Atunci când locuim la casă, chiar și într-un oraș, nu ne dăm în lături de a ne organiza o mică gradină, în care să avem an de an diverse legume și fucte, pe care să fie astfel nevoie să o îngrijim în mod constant și din care să ne așteptăm desigur să obținem ceva gustos și sănătos dar și cât mai cantitativ. Iar pentru asta, cea mai buna alegere se poate dovedi a fi un solar de legume sau o sera. Acestea reprezintă medii închise, izolate, capabile să ofere un climat specific care să ajute la dezvoltarea mai rapidă și mai corectă a plantațiilor din acestea.

În vederea organizării eficiente a unui solar de legume, este important să alegem produse de calitate, în ceea ce privește construcția acestuia dar și funcționarea. Astfel, de la folia de acoperire și cea de umbrire și până la sistemele de încălzire sau folia de mulcire, toate sunt foarte importante și trebuie alese cu grijă.

Începând cu folia de acoperie pentru solarii, aceasta trebuie aleasă în funcție de aspecte precum tipul de solar, tipul de culturi, climatul din zona respectivă și nu numai. Astfel, în magazinele de specialitate găsim modelele potrivite de folii de acoperire, atât mai groase cât și mai subțiri, mai transparente sau mai opace, care astfel să nu permită atât de multe radiații solare în interior.

Cel mai important este ca folia aleasă să fie rezistentă la factori precum căldură excesivă pentru perioade lungi, la îngheț, la substanțe chimice ce pot fi folosite pentru stropirea culturilor sau în alt scop dar și la acțiuni fizice că de exemplu întinderea să mai mult decât ar fi nevoie. Din fericire însă, o folie de calitate îndeplinește toate aceste aspecte și mult mai mult de atât.

În cele mai multe cazuri, primul aspect care se ia în calcul este capacitatea foliei de a reține în interior căldura acumulată pe timp de zi, pentru o perioadă cât mai îndelungată. Se dorește astfel că pe perioada întregii nopți în solar să fie menținută o temperatura constanta, cât mai ridicata. Acest lucru permite dezvoltarea mai eficientă și mai rapidă a culturilor. Alături de o sursă de lumină, fie ea artificială, noaptea, aceste rezultate pot fi obținute.

Citeste si:
Ghid practic pentru o curățenie eficientă la tine acasă
Ghid practic pentru o...

Foliile moderne sunt concepute și pentru a limita pericolele la care sunt supuse plantele, boli cauzate e umiditatea excesivă, efectul de spațiu închis, condensul care perisista și nu numai. Fiind tratare cu diverși agenți chimici, aceste aspecte negative sunt limitate sau înlăturate total. De asemenea, oferă și un efect pozitiv în ceea ce privește respingerea insectelor și a altor dăunători tereștri. Alegând unul dintre numeroasele modele de folie de acoperire pentru solar si sere - Regalfermierul se poate obține un mediu propice indiferent de ce alegem să plantăm într-un solar.

Alături de folia de acoperire, un alt element necesar și foarte eficient în buna dezvoltarea a plantelor dar și în a ajura agriculorii să facă și ceva economii financiare și de timp, este folia de mulcire.

Citeste si:
Produse esențiale în industria de catering și rolul cutiilor de pizza!
Produse esențiale în...

Folia de mulcire este o peliculă de plastic subțire folosită în agricultura modernă pentru a controla creșterea buruienilor, pentru a menține umiditatea solului și pentru a îmbunătăți randamentul și calitatea produselor. Este un ajutor de nădejde pentru fermierii care doresc să-și maximizeze producția în timp ce minimizează munca manuală.

Avantajele foliei de mulcire pentru cultura în solar

- Controlul buruienilor: Folia de mulcire inhibă creșterea buruienilor prin blocarea luminii solare, prevenind germinarea semințelor de buruieni. Acest lucru nu numai că economisește timp și efort de îndepărtare a buruienilor, dar ajută și la prevenirea bolilor și dăunătorilor care pot fi aduși de acestea.

- Regularea temperaturii solului: Folia de mulcire ajută la menținerea căldurii în sol, o caracteristică esențială pentru cultura în solar. Ea ajută la stabilizarea temperaturii solului, prevenind fluctuațiile extreme care pot fi dăunătoare plantelor.

Citeste si:
Pentru ce bunuri și produse putem folosi folia stretch
Pentru ce bunuri și produse...

- Conservarea umidității: Mulcirea cu folie reduce evaporarea apei din sol, mențînând umiditatea acestuia. Acest lucru poate fi deosebit de util în perioadele de secetă sau în regiunile cu precipitații reduse.

- Îmbunătățirea randamentului și a calității produselor: Folia de mulcire contribuie la creșterea producției și la îmbunătățirea calității produselor prin prevenirea contactului direct al fructelor și legumelor cu solul, reducând astfel riscul de putrezire sau de dezvoltare a bolilor.

Nu trebuie să uităm nici de folia termică. Asemeni foliei de acoperire, sau cel puțin a unuia dintre efectele sale, folia termică are rolul de a menține o temperatura dorită în interior pentru mai mult timp. Transparentă, aceasta permite trecerea razelor solare, care să încălzească astfel mediul interior însă nu permite căldurii acumultate să iasă atât de rapid în exterior. Alternativ, cea care este mai opacă este potrivita pentru perioadele mai reci, precum iarna, toamna sau primăvara devreme, unde căldura în interios este obținută cu ajutorul sistemelor speciale pentru asta.

Citeste si:
Vreți să vă vindeți produsele în străinătate?
Vreți să vă vindeți produsele...

Există mai multe tipuri de folii de mulcire, asemeni celei de culoare neagră dar și celor de culoare argintie sau roșie, printre altele. Fiecare dintre acestea prezintă anumite avantaje specifice precum menținerea umidității mai mult timp, stoparea dezvoltării buruienilor sau respingerea eficienta a dăunătorilor. Totodată, de la un magazin la altul, putem achiziționă folie care este deja perforată dar și folie neperforată, pe care o putem putem perforă noi atunci când o instalăm. Aceasta este potrivită pentru a fi utilizată atât în solarii cât și în câmp deschis, efectele sale fiind la fel de vizibile.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 24 Mai 2023 - 08 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.