Pește, pui, gogoși sau cartofi prăjiți - o friteuză profesională aleasă cu înțelepciune poate fi dispozitivul ideal pentru prepararea unor rețete gustoase și savuroase. Alegerea friteuzei, însă, nu este deloc simplă, mai ales atunci când discutăm despre un produs comercial, în cazul căruia și costurile, și așteptările sunt mari. În acest articol poți descoperi criteriile obiective de care e nevoie să ții cont pentru o alegere inspirată.


  1. Tipologia produsului

Atunci când vine vorba despre echipamente fast food, spațiul poate fi o problemă importantă, dar cu siguranță nu este singurul criteriu de luat în considerare. Există trei tipuri principale de friteuze:


  • Friteuza cu amplasare pe blat are dimensiuni mai mici și este o alegere ideala pentru spațiile limitate. Este disponibilă în varianta cu una sau doua cuve;


  • Friteuza cu amplasare pe sol are capacitate mai mare de lucru și reprezintă opțiunea ideală pentru unitățile comerciale cu un rulaj ridicat. Un avantaj suplimentar al acestui model este reprezentat de unitatea de filtrare incorporata, care ajută la extragerea impurităților din ulei, pentru a-i prelungi durata de utilizare;


  • Friteuza cu inducție poate fi atât de sine stătătoare cât și concepută pentru amplasare pe blat. Datorită tehnologiei moderne pe care o încorporează, este proiectată să crească eficiența, să scadă costurile de producție și să fie mai ușor de curățat.


  1. Puterea și capacitatea de lucru

Puterea și capacitatea de lucru ale friteuzei alese trebuie să țină cont de cererea obișnuită la care te aștepți și la cererea din orele de vârf, astfel încât să te ajute să menții gradul de satisfacție al clienților. În geneal, friteuzele cu o putere mare încălzesc uleiul mai repede și sunt mai eficiente în menținerea constantă a temperaturii, ceea ce înseamnă, practic, că procesul de prăjire durează mai puțin.

Dacă friteuza este folosită doar ocazional, un aparat cu o capacitate mai mică se poate dovedi mai eficient; modelele caracterizate de o capacitate superioară utilizează o cantitate mai mare de ulei, consumă mai mult și ocupă mai mult spațiu.


  1. Tipul de alimentare

Friteuzele de uz comercial sunt alimentate fie electric, fie pe gaz. Diferențele de performanță sunt suficient de mici încât să poată fi ignorate, prin urmare alegerea depinde de costurile asociate consumului și de disponibilitatea rețelei de gaz sau a unei conexiuni electrice care să poată susține și acest echipament.

Citeste si:
Purtarea corectă a lentilelor de contact: 5 aspecte importante
Purtarea corectă a lentilelor...

  1. Numărul de cuve

Principalul avantaj al friteuzelor cu două cuve este reprezentat de faptul că poți prepara, simultan, două alimente diferite, la temperaturi diferite. În plus, dacă dorești, ai opțiunea de a folosi o singură cuvă în perioadele din zi în care cererea este redusă.

Pe de altă parte, o friteuză cu o singură cuvă, de dimensiuni mai mari, permite utilizarea unor coșuri mai mari, ceea ce facilitează prepararea unor cantități mai mari de mâncare în momentele de supraaglomerare.


  1. Numărul de coșuri

Atunci când ai la dispoziție un număr mai mare de coșuri, poți prepara mai multe tipuri de alimente simultan. Pe de altă parte, un coș de dimensiuni mari te lasă să prăjești o cantitate mai mare din alimentul pentru care există cerere ridicată la un moment dat.

O soluție practică este reprezentată de friteuza cu o cuvă unică, în care să pui un singur coș sau mai multe coșuri, în funcție de cererea de moment.

Citeste si:
Protecția datelor: tot ce trebuie să știi despre asta
Tot ce trebuie să știi despre...

  1. Costurile de utilizare

Fără nici un dubiu, cele mai mari costuri atunci când vine vorba despre utilizarea friteuzei sunt reprezentate de consumul de ulei. Odată ce uleiul e uzat, calitatea și gustul alimentelor au de suferit, așadar înlocuirea acestuia trebuie realizată regulat.

Multe dintre friteuzele moderne reușesc să prelungească durata de utilizare a uleiului de gătit printr-un sistem de filtrare inteligentă sau prin implementarea unor zone de acumulare a fragmentelor alimentare, în care acestea nu se mai ard.

Sistemele de filtrare complexe se regăsesc în structura friteuzelor de capacitate mare. În cazul celorlalte se poate realiza extragerea manuală a resturilor, cu un instrument special, sau se poate recurge la folosirea unui aditiv special pentru friteuze.

Atunci când vine vorba despre un restaurant de tip fast food, calitatea friteuzei poate face diferența între fidelizarea clienților și pierderea acestora. Informează-te înainte de a alege în ce friteuză merită să investești.

Citeste si:
Aspecte de luat în seamă atunci când cumperi un smartphone nou
Aspecte de luat în...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Ianuarie 2023 - 03 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.