Te gândești serios să faci o schimbare în ceea ce privește risipa alimentară? În articolul de mai jos, îți oferim câteva sfaturi despre modalitățile prin care ai putea evita aceste obiceiuri neeconomice și nesănătoase.

Risipa alimentară reprezintă o problemă serioasă la nivel global, cu impact asupra mediului înconjurător, economiei și aprovizionării cu alimente. Cu toate acestea, fiecare dintre noi poate face diferența prin adoptarea unor obiceiuri responsabile legate de alimentație. Iată, așadar, cinci aspecte esențiale de care să ții cont pentru a evita risipa alimentară.

Planifică meniul și cumpărăturile

Una dintre cele mai eficiente modalități de a evita risipa alimentară este să planifici cu atenție cumpărăturile și meniurile. În primul rând, poți începe prin a întocmi un meniu săptămânal. Acesta te va ajuta să cumperi doar ingredientele de care ai nevoie, dar și să folosești mai eficient alimentele. După ce ai stabilit meniul săptămânal, urmează lista de cumpărături. Asigură-te că o iei cu tine la magazin și achiziționează doar ceea ce ai nevoie, pentru a evita cumpărarea inutilă de alimente. Iar ca ultim pas, folosește creativ resturile de la mesele anterioare, pentru a pregăti feluri noi de mâncare. De exemplu, poți transforma legumele rămase într-o supă cremă sau poți adăuga în omletă sau într-un chec aperitiv resturile de carne.

Păstrează corect alimentele

Păstrarea corectă a alimentelor poate face o diferență semnificativă în prelungirea duratei lor de viață. Așadar, pentru început, etichetează alimentele cu data de cumpărare sau de expirare și organizează-le astfel încât să poți vedea și accesa cu ușurință alimentele mai vechi. Folosește recipiente care se închid ermetic, pentru a le păstra prospețimea. Acest lucru ajută la prevenirea pierderii umidității și la menținerea prospețimii. Atenție și la frigider: acesta trebuie organizat astfel încât alimentele să fie ușor vizibile. De asemenea, temperatura setată ar trebui să fie undeva între 4 și 6 grade, pentru ca mâncarea să se păstreze în condiții adecvate. În plus, acest aspect ajută și să menții un consum frigider adecvat.

Citeste si:
Purtarea corectă a lentilelor de contact: 5 aspecte importante
Purtarea corectă a lentilelor...

Învață să citești datele de pe ambalaje

Dacă te întrebi de ce sunt datele de pe ambalaje atât de importante, află că ele îți pot dezvălui limita de consum sau data de expirare. Așadar, pe ambalaje vei găsi, cel mai probabil, prescurtarea DLC sau DDM. DLC indică durata maximă de viață a unui produs. Dacă data indicată expiră, produsul nu mai este valabil și trebuie aruncat. DDM indică data până la care produsul își păstrează toate proprietățile, cu condiția să fie depozitat corect. După această dată, produsul încă mai poate fi consumat, numai dacă mirosul și aspectul sunt adecvate.

Încearcă să porționezi corect cantitățile

De multe ori, risipa alimentară apare și din cauza cantităților prea mari de mâncare gătită. Așa că, în loc să prepari 6 porții de mâncare pentru două persoane, gătește doar 4. Chiar dacă te gândești că vei avea mâncare pe mai multe zile, cu siguranță nu vei mânca din ea de mai mult de două ori. Așa că mai bine gătești mai puțin și consumi, decât să faci mai mult și să arunci. Regula aceasta este valabilă și în cazul porțiilor de mâncare. Când pui în farfurie, începe cu o cantitate mai mică. Dacă nu te saturi, mai poți adăuga. Însă, dacă pui de la început mai multă mâncare, riști să rămână în farfurie și să o arunci.

Citeste si:
Protecția datelor: tot ce trebuie să știi despre asta
Tot ce trebuie să știi despre...

Împarte și cu apropiații

Poate părea ciudat un astfel de sfat, însă el ajută la evitarea risipei alimentare. Așadar, dacă ai în frigider alimente care vor expira în câteva zile și nu ai poftă de niciun preparat care să le conțină, oferă-le apropiaților tăi. De asemenea, poți pregăti o masă la care să-ți inviți prietenii. Dacă nu ești confortabil cu niciuna din cele două opțiuni, poți oferi alimentele respective unor oameni nevoiași.

În concluzie, pentru a evita risipa alimentară, e nevoie de planificare, organizare și dorință. Numai conștientizând necesitatea acestui obicei, vei reuși să-l implementezi și în casa ta.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 19 Octombrie 2023 - 10 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.