Roșeața, venele dilatate și iritația frecventă de la nivelul feței indică faptul că cel mai probabil ai un ten cuperozic. Asta înseamnă că pielea este foarte sensibilă la factorii externi și necesită o abordare atentă și o îngrijire bine pusă la punct. Află în continuare totul despre tenul cuperozic: de ce apare, care este diferența față de rozacee și cum să îl îngrijești corect.

Ce este cuperoza

Cuperoza este o afecțiune inflamatorie cronică a pielii ce se poate manifesta pe frunte, nas, bărbie și obraji. Simptomele cuperozei includ roșeață continuă la nivelul feței, vase de sânge dilatate și vizibile, ten sensibil și uscat, predispus la iritații.

Dacă nu este urmat un tratament pentru cuperoză, afecțiunea poate evolua în rozacee, ce are simptome mai grave din cauza declanșării sindromului inflamator. Astfel, roșeața feței devine persistentă, apare senzația de arsură, ochii sunt iritați și umflași, pielea nasului se îngroașă, iar din această cauză nasul poate părea mai mare. Spre urmare, cuperoza este faza incipientă a rozaceei.

Femeile cu vârsta între 30 și 60 de ani sunt mai predispuse la a dezvolta cuperoză, mai ales cele cu tenul palid.

Cauzele cuperozei

Există mai mulți factori care pot favoriza apariția cuperozei, însă nu sunt cunoscute cauzele exacte. Astfel, expunerea la schimbări bruște ale temperaturii, arsurile solare frecvente, menopauza, dar și tratamentul cu corticosteroizi pot duce la apriția cuperozei. Factorii enumerați afectează elasticitatea vaselor de sânge și distrug bariera de protecție a pielii, spre urmare unele persoane pot dezvolta în timp cuperoză, mai ales dacă există și o predispoziție genetică.

Cum îngrijim tenul cuperozic

Îngrijirea tenului cuperozic trebuie să includă curățare regulată (demachiere și/sau spălare), tonifiere, hidratare, hrănire și protecție, la fel ca oricare alt ten. În plus, tenul cuperozic mai are și câteva nevoi specifice, de exemplu, are nevoie de produse care urmăresc întărirea vaselor de sânge pentru a preveni agravarea simptomelor.

Citeste si:
Rutina suedeză de lifting facial îți va schimba complet aspectul...
Rutina suedeză de lifting...

Iată de ce să ții cont atunci când îți formezi rutina de îngrijire a tenului cuperozic:

1. Produsele de îngrijire alese trebuie să fie cât mai blânde și delicate cu pielea, spre exemplu pentru curățare alege un produs sub formă de spumă. Clătește fața cu apă caldă, niciodată apă fierbinte sau foarte rece. Pentru întărirea pereților capilari poți alterna temperatura apei: spre exemplu spală-ți fața cu apă caldă, apoi stropește-o cu apă răcoroasă sau ușor rece.
2. Pentru tonifierea tenului cuperozic optează pentru produse fără alcool și fără ingrediente iritante (cum este parfumul sau unele uleiuri esențiale). Pe de altă parte, astfel de ingrediente precum niacinamidele, extractele de aloe vera, mușețel și gălbenele au proprietăți antiinflamatorii, lucru benefic în tratamentul cuperozei.
3. Următorul pas este hidratarea. Pe piață există numeroase opțiuni de creme pentru tenul cuperozic care sunt concepute astfel încât să calmeze roșeața, dar și să hidrateze și să hrănească pielea. Aceastea pot conține ingrediente cu eficacitate dovedită în cazul cuperozei, și anume: bisabolol, pantenol, vitamina C (acid ascorbic), extract de arnică sau de castan sălbatic.
În cazul în care te expui la soare, fie chiar și pentru 10 minute, rutina trebuie completată cu o cremă hidratantă cu SPF pe care o poți găsi la orice farmacie Ducfarm. Aceasta va proteja pielea de efectele dăunătoare ale razelor ultraviolete.
4. Continuă rutina de îngrijire a tenului cuperozic cu aplicarea unei creme de noapte cu efect regenerant. Un astfel de produs va calma pielea inflamată și o va ajuta să se refacă pe durata nopții.
5. Nu în ultimul rând, poți include în rutină diferite seruri și măști ce conțin ingrediente cu rol de întărire a vaselor de sânge. Renunță la procedurile care pot deteriora pielea, cum sunt exfolierile faciale, peeling-urile chimice agresive sau orice altă procedură care implică încălzirea sau răcirea extremă a pielii.
La final, reține că dacă ai ten cuperozic, ar trebui să renunți la anumite obiceiuri care pot agrava starea pielii, de exemplu expunerea la temperaturi prea ridicate sau prea scăzute, consumul de băuturi fierbinți, fumatul, alcoolul și efortul fizic intens.

Citeste si:
5 lucruri de care să ții cont când construiești o piscină
5 lucruri de care să ții cont...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Aprilie 2023 - 03 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.