Grădina Botanică din Iași a găzduit o expoziție cu sute de ciuperci. Acest produ este unul dintre cele mai consumat, iubit de către copii și adulți. Nu puține sunt cazuri în care oamenii aleg să culeagă ciuperci din pădure și se aleg cu intoxicații și afecțiuni grave. Pentru a evita astfel de incidente, există unele detalii potrivit cărora se pot deosebi ciupercile otrăvitoare de cele comestibile.

Ciupercile otrăvitoare versus ciupercile comestibile. Cum le putem diferenția

Unul dintre subiecte atinse la această expoziție a fost și modul în care puten distinge ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Specialiștii le-au prezentat vizitatorilor și cea mai toxică ciupercă din România, care are electe mortale în cazul consumului acestora.

Buretele viperei este considerată cea mai toxită ciupearcă din România. Aceasta se găsește din iunie până în octombrie în pădurile de foioase și în livezi. În cazul în care se consumă această ciupercă, primele semne de intoxicație apar la 8-12 ore și provoacă febră și dureri de stomac.

„De la bunicii mei știu că nu trebuie să te atingi de ciuperci dacă nu le cunoști foarte bine specificul. Îmi arătau cum o ciupercă e comestibilă și lângă este una otrăvitoare și aveau niște diferențe foarte subtile”, a spus una dintre vizitatoare.

„Este foarte interesant cum unele ciuperci care, deși sunt galbene, sunt bune de mâncat, în schimb, altele care arată foarte bine, sunt otrăvitoare”, a menționat un alt vizitator al expoziției.

Peste 500 de specii comestibile în pădurile din România

Specialiștii în științe ale naturii vin cu recomandări referitoare la cum trebuie păstrate ciupercile până ajung să fie pregătite. După ce acestea sunt culese din pădure trebuie păstrate la frigider.

„Puțin, câteva ore sau o zi, pentru că ele dezvolt și mucegaiurile pe pălărie și atunci carnea este foarte perisabilă. Ele ar trebui, cele comestibile, consumate imediat”, afirma Carmen Pavilotia, muzeograf Muzeul de Știinte Bacău.

Pentru a face diferența dintre ciupercile comestibile și cele otrăvitoare, trebuie să se știe că cele comestibile sunt cele întregi.

Citeste si:
Ciupercile, unul dintre alimentele perfecte pentru post. Ce...
Ciupercile, unul dintre...

„Atunci când se culeg ciupercile pentru consum trebuie colectate în întregime. Doar exemplarele care prezintă pălărie și picior”, explică Cătălin Tănase, director Grădina Botanică.

În pădurile din România se găsesc peste 2.500 de specii de ciuperci, însă doar aproximativ 500 de specii dintre acestea sunt comestibile.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Octombrie 2022 - 07 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.