Ciupercile otrăvitoare versus ciupercile comestibile. Cum le putem diferenția
Unul dintre subiecte atinse la această expoziție a fost și modul în care puten distinge ciupercile comestibile de cele otrăvitoare. Specialiștii le-au prezentat vizitatorilor și cea mai toxică ciupercă din România, care are electe mortale în cazul consumului acestora.
Buretele viperei este considerată cea mai toxită ciupearcă din România. Aceasta se găsește din iunie până în octombrie în pădurile de foioase și în livezi. În cazul în care se consumă această ciupercă, primele semne de intoxicație apar la 8-12 ore și provoacă febră și dureri de stomac.
„De la bunicii mei știu că nu trebuie să te atingi de ciuperci dacă nu le cunoști foarte bine specificul. Îmi arătau cum o ciupercă e comestibilă și lângă este una otrăvitoare și aveau niște diferențe foarte subtile”, a spus una dintre vizitatoare.
„Este foarte interesant cum unele ciuperci care, deși sunt galbene, sunt bune de mâncat, în schimb, altele care arată foarte bine, sunt otrăvitoare”, a menționat un alt vizitator al expoziției.
Peste 500 de specii comestibile în pădurile din România
Specialiștii în științe ale naturii vin cu recomandări referitoare la cum trebuie păstrate ciupercile până ajung să fie pregătite. După ce acestea sunt culese din pădure trebuie păstrate la frigider.
„Puțin, câteva ore sau o zi, pentru că ele dezvolt și mucegaiurile pe pălărie și atunci carnea este foarte perisabilă. Ele ar trebui, cele comestibile, consumate imediat”, afirma Carmen Pavilotia, muzeograf Muzeul de Știinte Bacău.
Pentru a face diferența dintre ciupercile comestibile și cele otrăvitoare, trebuie să se știe că cele comestibile sunt cele întregi.
Ciupercile, unul dintre alimentele perfecte pentru post. Ce...
„Atunci când se culeg ciupercile pentru consum trebuie colectate în întregime. Doar exemplarele care prezintă pălărie și picior”, explică Cătălin Tănase, director Grădina Botanică.
În pădurile din România se găsesc peste 2.500 de specii de ciuperci, însă doar aproximativ 500 de specii dintre acestea sunt comestibile.
Despre autor:
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Spațiile verzi și eficiența energetică, viziunea pentru un București sustenabil
Sursa: green.start-up.ro
-
Românii de la Rottaprint se extind în internațional: comenzi în 14 țări, în 2023
Sursa: retail.ro
-
Dan Mihăescu: Ce trebuie să știe fondatorii despre GapMinder Fund II?
Sursa: start-up.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în funcție de zodie în săptămâna 22-28 aprilie
Sursa: garbo.ro
-
Cine sunt câștigătorii premiilor RoFintech Awards 2024?
Sursa: futurebanking.ro
-
O companie importantă de logistică și transport achiziționează 100 camioane...
Sursa: wall-street.ro
-
10 Mesaje pe care ar trebui să le lipim prin toată casa ca să le vedem cât...
Sursa: kudika.ro