Chiar dacă îi oferi cea mai bună hrană animalului tău de companie și ai grijă mereu ca acesta să se simtă bine, oferindu-i toată afecțiunea și confortul de care are nevoie, există întotdeauna riscul apariției anumitor afecțiuni sau a anumitor urgențe medicale. Iar în astfel de momente nu trebuie să acționezi singur, dimpotrivă, este necesar să iei legătura cu medicul veterinar, pentru a-i oferi animalului tău de companie îngrijirea de care are nevoie în situații de urgență. Așa că iată câteva situații, în care ar trebui să apelezi rapid la medicul veterinar.

Sufocare și dificultăți de respirație

În cazul în care animalul tău de companie se confruntă cu probleme de respirație, ar trebui să iei imediat legătura cu medicul veterinar. Există riscul ca acesta să fi înghițit un anumit aliment sau obiect care să-i obtureze căile respiratorii, punându-i viața în pericol. Totodată, probleme de respirație și sufocarea pot fi un semnal de alarmă pentru diferite afecțiuni, care necesită un tratament de durată.

Sângerare severă

Dacă animalul tău de companie suferă un accident și se confruntă cu o sângerare severă, care durează mai mult de cinci minute, atunci nu ar trebui să mai aștepți. Acoperă rana cu un pansament curat și mergi de urgență la medicul veterinar. Există riscul ca în spatele blăniței să existe o rană mult mai adâncă, pentru care sunt necesare cusături. În astfel de situații nu este indicat să aștepți, pentru că o rană netratată poate cauza infecții.

Același lucru este valabil și în cazul fracturilor. Dacă pisica sau câinele tău au fost loviți de mașină sau de un alt obiect, de la o distanță mică, ar fi indicat să iei legătura cu serviciul de ambulanță veterinară The Vets. În cazul oaselor rupte, nu este bine să lași animalul să se vindece singur. Există riscul ca acele fracturi să îi provoace dureri puternice, care îl pot afecta pe tot parcursul vieții.

Probleme cu urinarea

Și animalele de companie se pot confrunta cu infecții urinare sau se pot afla în imposibilitatea de a defeca. Dacă observi că pisica sau câinele tău au dureri la urinare sau la defecare, ar trebui să discuți cu medicul veterinar pentru a afla cauzele. În astfel de situații poate fi vorba de o problemă la rinichi, de o infecție, sau de o afecțiune gravă.

Citeste si:
Românii, la Urgențe în prima zi de Crăciun. Viteza, alcoolul și...
Românii, la Urgențe în prima...

Iar dacă animalul tău de companie refuză să bea apă, timp de 24 de ore, nu ignora acest comportament. Acest lucru poate fi un semnal de alarmă pentru o urgență serioasă, așa că este important să ții sub observație starea animalului.

Înghițirea unor substanțe toxice

Câinii și pisicile sunt animale foarte curioase și jucăușe, tocmai de aceea ar trebui să depozitezi cu atenție anumite produse, cum ar fi soluțiile pentru curățenie, care conțin clor și pot pune în pericol viața animalelor. Același lucru este valabil și în cazul alcoolului și al medicamentelor, care ar trebui depozitate într-un dulap bine închis. Însă, în cazul în care animalul tău de companie înghite o substanță toxică, nu mai aștepta și sună imediat la un cabinet veterinar.

Citeste si:
7 sfaturi pentru hrănirea corectă a câinelui tău
7 sfaturi pentru hrănirea...

Febră și stări de vomă

Dacă observi că animalul tău respiră greu, are gingiile mult mai roșii, limba uscată și se confruntă cu diaree cu sânge sau vărsături, atunci acestea sunt primele semne ale creșterii temperaturii. Iar aceste simptome nu ar trebui ignorate.

De asemenea, vărsăturile și diareea pot provoca deshidratarea unui animal, ducând chiar la moartea acestuia. Așa că dacă animalul tău de companie are astfel de simptome, pentru mai mult de 24 ore, sau dacă vomită sânge, atunci ar trebui să îl duci la medicul veterinar, pentru a identifica problema.

Probleme la naștere

Atunci când se apropie momentul nașterii, este important să fii alături de animalul tău de companie, pentru că pot apărea oricând complicații, care pot pune în pericol viața patrupedului, dar și a puilor. Așa că dacă observi apariția unor astfel de complicații, atunci ar trebui să suni de urgență la medicul veterinar și să îți duci animalul de companie la cabinet pentru o consultație.

Citeste si:
Accesorii pentru câini: sfaturi pentru a le alege cât mai bine!
Accesorii pentru câini:...

Convulsii

Convulsiile sunt o serie de simptome grave, care pot indica o problemă la nivelul creierului. Tocmai de aceea, într-o astfel de situație este necesar ca animalul să fie consultat de un medic specialist. Dacă observi că prietenul tău blănos se confruntă cu stări de dezorientare, amețeală, și pierderea echilibrului, ar trebui să îl ții sub observație și să apelezi la medic, pentru a face o serie de teste.

Inconștiența

Și animalele de companie pot leșina. Așa că dacă observi că pisica sau câinele tău nu se pot trezi, nu mai aștepta și contactează urgent un medic veterinar. În astfel de situații pot fi o mulțime de cauze care pot face un animal să își piardă cunoștința.

Așadar, un animal de companie reprezintă o responsabilitate pe care trebuie să ți-o asumi, dacă îți dorești să ai alături un prieten blănos, alături de care să împărtășești momente frumoase. Însă, trebuie să iei în considerare că un animal de companie are propriile sale nevoi și se poate confrunta uneori cu probleme medicale, așa că este necesar să îl ții mereu sub observație și să acționezi rapid, dacă starea acestuia se agravează.

Citeste si:
Avantajele covorașelor igienice pentru câini
Avantajele covorașelor...

Despre autor:


Ultima actualizare: 5 Octombrie 2022 - 02 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.