Să devii mamă reprezintă un pas uriaș în viața oricărei femei. De aceea, trebuie să te pregătești corespunzător pentru acest rol, ca să nu fii copleșită de responsabilitățile care vor urma. Dacă tu și partenerul tău ați luat această decizie, e timpul să faceți un plan bine pus la punct și să luați anumite aspecte în considerare. Drept urmare, iată mai jos câteva sfaturi care îți vor ușura viața.

Importanța analizelor

În primul rând, atunci când hotărăști că vrei să concepi un copil, este necesar ca tu și partenerul tău să vă faceți un set de analize, astfel încât să te asiguri că amândoi sunteți apți din punct de vedere fizic și, dacă e cazul, să descoperiți din timp anumite afecțiuni. La fel, și în timpul sarcinii trebuie să mergi la consultații periodice, ca să te asiguri că fătul se dezvoltă corespunzător și nu există probleme medicale. În plus, fii foarte atentă și la alimentație, în timpul sarcinii, dar și după naștere, ca să te asiguri că bebelușul va primi toți nutrienții de care are nevoie.

Organizează-te corespunzător pentru apariția copilului

Mai precis, vei avea nevoie de anumite obiecte și echipamente, ca să îi oferi cele mai bune condiții. De exemplu, îți va prinde bine o mașină personală, de familie, cu un portbagaj spațios, ca să poți depozita o cantitate mare de lucruri, cum ar fi cumpărăturile sau jucăriile. Totuși, nu omite faptul că pot exista oricând incidente în trafic, deci e bine să îți iei măsuri de precauție din acest punct de vedere și să închei o poliță de asigurare auto obligatorie. Drept urmare, dacă bugetul pe care îl ai la dispoziție nu e suficient de mare astfel încât să acopere o poliță pe parcursul a 12 luni, ai posibilitatea să alegi o variantă accesibilă, cum ar fi o asigurare auto pe o luna pret.

De asemenea, pregătește-i camera, fiindcă trebuie să ai o încăpere special amenajată doar pentru el. O să ai nevoie de pătuț, dezumidificator, purificator de aer și de alte lucruri specifice bebelușilor, precum un scaun auto sau cărucior. Nu mai vorbim de hăinuțe și jucării. Totuși, asta nu înseamnă că nu poți să ceri sfaturi de la părinții tăi sau de la alte mămici, ca să te ajute atunci când ai o nelămurire cu privire la lucrurile de care ai nevoie.

Ține cont de faptul că viața ți se va schimba

După ce ai achiziționat tot ce îți trebuie, ține cont de faptul că trebuie să fii eficientă și când vine vorba de timp. De aceea va trebui să ai un program prestabilit. Treburile casnice se vor înmulți, iar timpul va fi limitat. Nu este recomandat, în acest context, să iei toată presiunea asupra ta, ci să îți împarți responsabilitățile cu partenerul tău. În acest fel, îți va fi mult mai ușor în viața de zi cu zi. În plus, poți mereu apela la rude sau la o bonă, ca să te ajute să ai grijă de copil.

Citeste si:
Ce i-a făcut Alex Dobrescu mamei Cristinei Cioran: Vreau să-i cer...
Ce i-a făcut Alex Dobrescu...

Citește cărți de specialitate sau informează-te din surse sigure despre parenting

Este important să citești cărți de specialitate cu privire la modul în care este recomandat să îți crești copilul, ca să știi să gestionezi anumite situații și să îți adaptezi comportamentul la cerințele celui mic. Pe de altă parte, informează-te și despre detalii care țin de nutriție, ca să îl hrănești cu alimentele potrivite. Iar dacă după naștere te vei simți copleșită de noul rol, ai putea apela la serviciile unui psihoterapeut, ca să poți trece mai ușor peste aceasta perioadă.

Sigur, acestea sunt doar o parte din aspectele de care să ții cont când ai de gând să îți întemeiezi o familie. Probabil că instinctul de părinte te va ajuta în situații cheie, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să te pregătești în prealabil. Important e să fii cât mai implicată, dar să nu iei toate responsabilitățile asupra ta.

Citeste si:
Corina Caciuc, partenera lui Laurențiu Reghecampf, a născut cel...
Corina Caciuc, partenera lui...

Despre autor:


Ultima actualizare: 21 Septembrie 2022 - 04 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.