Pompa de căldură reprezintă o soluție rentabilă de încălzire a apei din piscină, eficientă din punct de vedere energetic, ușor de montat și prietenoasă cu mediul înconjurător. Aceste dispozitive permit menținerea unei temperaturi optime în bazin prin extragerea energiei calorice din aerul ambiental și eliberând-o, mai apoi, în apă. Înainte să achiziționezi un astfel de echipament citește acest articol și descoperă criteriile de care este bine să ții cont pentru a alege o pompă de căldură potrivită piscinei tale!


  1. Coeficientul de transfer termic (COP)


Acest indicator arată valoarea raportului dintre capacitatea de încălzire și consumul de energie necesar transferului de căldură. De regulă, coeficientul de transfer termic poate fi folosit pentru a estima consumul de curent al pompei de căldură, însă acesta este în relație directă și cu temperatura și umiditatea aerului ambiental. Cu cât valoarea COP a pompei este mai mare, cu atât este mai puternică, iar factura la energie electrică este mai mică. Există unele modele de pompe de căldură echipate cu tehnologie avansată de invertor, ale căror eficiență poate ajunge la un COP de 16, în funcție de umiditate și temperatură.

De exemplu, o pompă de căldură pentru piscină cu un COP de 5.0 - 1 kW de energie consumată creează 5kW de căldură eliberată în piscină. Astfel, dacă îți dorești să încălzești o piscină de 40 m3 cu 10 grade Celsius, timp de 40 de ore, atunci ai nevoie de o pompă de căldură cu o putere de ieșire de aproximativ 14 kW.


  1. Dimensiunea piscinei


Un alt factor esențial de care trebuie să ții cont atunci când alegi una dintre pompele de căldură aer apa pentru piscine este volumul apei din bazin. În acest mod poți selecta un echipament cu un debit optim (m3/ oră). De regulă, pompa de căldură trebuie să crească temperatura apei cu 0.20 - 0.25 grade/oră, iar pentru fiecare litru de apă încălzit cu un grad este nevoie 1.16 kWh.

Pornind de la aceste numere, pentru o piscină cu un volum de 30-40 m3, ai nevoie de o pompă de căldură cu o putere minimă de 9 kW. Dacă ai o piscină mai mare, de 50 - 80 m3, atunci îți poate fi necesară o pompă de minimum 16 kW.


  1. Zgomotul produs de pompa de căldură


Unele pompe de căldură sunt zgomotoase. Dacă trebuie să montezi echipamentul în apropierea bazinului, optează pentru un model silențios, pentru a asigura confortul tău, dar și a celorlalte persoane care folosesc piscina.

Citeste si:
5 lucruri de care să ții cont când construiești o piscină
5 lucruri de care să ții cont...

De exemplu, există pompe cu un compresor și ventilator extrem de silențioase, care produc între 23 și 31 de dB, în cazul în care amplasezi echipamentul la 10 m de piscină. În descrierea pompelor poți afla câți decibeli consumă echipamentul în funcție de distanța la care este instalat.

În lista criteriilor de mai sus mai poți adăuga design-ul pompei de căldură, rezistența elementelor la substanțele chimice din piscină și temperatura minimă la care poate opera aparatul fără probleme. Descoperă întreaga gamă de pompe pentru căldură aer-apă și alege produsul care îți poate oferi confortul termic de care ai nevoie!


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 17 Februarie 2023 - 10 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.