Din foarte multe puncte de vedere irezistibile, vehiculele de tip ATV (prescurtarea vine de la All Terrain Vehicle) combină plăcerea aventurii cu cea oferită de deplasara off-road. ATV-urile sunt o combinație între mașină și motocicletă și nu dispun de elemente de siguranță, dar sunt prima alegere pentru un teren accidentat. În aceste condiții, câteva sfaturi de siguranță sunt mai mult decât necesare.

Cine și în ce condiții poate conduce un ATV

Codul rutier face distincția clară între mașini, motociclete și ATV-uri. Acestea din urmă intră în categoria mijloacelor de locomoție denumite cvadriciclu și sunt încadrate în categoria celor ușoare, având o greutate de cel mult 400 de kilograme. ATV-ul poate fi condus de persoanele cu vârsta de minimum 16 ani, care să posede un permis de circulație de categorie B1. Această categorie de piloți poate folosi, pe drumurile publice, un ATV care are o putere a motorului de cel mult 15 kW. O categorie superioară de ATV, folosite pentru transportul de marfă, mult utilizate pentru zonele greu accesibile, cum ar fi cabanele din zone montane, circulația pe drumurile forestiere sau în zone unde nu există căi de acces este cea cu masa maximă de 550 kilograme.

Indiferent de tipul ATV-ului, este obligatorie purtarea căștii de protecție și vestă reflectorizantă, atât de cel care conduce vehiculul, cât și de pasager. A doua condiție obligatorie este deținerea de asigurare RCA ATV. În felul acesta, conducătorul beneficiază de protecție în cazul producerii de accidente din culpă. Este bine de știut că ATV-ul trebuie înmatriculat, polița de asigurare pentru răspundere civilă putând fi eliberată doar după înmatriculare. Vehiculele cu număr roșu pot face o asigurare cu valabilitate de o lună de zile.

Cunoaște-i toate secretele

Caracteristicile de manipulare între diferite tipuri de ATV-uri variază în funcție de designul lor, de tip și de puterea motorului, dar și de modul în care sunt echipate. Majoritatea ATV-urilor au frâne separate pe față și spate, legate sau separate. Ceea ce necesită un grad sporit de îndemânare la conducere. Una dintre cele mai importante recomandări este aceea de a deprinde perfect modul de oprire al vehiculului, atât pe drum unde deplasarea este facilă, cât și în condițiile unui drum dificil, alunecos sau cu denivelări accentuate.

Citeste si:
Rolul ATV-urilor și al SSV-urilor în agricultură și industrie
Rolul ATV-urilor și al...

Cunoașterea, în amănunt, a modului de conducere, a transmisiei și a tipului de ambreiaj (automat sau manual) este esențială pentru siguranța deplasării și plăcerea unei astfel de experiențe de mobilitate. Este bine de știut că majoritatea comenzilor sunt la mână, unele modele combinând setul cu manete acționate cu piciorul. Unele sunt mai comode pentru cei care știu să conducă o motocicletă, altele pentru cei care nu au această abilitate.

Prima oară pe un ATV. Reguli esențiale

În mod evident, nerăbdarea descrie starea celui care are ocazia să încalece un ATV. Dar, dacă vrei ca experiența să fie eminamente una plăcută, respectă aceste câteva reguli:


  • cunoaște bine vehicului și familiarizează-te cu modul de conducere al acestuia;


  • alege un drum de dificultate ușoară pentru a te putea deprinde cu vehiculul, fără să fie nevoie de manevre complicate;

    Citeste si:
    Sfaturi utile care te ajută să pui pe picioare prima ta afacere
    Sfaturi utile care te ajută...

  • ia în calcul că pe asfalt ATV-ul se comportă complet diferit și poate avea o conduită de drum surprinzătoare (în condițiile în care transmisia și stabilitatea, dar și comportamentul este conceput pentru off road);


  • acordă atenție sporită curbelor și virajelor, dat fiind faptul că, deși pare foarte stabil, un ATV se poate răsturna destul de ușor dacă nu este condus competent;


  • este util să parcurgi primii zeci de kilometri singur sau în compania unei persoane foarte bună cunoscătoare a modului de pilotare al ATV-ului și oricum nu lua copii ca pasageri, pentru că situația poate deveni imprevizibilă;


  • dacă ai posibilitatea, alege mereu un ATV care are cutie de viteze automată (sunt mult mai ușor de condus);


  • poată un echipament adecvat, dar lejer, încălțări potrivite și cască cu ochelari de protecție.

    Citeste si:
    7 sfaturi pentru hrănirea corectă a câinelui tău
    7 sfaturi pentru hrănirea...

Oricât ar fi de tentant să conduci un ATV, ia în calcul că este un vehicul foarte puternic, pe care vei fi în siguranță doar dacă vei respecta toate normele de siguranță.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Aprilie 2023 - 10 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.