Cultura de cartof este una dintre cele mai răspândite culturi din lume, în România producția totală de cartofi în 2021 ajungând la 1397,8 mii tone, potrivit datelor furnizate de INS.

Deși nu este o cultură foarte pretențioasă, pentru a obține un randament ridicat e nevoie să ții cont de particularitățile plantelor și de factorii care influențează productivitatea, rentabilitatea și calitatea culturii.

Află care sunt cele 4 aspecte importante pentru întreținerea culturii de cartof și cum poți obține o cultură rentabilă și o producție profitabilă.

Respectă momentul oportun de plantare și alege soiul potrivit

Când vine vorba de cultura cartofului, crearea condițiilor optime de plantare și respectarea tehnologiei de cultivare sunt factori esențiali pentru a obține cel mai bun raport între productivitate, calitate și profitabilitate.

Respectarea condițiilor de plantare a cartofilor și alegerea soiului potrivit influențează dezvoltarea corectă a plantelor. Dacă plantarea se face în perioada optimă, planta întrunește condițiile prielnice pentru dezvoltare, ceea ce asigură o productivitate bună, dar și calitatea tuberculilor.

Pentru ca plantarea să fie optimă, temperatura din sol trebuie să fie de peste 5-6 grade Celsius, la o adâncime de 10 cm în sol. În ceea ce privește densitatea, norma de plantat este de aprox. 50-70.000 tuberculi/ha (4.000 kg/ha).

Pentru a crește randamentul de producție, ține cont de zona în care vrei să înființezi cultura de cartof, tipul de sol, perioada de vegetație, calitatea soiului, modul de utilizare sau scopul cultivării și tipul de soi ales.

Soiurile de cartof admise pentru cultură în România se împart în: soiuri extratimpurii, timpurii, semitimpurii, semitârzii și târzii. Conform Catalogului Oficial al soiurilor de plante de cultură din România pentru anul 2022, în țara noastra se cultivă următoarele soiuri de cartofi:

Citeste si:
De ce produse avem nevoie pentru a obține recolte bogate în propria...
De ce produse avem nevoie...


  • Coval;


  • Nevin;


  • Productiv;


  • Albinoara;


  • Armonia;


  • Gared;


  • Coval;


  • Neil;


  • Nemere;


  • Redsec;


  • Temerar.


Protejează eficient cultura cartofului

Agricultura modernă de astăzi oferă fermierilor soluții avansate pentru protecția integrată a culturilor. Cartofii sunt sensibili atât la apariția buruienilor, cât și la apariția agenților patogeni.

Pentru protejarea culturii împotriva buruienilor, bolilor și dăunătorilor, este esențială folosirea unor tratamente eficiente cu erbicide si fungicide care au la bază tehnologii inovatoare ce urmăresc înlăturarea rapidă a agenților patogeni, protecție îndelungată, dar și îmbunătățirea dezvoltării plantelor cultivate, reducând în același timp impactul asupra mediului.

Gândacul de Colorado este unul dintre cei mai temuți dăunători ai culturilor de cartofi, întrucât, în condițiile climatice din România, acesta poate avea până la 3 generații într-un singur an. Pe lângă atacul Gândacului de Colorado și buruienile reprezintă o problemă pentru fermieri.

Citeste si:
INCFC: Barometrul de Consum Cultural 2022 semnalează nevoia de...
INCFC: Barometrul de Consum...

Basagran® SL, Frontier® Forte, Stomp® Aqua sunt erbicide cartof care asigură o eficacitate foarte bună împotriva principalelor buruieni din cultura de cartofi. Fungicidului Polyram® DF are acțiune multi-site și este ideal pentru combaterea celor mai dăunătoare boli ale cartofului. Alverde® este un insecticid nou, care oferă un mod nou de acțiune, având înaltă eficacitate împotriva larvelor și adulților gândacului din Colorado.

Fungicidul Polyram® DF conţine 80% metiram și este un fungicid de contact, cu acțiune multi-site. Împiedică eficient germinarea sporilor ciupercilor și oferă un spectru larg de combatere a bolilor, acționând foarte rapid. Se utilizează pentru a combate mana cartofilor (Phytophthora infestans) și alternarioza la cartof (Alternaria solani).

Citeste si:
Ciucă, de Ziua Limbii Române: „Limba română este istorie, cultură,...
Ciucă, mesaj de Ziua Limbii...

Acordă atenție lucrărilor agrotehnice

Adoptarea unor măsuri agrotehnice eficiente este importantă pentru pentru dezvoltarea corectă a plantelor, prevenirea și combaterea agenților patogeni, dar și pentru obținerea unor recolte mari și de calitate. Principalele lucrări agrotehnice necesare pentru a obține recolte de bună calitate sunt:


  • Rotația culturilor;


  • Lucrările solului;


  • Fertilizarea solului cu azot (N) înainte de efectuarea arăturii de primăvară;


  • Fertilizarea solului cu îngrășăminte complexe, aplicate atât la plantare, cât și în vegetație;


  • Aplicarea la timp a tratamentelor fitosanitare.


Ține cont de regulile de recoltare și depozitare

Cartofii sunt sensibili la umezeala solului, de aceea, recoltarea se face pe sol uscat, când tuberculii au peste 30 de grame și coaja se exfoliază ușor. Recoltarea cartofilor la timp previne atât apariția putregaiurilor, cât și a gândacilor din Colorado. Depozitarea cartofilor se face în spații bine ventilate, fără lumină, cu temperaturi ce nu depășesc 10 grade Celsius.

Citeste si:
Cîțu: Cultura ne ajută să înțelegem mai bine viața și societatea în...
Cîțu: Cultura ne ajută să...

Dacă vrei să obții cel mai bun randament al culturii de cartofi și să beneficiezi de recolte de calitate și producții profitabile, ține cont de cele 4 aspecte de mai sus și bucură-te de culturi sănătoase și bogate.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Martie 2023 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.