Există cutuma de a împărți aroma parfumurilor în două categorii: destinate bărbaților și femeilor. Diferențele sunt generate, în primul rând, de o asociere între unele note și altele și reprezintă, în fapt, un tipar, tot așa cum albastrul și rozul definesc cele două sexe. În realitate, și parfumurile masculine și cele de damă folosesc aceleași ingrediente, iar diferențele vin din proporții și amestecuri.

Esențe masculine de bază

Există mai multe familii de parfumuri, adaptate momentului din zi și, uneori, anotimpului, iar paleta aromelor folosite frecvent pentru bărbați cuprinde esențe de bază extrase din plante, citrice, alte fructe, ceai și lemn. Aromele sunt suprapuse și notele principale le potențează pe cele de bază care dau adevărata greutate și armonie unui parfum.

Extractele pentru notele principale folosesc mai ales lavandă, salvie, rozmarin, mentă, anason, bergamotă, boabe de tonka, lemn de cedru și mușcată. Notele profunde sunt date de uleiurile de citrice, mai ales cel de mandarină și grepfrut, completate de esențele de extrase din tutun, pentru tenta de fum care este completată frecvent cu o infuzie de piele și piper. Tot note de bază, care formează inima parfumului, vin și din extractele de fructe, dar altele decât citricele. Des folosite sunt aromele dulci și acide ale prunelor, merelor, fructelor de pădure și, uneori, cea aspră și înțepătoare a roșiilor. Unele esențe regăsite în toate tipurile de parfumuri barbati sunt cele de lemn de santal și mosc.

Apă de parfum sau parfum

Bărbații folosesc în cea mai mare măsură apa de parfum și mult mai rar parfum. Diferența principală este cea a concentrației de esențe aromate din compoziție. Un parfum duce această valoare spre 30 la sută, în timp ce apa de parfum – a nu se confunda cu apa de toaletă – se menține în intervalul 15-20 la sută. Apa de toaletă coboară sub 15 la sută concentrație a esențelor aromate. Diferențele se reflectă nu atât în intensitatea aromelor, dar mai ales în persistența acestora.

Caracteristicile parfumurilor masculine sunt adaptate la particularitățile pielii acestora. Mai intens vascularizată, cu un strat al dermului mai gros și cu o secreție de sebum mai intensă, aceasta reține și păstrează în mod natural aromele din apa de parfum pentru mai mult timp. În plus, generează acea evoluție personală a parfumului în funcție de valorile pH-ului propriu al pielii – care poate varia în funcție de intensitatea activității, unele caracteristici metabolice și de nivelul de hidratare de la un anumit moment, dar depinde și de temperatura ambiantă.

Citeste si:
Top 6 note de bază în parfumuri ce conferă senzualitate
Top 6 note de bază în...

Parfumuri bărbătești, purtate de femei

Alegerea unui parfum ține de personalitate și de stilul de viață și te definește, așa că nu este deloc o raritate ca femeile să poarte parfumuri bărbătești și chiar să facă veritabile pasiuni pentru acestea.

Ai putea testa toate parfumurile bărbătești, în general, dar mai ales pe cele cu note marine, mosc, tămâie și citrice. Acestea sunt unele dintre esențele care stau la baza parfumurilor unisex. Parfumurile bărbătești au o definiție diferită, mai robustă, care poate evolua provocator pe pielea femeilor. Lavanda, notele de tutun, cele lemnoase dure și delicatețea fructelor plac femeilor și le pun în evidență farmecul și personalitatea.

În mod cert nu orice parfum bărbătesc se potrivește femeilor, dar unele dintre ele sunt o veritabilă simfonie care vrăjește și uimește atunci când este combinată cu eternul feminin.

Citeste si:
Notino de Black Friday: Peste o jumătate de milion de produse vândute
Notino a doborât din nou...

Parfumurile bărbătești sunt concepute pentru a pune în evidență masculinitatea, dar un parfum cu adevărat remarcabil este acela care poate combina perfect notele dure și aspre cu cele dulci, suave și delicate, pentru a obține o armonie olfactivă care să dureze și care să aibă abilitatea de a se adapta la personalitatea celui (sau celei) care-l poartă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 31 Mai 2023 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.