Pernele decorative, lumânările, florile, accesoriile din lemn, un covor moale pot evoca minuni în casa noastră. Dar mai există două elemente care vor întregi aspectul locuinței tale. Fă-o mai plăcuta, confortabilă, adaugă o notă nouă și fler, reînnoiește tolul cu perdele și draperii de calitate, frumoase și potrivite personalității locuinței tale.

Perdelele și draperiile vor fi în fața ochilor tăi în fiecare zi și, în plus, nu sunt acele articole pe care le cumpărăm zilnic. De aceea, îți vom oferi câteva sfaturi inteligente pentru tine, cum ar fi la ce să fii atent atunci când alegi perdelele și draperiile pentru casa ta.

Care este diferența dintre o perdea și o draperie?

Perdelele sunt folosite în principal pentru a decora fereastră, astfel încât să nu arate prea „goală” și, de asemenea, pentru ca nimeni să nu poată vedea în interior. Sunt realizate din materiale moi, care cad ușor și sunt disponibile în două lungimi:

-Scurte (cu lungimea de până la pervazul ferestrei). Acestea sunt folosite cel mai des în bucătării.
-Lungi. Sunt utilizate în principal pentru a preveni privirile indiscrete în apartament și sunt mult mai elegante.Totuși, deși perdelele sunt un accesoriu decorativ excelent, ele nu pot face față umbririi.

În scenă intră draperiile, care ne pot oferi umbră și intimitatea de care aveam nevoie. Desigur, fără a exclude funcția estetică. Imaginează-ți doar cât de elegantă ar arăta combinația de draperii și perne decorative cusute din aceeași țesătură.

Perdelele sunt, de asemenea, împărțite în două grupe în funcție de gradul de material opac:

-Draperiile „dim out”. Acestea pot întuneca spațiul cu o eficiență de 70-75%.
-Draperiile „opace”. Acestea pot întuneca spațiul la 100% și în același timp pot îndeplini rolul de izolator termic.
În vremurile moderne de azi, totuși, perdelele și draperiile au o funcție decorativă, întrucât rolul lor de opacizare a fost preluat în mare măsură de jaluzele sau jaluzelele japoneze. Însă, perdelele și draperiile clasice au o frumusețe aparte, ce nu poate fi înlocuită cu nimic altceva. Poți să achiziționezi astfel de perdele si draperii - calitate la preturi mici | Maradydesign.ro.

Citeste si:
Cum să menții casa răcoroasă pe timpul verii - 6 soluții eficiente
Cum să menții casa răcoroasă...

Cum se măsoară o perdea ?

Astăzi, perdelele și draperiile îndeplinesc un rol destul de decorativ, dar pot întuneca interiorul locuinței în momentele în care dorim să ne odihnim sau să ne uităm la un film.

Măsoară de două ori și taie o data ?

Dacă ești familiarizat cu această vorbă, cu siguranță îți va fi la îndemână atunci când măsori perdelele și draperiile. Utilizează un carnețel și un calculator de buzunar pentru a te ajută să obții răspunsuri la întrebări importante:
-Care este lățimea ferestrei?
-Cât de lungă este tija de agățat de care vei atârna perdeaua sau draperia?
-Care este lungimea de la tijă până la locul unde ar trebui să se termine perdeaua sau draperia?

Dacă ai ales o perdea și vrei să arate cât mai frumos în casa ta, aceasta trebuie să fie suficient de încrețită. Chiar dacă ți se pare că materialul este cumva prea mult, nu uita că o poți modifica dacă este mai mult. Dacă comanzi o cantitate mai mică, după ce va fi agățată va arăta auster și puțin ondulată. Când vine vorba de perdele, ar trebui să urmezi regula că sunt necesare cel puțin două până la trei pliuri - adică lățimea perdelei ar trebui să fie de două sau trei ori lățimea ferestrei.

Citeste si:
Cum să îți îmbunătățești confortul din locuință pe timp de iarnă
Cum să îți îmbunătățești...

În ceea ce privește lungimea sa, îți recomandăm să cumperi o perdea la aproximativ 1 cm deasupra pervazului, sau dacă este vorba de perdele sau draperii lungi, atunci trebuie să fie cu 2-3 cm deasupra solului. Perdelele care stau pe pământ sunt și ele moderne, dar imaginează-ți cum se va prinde praful în ele, așa că nu sunt foarte practice.

Materialul este foarte important

Atunci când alegi un material, depinde atât de preferințele tale, de stilul amenajării interioare, cât și de camera în care alegi perdelele sau draperiile. Alege perdele elegante, cu aspect luxos pentru camera de zi sau dormitor. Mătasea sau brocartul sunt potrivite.

Bumbacul mai simplu sau materialele sintetice sunt mai potrivite pentru camerele copiilor, iar pentru bucătării alege perdele ușor de întreținut, deoarece probabil le vei spală mai des.

Citeste si:
Cum să ţii sub control cheltuielile legate de întreţinerea şi...
Cum să ţii sub control...

Stilul și culorile perdelelor și draperiilor

Înainte de a cumpăra perdele și draperii, gândește-te cu atenție la stilul interior și încearcă să îl respecți.

Alege culoarea și tipul de perdele și draperii

Înainte de a cumpără o perdea nouă, este bine să clarifici mai întâi ce tip de interior deții. Romantic, modern, extravagant, provensal, vintage? Cu siguranță respectă stil interiorului casei tale atunci când alegi perdele și draperii, astfel încât să nu amesteci perele cu mere în apartament, așa cum se spune.

Dacă apartamentul tău este dominat de lemn, perdelele în nuanțe naturale și culori calde precum bej, galben, crem, maro, măsliniu, sau draperiile albe cu bordură de dantelă ar atrage privirile. Dar ai grijă, nu te baza doar pe combinații de culori, ar trebui să ții cont de stilul general al interiorului casei. Perdelele din bumbac sau sintetice, dar care nu sunt lucioase, cu aspect simplu, natural, vor merge de minune cu un astfel de interior.

Citeste si:
3 beneficii pe care le aduce asigurarea unei locuințe
3 beneficii pe care le aduce...

Cu toate acestea, nu trebuie să respecți cu strictețe regula ton pe ton. Perdelele contrastante vor arăta și ele eficiente. Dacă culorile moderate și pastel domină apartamentul tău, le poți „despărți” cu o perdea extravagantă și îndrăzneață. De asemenea, nu uita că chiar și când vorbim de perdele și draperii, culorile deschise luminează optic și măresc spațiul. Dimpotrivă, culorile închise îl fac mai mic și mai cozy.

Perdelele pot însufleți și completa frumos interiorul, în timp ce doar două culori principale îl pot domina. Atunci când alegi perdele și draperii, poți caută diverse inspirații de pe Internet, gândește-te la culoarea pereților, canapelei și fotoliilor, pozelor, elementelor dominante în casă. Totul ar trebui să se potrivească frumos nu numai ca culoare, ci și că material și stil. Și mai presus de toate, ascultă-ți intuiția, care, de obicei, îți oferă întotdeauna sfaturi bune.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Iulie 2023 - 01 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.