Achiziționarea unei locuinței este una dintre cele mai importante decizii din viața ta. De aceea, este indicat să ții cont de câteva aspecte înainte de a lua un credit ipotecar. Iată care sunt cele câteva lucruri de luat în calcul.

Calculează plățile lunare

Rata lunară a creditului ipotecar va depinde de prețul locuinței, de avans, de durata împrumutului, de dobândă etc. Poți folosi un calculator credit ipotecar pentru a afla care este valoarea ratei lunare în funcție de prețul proprietății, avans și perioada de creditare. Astfel, vei avea o idee asupra modului în care rata afectează bugetul lunar.

Înainte de a te orienta spre locuința visurilor tale, nu e nimic rău în asta, este indicat să te uiți și la apartamentele/casele care se încadrează în bugetul tău. Ca regulă generală, nu ar trebui să plătești mai mult de 30% din bugetul lunar pe rată. La acestea se adaugă utilitățile, reparațiile, renovările și alte cheltuieli.

Gândește-te dacă vrei o dobândă fixă sau variabilă

Dacă alegi un credit ipotecar cu dobândă fixă, valoarea sa va fi aceeași în primii ani de plată, după care va deveni variabilă. Pe măsură ce plătești împrumutul, în primii ani (în general, cinci ani), valoarea ratei lunare va fi aceeași.

În cazul dobânzii variabile, rata lunară se va schimba în funcție de situația economică. Dacă dobânda crește, și rata bancară va crește, iar dacă va scădea, și rata va scădea.

Unde vrei să locuiești

Orice oraș are cartiere cu atracții și personalități diferite. Cât de departe vrei să fie locuința de job? Vrei să fii aproape de piață, mall, școli, supermarket, parc? Vrei un cartier animat cu multe cafenele și restaurante sau o zonă liniștită? Casă sau apartament? De câte camere ai nevoie? Răspunde la aceste întrebări înainte de a lua un credit ipotecar.

Pe ce perioadă vrei să iei creditul ipotecar

Un credit ipotecar se poate întinde chiar și pe 30 de ani. Dacă, în schimb, alegi să iei un împrumut pe 15 ani, vei plăti creditul mult mai repede, însă plățile lunare vor fi mai mari. În funcție de preferințe, venituri și priorități, alege o perioadă de creditare adaptată nevoilor tale.

Citeste si:
Vrei să achiziționezi o locuință? Iată cum te asiguri că plătești...
Vrei să achiziționezi o...

Băncile doresc să ai o situație stabilă

Scorul de credit și avansul contează mult, însă la fel de importantă este și situația la locul de muncă. Dacă schimbi des locurile de muncă, există un risc mai mare să nu primești un credit ipotecar.

Pentru a obține un credit ipotecar, ar trebui să fi lucrat în același loc de muncă timp de minimum un an. Același lucru este valabil pentru cosemnatari. Odată ce împrumutul este aprobat, poți căuta fără griji noi oportunități profesionale.

Trebuie să fii cu finanțele la zi

Dacă ai datorii sau facturi neplătite, ar trebui să te ocupi de ele înainte de a solicita un credit ipotecar. Băncile preferă aplicanții care își plătesc cheltuielile lunare. În cazul în care ești la zi cu plățile, ai șanse mai mari să primești un împrumut.

Citeste si:
Procesul de aplicare pentru un credit ipotecar: 3 pași de urmat și...
Procesul de aplicare pentru...

Economisește

Înainte de a face un credit ipotecar, este indicat să economisești pentru a putea plăti un avans cât mai mare. Astfel, suma pe care va trebui să o împrumuți va fi mai mică, iar perioada de creditare mai scurtă. De asemenea, crește probabilitatea să primești aprobarea creditului dacă soliciți o sumă mai mică.

Evită să aplici la prea multe bănci

Este important să compari ofertele pe care le ai la dispoziție, însă dacă aplici pentru un credit ipotecar la mai multe bănci, acest lucru va deveni public și poate influența negativ decizia instituției bancare. De aceea, este indicat să te documentezi înainte pentru a alege tipul de credit adaptat nevoilor tale.

Un credit ipotecar este un angajament pe termen lung, motiv pentru care este recomandat să ții cont de aspectele menționate în articol. Documentează-te temeinic, gândește-te ce tip de locuință se pliază pe nevoile și venitul tău și strânge documentele necesare.

Citeste si:
Un „cartel” de 10 bănci s-ar fi înțeles să ne crească ratele
Un „cartel” de 10 bănci s-ar...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Martie 2023 - 10 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.