Panourile solare reprezintă o opţiune excelentă, eficientă, inclusiv din punct de vedere al costurilor, şi prietenoasă cu mediul înconjurător, pentru a asigura necesarul energetic pentru prepararea apei calde menajere, cât și în sistemele de încălzire.

Mai mult decât atât, instalarea de panouri solare fotovoltaice acasă te poate ajuta să economiseşti chiar şi peste 40% la factura de energie electrică, deci investiţia iniţială poate fi amortizată rapid.

Totuşi, e bine de ştiut că simpla prezență a panourilor solare nu este suficientă. Ca să obţii beneficii semnificative, trebuie să-ți adaptezi și comportamentul. Iată patru sfaturi practice pentru a-ţi optimiza autoconsumul!


  1. Foloseşte apa caldă între orele 11 şi 16


În timpul zilei, intervalul orar cuprins între orele 11 şi 16 este cel mai productiv pentru un panou solar. Pentru a folosi sistemul cât mai eficient și a te baza în principal pe propria producție, trebuie doar să te organizezi un pic mai bine.

Foloseşte apa caldă produsă de panourile solare, în principal, în intervalul menţionat anterior. Profită de acest moment al zilei, de ori câte ori este posibil, pentru a face toate activităţile casnice pentru care ai nevoie de apă caldă.

2. Reglează boilerul

Într-o gospodărie obişnuită, sistemul de încălzire a apei reprezintă, în medie, 15% din consumul de energie dintr-o lună.

Ca regulă generală, un boiler electric încălzeşte apa noaptea. În unele ţări este avantajos, pentru că energia electrică folosită în timpul nopţii este mai ieftină. Totuşi, trebuie să ai în vedere faptul că în cazul panourilor fotovoltaice, situaţia este exact invers! Cea mai puțin costisitoare energie electrică este produsă în mijlocul zilei, când soarele este mai puternic.

Aşadar, pentru a profita din plin de avantajele pe care ţi-l oferă un sistem solar, tot ce trebuie să faci este să îţi programezi boilerul să încălzească apa la orele prânzului.

Citeste si:
Cum să îți îmbunătățești casa prin soluții sustenabile
Cum să îți îmbunătățești casa...

3. Investeşte în sisteme smart home

Dacă ai luat în considerare aspectele prezentate mai sus, dar îţi este imposibil să le pui în aplicare pentru că nu eşti acasă în intervalul 11 - 16, ai la îndemână alte soluţii, în special cele de tip smart home. Implementându-le în locuinţa ta, vei putea în continuare să beneficiezi de panourile solare şi de investiţia ta.

Aşadar, foloseşte sistemele de programare ale dispozitivelor tale electrice sau pur și simplu instalează prize conectate la internet și controlate de la distanță. Astfel, vei putea controla și programa utilizarea mașinii de spălat, a uscătorului de rufe, a mașinii de spălat vase și a sistemului de aer condiţionat. Inteligent, nu-i aşa?

4. Îngrijeşte-le corespunzător

Deoarece panourile solare nu au piese mobile, acestea necesită doar o întreținere minimă. Cu toate acestea, cel mai bine este să cureţi panourile solare din când în când, deoarece praful și murdăria se pot acumula la suprafață, reducându-le eficiența. Frecvența curățării instalațiilor solare depinde de mai mulți factori, cum ar fi frecvența ploilor și costul curățeniei.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Totuşi, e bine de știut că într-un an, praful și murdăria pot cauza doar o scădere a randamentului cu 5%. Cu toate acestea, dacă sunt foarte murdare, din cauza secetei, de exemplu, scăderea randamentului poate fi de peste 20%. Prin urmare, curățarea instalațiilor solare o dată pe an este o idee foarte bună, care le va ajuta să funcţioneze cât de eficient se poate.

Aşadar, punând în aplicare sugestiile de mai sus, panourile tale solare vor funcţiona în parametri optimi, iar tu vei putea face economii semnificative. În plus, casa ta va fi mai prietenoasă cu mediul!


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 4 Mai 2023 - 10 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.