Pisicile sunt animale graţioase şi fermecătoare, iar blana lor moale şi mătăsoasă este una dintre trăsăturile care le fac atât de atrăgătoare. Cu toate acestea, căderea părului la pisici poate fi o problemă atât pentru stăpâni, cât şi pentru animale. În acest articol, vom explora motivele pentru care pisicile pot pierde păr, precum şi măsurile de prevenţie pe care le poţi lua pentru a minimiza sau elimina complet această problemă.

4 factori care pot cauza căderea părului pisicii


  1. Alergii şi sensibilităţi


Unele pisici pot suferi de alergii sau sensibilităţi la anumite alimente, substanţe chimice sau mediul înconjurător, care pot cauza căderea părului. Este important să identifici cauza alergiei, pentru a reduce expunerea pisicii la factorul declanşator. Un medic veterinar te poate ajuta să determini cauzele alergiilor şi îţi poate oferi recomandări adecvate pentru a îngriji pisica.

În ceea ce priveşte alergiile alimentare, este important să alegi o hrană cât mai calitativă, pentru a le preveni. Două recomandări în acest sens, despre care îţi vom oferi mai multe detalii în a doua parte a articolului, sunt gama HappyOne de hrană uscată şi pateul premium Primal Spirit. Ambele pot fi găsite la Econstrukt, un magazin online care oferă o gamă variată de produse pentru casă, inclusiv hrană pentru animale. Mâncarea pentru pisici de la Econstrukt este atent selecţionata, fiind o alegere ideală inclusiv pentru felinele cărora le cade păr în exces.


  1. Cauze naturale


În mod natural, pisicile îşi schimbă blana în funcţie de anotimp. În general, se întâmplă de două ori pe an: o dată la începutul primăverii şi o dată toamna. Acest proces, numit năpârlire, ajuta pisica să-şi regleze temperatura corpului şi să menţină blana într-o stare bună.

Năpârlirea este un fenomen normal şi nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Trebuie doar să te înarmezi cu răbdare şi să te obişnuieşti cu ideea că, de două ori pe an, pisica va lăsa mai mult păr prin casă decât de obicei.


  1. Stresul


Stresul este un alt factor care poate duce la căderea părului la pisici. Schimbările în mediul înconjurător, cum ar fi mutarea în altă locuinţă, introducerea unui nou animal de companie în casă, apariţia unui copil în sânul familiei, pot provoca stres pisicii, căreia îi va cădea mai mult păr.

Citeste si:
De ce s-a mutat Ramona Olaru din apartamentul lui Cătălin Cazacu:...
De ce s-a mutat Ramona Olaru...

Încearcă să asiguri un mediu liniştit şi confortabil, pentru a ajuta pisica să se adapteze la noile schimbări şi să-şi reducă nivelul de stres.


  1. Probleme de sănătate


Căderea părului poate fi, de asemenea, un simptom al unor probleme de sănătate, cum ar fi probleme de tiroida, infecţii fungice sau paraziţi. Dacă observi că pisica ta pierde păr mai mult decât este normal, este important să ceri sfatul unui medic veterinar, pentru a elimina posibilitatea existenţei unei probleme de sănătate sau pentru a începe tratamentul adecvat.

Cum diminuezi sau previi căderea părului pisicii?

Dacă ai o pisică, poţi apela la diverse măsuri pentru a preveni sau reduce căderea părului în exces. Bineînţeles, exceptând perioadele din an în care pisica pierde păr în mod natural, din cauza năpârlirii.

Citeste si:
Opt urgențe veterinare frecvente în cazul câinilor și al pisicilor
Opt urgențe veterinare...

Îngrijeşte blana şi pielea pisicii

Pentru a îndepărta părul mort şi a stimula circulaţia sangvină la nivelul pielii, este recomandat să periezi pisica cel puţin o dată la două zile. Periajul va ajuta la menţinerea sănătăţii blănii şi va reduce cantitatea de păr pe care o vei găsi în casă.

Pentru îngrijirea pielii şi blănii, foloseşte produse de îngrijire (şampoane şi balsamuri) special concepute pentru pisici, care menţin pielea şi blana curate şi sănătoase. Evită utilizarea produselor destinate oamenilor, deoarece acestea pot fi prea dure pentru pielea sensibilă a pisicii şi pot cauza pierderea unei cantităţi mari de păr.

Asigură-i pisicii o alimentaţie sănătoasă

O dietă echilibrată şi bogată în nutrienţi este esenţială pentru sănătatea generală a pisicii şi pentru menţinerea unei blăni sănătoase. Asigură-te că pisica primeşte o hrană de calitate, bogată în proteine, vitamine şi minerale.

Citeste si:
Cele mai frumoase pisici din lume pot fi admirate în acest weekend...
Cele mai frumoase pisici din...

Pentru a te ajuta să faci o alegere bună în acest sens, am consultat specialiştii Econstrukt pentru sfaturi legate de cea mai bună dietă pentru pisica ta. Ne-au oferit două recomandări: gama HappyOne pentru pisici care preferă hrana uscată şi gama Primal Spirit pentru pisici a căror alimentaţie include şi hrana umedă.

HappyOne – Hrana premium pentru blană strălucitoare şi sănătatea de fier a pisicii tale

Econstrukt recomandă gama HappyOne de hrană uscată pentru pisici, care poate fi parte a unei alimentaţii sănătoase şi poate preveni căderea părului.

HappyOne se distinge prin conţinutul său de BIOCOMPLEX, un complex de vitamine, probiotice şi prebiotice ce promovează sănătatea oricărei pisici, indiferent de rasă. Sortimentul pentru pisici sterilizate ajută la controlul greutăţii, având un nivel scăzut de grăsimi şi calorii.

Citeste si:
3 zodii iubitoare de câinii și 3 zodii care adoră pisicile. Tu pe...
Câinii sau pisicile? 3 zodii...

Unul dintre avantajele gamei HappyOne este conţinutul de fibre naturale, care ajută la prevenirea formării bilelor de păr. De asemenea, include un set de vitamine esenţiale ce promovează sănătatea tractului urinar, pH-ul optim al urinei şi funcţionarea corectă a sistemului cardiovascular. Iar baza de hrănire cu Yucca Schidigera şi pulpa de sfeclă contribuie la promovarea consistenței corecte a fecalelor şi la reducerea mirosului neplăcut.

Gama HappyOne conţine un set echilibrat de nutrienţi esenţiali, inclusiv zinc organic, care ajută la menţinerea pielii şi blăni sănătoase. De asemenea, susţine sistemul natural de apărare al pisicii şi asigură o floră intestinală echilibrată.

Cu un conţinut ridicat de proteină brută, sortimentele din gama HappyOne reprezintă o opţiune excelentă pentru a oferi pisicii tale o alimentaţie sănătoasă şi completă, contribuind la menţinerea unei blăni frumoase şi a unei stări generale de sănătate bune.

Primal Spirit – Deliciu natural pentru o blană sănătoasă şi o viaţă fericită a pisicii tale

Recomandarea Econstrukt de hrană umedă premium, care poate face parte dintr-o alimentaţie sănătoasă şi poate preveni căderea părului pisicii, este pateul Primal Spirit.

Această hrană umedă oferă o nutriţie echilibrată şi unică, fiind produsă din ingrediente simple şi sănătoase, precum carne proaspătă. Fără coloranţi sau arome artificiale, gluten şi faină de carne, pateul Primal Spirit asigură o digestie uşoară şi este gustos, fiind ideal pentru pisici din toate rasele.

Cu proporţii mari de carne proaspătă şi aditivi nutriţionali precum vitamina E, zinc, cupru sau mangan, pateul Primal Spirit este o opţiune excelentă pentru a te asigura că pisica ta beneficiază de o alimentaţie sănătoasă, contribuind la menţinerea unei blăni superbe.

Căderea părului pisicii poate fi o problemă destul de des întâlnită şi deranjantă, dar este important să înţelegi că poate fi menţinută sub control. Prin aplicarea măsurilor de prevenţie menţionate în acest articol, poţi contribui la menţinerea unei blăni sănătoase a pisicii şi poţi minimiza disconfortul cauzat de căderea părului în exces.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 5 Aprilie 2023 - 01 : 04

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.