odată cu părțile bune vin și cele rele. Iată câteva dezavantaje ale parchetului din lemn masiv.

Lemnul masiv urăște apa (și umiditatea)

Lemnul masiv poate fi nespus de temperamental. Deoarece fibra sa se desfășoară pe toată lățimea scândurii, lemnul masiv este predispus la deformare și umflături - astfel încât nu ar trebui să fie instalat niciodată într-un loc unde va intra în contact cu umiditatea, umezeala, umezeala ascendentă sau schimbări extreme de temperatură. Asta include:
• Bucătării
• Băi
• Subsoluri
• Camere cu trei anotimpuri
• Sisteme de încălzire prin pardoseală
• Camere de baie
• Oriunde sub nivelul solului

Citeste si:
Peste 300 de persoane au participat la o petrecere în stadionul...
VIDEO Peste 300 de persoane...

Există câteva opțiuni de pardoseli din lemn rezistente la apă, dar aproape toate sunt produse fabricate și/sau compozite. Foarte puține pardoseli din lemn masiv au calități de rezistență la apă.

Traducere: dacă sunteți în căutarea unor opțiuni de pardoseli pentru camerele de toaletă, vă recomandăm să optați mai degrabă pentru ceva de genul plăcilor cu aspect de lemn de tip SPC sau LVT.

Foto: www.epardoseli.ro

Unele tipuri de podele din lemn costă mai mult sub formă de scânduri masive

Vom vorbi despre prețuri mai jos, dar merită menționat faptul că unele tipuri de parchet din lemn vor costa mai mult atunci când sunt achiziționate sub formă de scânduri masive. Acest lucru se datorează faptului că scândurile solide utilizează mai mult lemn de "înaltă calitate" (furnir) decât plăcile stratificate.
Având în vedere acest lucru, după cum va fi de acord oricine a văzut ce pot face copiii și/sau câinii la podelele din lemn masiv, lemnul masiv poate să nu fie cea mai bună opțiune pentru casele super-active (deși depinde foarte mult de lemn și de finisaj).

Și lemnul masiv are nevoie de multă grijă

Înainte de a monta o pardoseală din lemn masiv, trebuie să lăsați lemnul în viitoarea sa locuință timp de cel puțin câteva zile înainte de a-l instala.
Granulele de lemn se dilată sau se micșorează în funcție de fluctuațiile de temperatură și umiditate din încăpere, așa că, dacă nu aclimatizați materialul în prealabil, podeaua dvs. se poate deforma. Și asta este ceea ce noi numim o "mare pacoste".

În plus, lemnul masiv are nevoie de îngrijire suplimentară chiar și după ce este instalat. Nu poate vedea prea multă umiditate sau umezeală, are nevoie de o curățare suplimentară, etc. Una peste alta, este cu siguranță opțiunea mai temperamentală.

Avantajele de pardoseli din lemn stratificat

Acum că am vorbit puțin despre avantajele și dezavantajele lemnului masiv, să aruncăm o privire la avantajele pardoselilor din lemn stratificat.

Lemnul prelucrat este mai puțin sensibil la schimbările de temperatură și umiditate

Așa cum am spus, parchetul stratificat este fabricat dintr-o bază rigidă de HDF sau placaj acoperită cu un furnir subțire de lemn natural. Această construcție îl face mai puțin sensibil la schimbările de temperatură și umiditate decât lemnul masiv.

Acest lucru presupune că multe dintre cele mai durabile opțiuni de pardoseli din lemn sunt realizate din lemn prelucrat, deoarece nu se deformează la fel de ușor. Ceea ce înseamnă că poate merge acolo unde nu poate merge lemnul masiv.

Deoarece parchetul stratificat este mai puțin sensibil la schimbările de mediu, acesta poate fi instalat în locuri unde parchetul din lemn masiv nu poate fi instalat (o adevărată schimbare de situație).

Doriți podele de nuc în bucătăria dumneavoastră? Lemn prelucrat. Bambus în subsolul dvs.? Lemn prelucrat. Mahon bogat în baia principală? Știți deja că - parchetul stratificat este soluția potrivită.

Practic, oriunde nu puteți pune lemn masiv, probabil că puteți pune lemn stratificat.

Și parchetul din lemn stratificat poate fi mai ieftin, de asemenea

Dacă doriți să montați podele din lemn exotic cu un buget rezonabil, lemnul prelucrat poate fi o opțiune excelentă. Asta pentru că folosește mai puțin din speciile de lemn de esență tare exotică decât o face lemnul masiv (doar acel strat de furnir, vă amintiți?).

Deci, dacă vă doriți de mult timp o pardoseală de abanos foarte rară, de exemplu, parchetul stratificat va fi opțiunea mai ieftină. (Notă: parchetul de abanos este super dificil de obținut și nu este cea mai sustenabilă opțiune de parchet din lemn de pe piață.)

Dezavantajele parchetului stratificat

Bineînțeles, există și unele dezavantaje ale lemnului prelucrat. Acestea sunt unele dintre cele mai notabile.

Lemnul obținut prin stratificare nu este rezistent la apă

Vom repeta acest lucru.Parchetul din lemn prelucrat nu este impermeabil.

Este o opțiune mai bună decât lemnul masiv pentru bucătării și băi? Da. Este un tip de pardoseală pe care ar trebui să o puneți în duș? Categoric nu.

Dacă aveți nevoie de ceva care să fie total impermeabil, ar fi mai bine să alegeți o alternativă de parchet din lemn masiv, cum ar fi plăcile de vinil. Cele mai bune branduri de parchet din vinil oferă produse total impermeabile. Puteți găsi, de asemenea, unele produse de parchet din lemn de esență tare total impermeabile, dar acestea sunt, în general, hibrizi de lemn de esență tare.

Și nu poate fi refinisat la nesfârșit

Mai important, lemnul prelucrat este la fel de susceptibil la zgârieturi, crestături și lovituri ca și parchetul din lemn masiv - la urma urmei, stratul superior este lemn masiv.

Dar, deoarece lemnul prelucrat are doar un strat subțire de furnir, nu poate fi șlefuit și refinisat de atâtea ori cât poate fi șlefuit lemnul masiv (și uneori chiar deloc, în funcție de produs). Chiar și cele mai bune opțiuni de parchet stratificat pot fi refinisate doar de cel mult câteva ori.

Traducere: dacă sunteți în căutarea celei mai bune pardoseli pentru câini, este posibil ca lemnul prelucrat să nu fie cel mai bun tip de parchet din lemn pentru dumneavoastră (deși nu este scos din competiție).

Notă importantă: în zilele noastre, refinisarea este o problemă doar dacă nu cumpărați parchet din lemn masiv prefinisat (cu alte cuvinte, dacă optați să cumpărați lemn brut și să îl finisați în casa dumneavoastră). Acest lucru se datorează faptului că lemnul finisat din fabrică are finisaje ultra-durabile, întărite cu UV, care, în general, nu au nevoie să fie refinisate - doar refăcute.

Parchet stratificat nu este întotdeauna o opțiune mai ieftină

Deși poate face ca speciile de lemn exotic să fie mai accesibile, lemnul prelucrat nu este întotdeauna mai ieftin decât cel masiv. De fapt, atunci când vine vorba de tipuri de podele din parchet din lemn național, cum ar fi stejarul, prețul este, în general, comparabil.

Într-adevăr, totul constă în găsirea unui echilibru între aspect și utilitate. Dacă aveți întrebări cu privire la o anumită utilizare a parchetului și doriți să știți dacă lemnul prelucrat este alegerea potrivită, utilizați un consultant / distribuitor local - ei sunt adevărații experți.

Instalarea pardoselilor din lemn masiv

Plăci din lemn masiv

Parchetul din lemn masiv trebuie, de obicei, să fie bătut în cuie sau capsat pe un substrat, sau lipit pe o subzidire specializată. De obicei, nu este disponibil sub formă de pardoseală flotantă.

Dacă vă întrebați "ce este o pardoseală flotantă?", este o pardoseală care se asamblează și se sprijină pe pardoseală, în loc să fie atașată de aceasta. Suprafețele flotante sunt unele dintre cele mai ușor de instalat pardoseli - și extrem de populare în zilele noastre.

Toate acestea ca să spunem: instalațiile cu cuie, capse sau lipici nu sunt proiecte pe care le recomandăm celor care fac bricolaj ocazional. Cu excepția cazului în care iubiți frustrarea și anxietatea.

Instalarea pardoselilor din parchet stratificat

Lemn prelucrat gata de instalare

Observați stratul de furnir și șanțurile adânci de asamblare cu clic.

Lemnul prelucrat este foarte versatil atunci când vine vorba de instalare. Îl puteți bate în cuie sau lipi de un substrat, îl puteți instala ca o podea flotantă folosind scânduri cu clic sau chiar îl puteți monta liber. Orice vă face fericit.

Sfat pro: costul de instalare a parchetului din lemn stratificat, în general, mai ieftin decât costul de instalare a parchetului din lemn masiv exact din acest motiv. Există unele dezavantaje ale pardoselilor flotante, dar acestea sunt mai ieftine și mai ușor de instalat.

Dacă doriți să vedeți mai mult de 200 de modele de parchet puteți vizita showroom-ul Epardoseli din București, Strada Sapinelor 117. Specialiștii lor sunt acolo pentru a vă răspunde la toate întrebările.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 August 2023 - 11 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.