În vremurile actuale saturația timpului personal al fiecăruia este atinsă la maxim. De multe ori, căutăm un strop de liniște autentică. O reîntoarcere în anii de dinainte, când parcă totuși lucrurile curgeau mai lin și aveam mai multă pace și liniște sufletească.

Așa a luat naștere Învie Tradiția un proiect curajos care aduce în față o lume care pare pierdută sau de care puțini mai știu câte ceva. Inițiativa își propune să aducă un aport substanțial zonei de meșteșug românesc. România are o bogăție ascunsă foarte mare, în casele oamenilor de la sat, in atelierele artizanilor locali, în livezile și fabricuțele producătorilor locali. Acum 5 ani a luat ființă această inițiativă care reunește aceste elemente de folclor și artă populară. Cu timpul, zonei de artizani și meșteșugari români, i s-a adăugat și partea de producători locali, ajungând în ziua de astăzi un nume de referință, când ne adresăm acestor zone.

Cum a luat naștere proiectul?

Învie Tradiția s-a dezvoltat organic și sănătos. La început a fost doar o idee de proiect, pe care am validat-o la firul ierbii, mergand in atelierele meșterilor populari și ascultându-le poveștile. Apoi s-a demarat cu un magazin de artizanat și artă populară, care la început număra câteva sute de obiecte, iar in momentul de față reunește câteva mii. Încă din primii pași ai proiectului am gandit un model care sa sprijine efectiv zona de artizanat si artă populară autentică. Din poveștile pe care le-am auzit la meșteri ne-am dat seama că piața de artizanat e inundată de lucruri care imită arta populară și sunt realizate in fabrici în alte țări. Iar meșterii nu au cum să concureze la preț cu aceste lucruri.

Sunt foarte multe minusuri aici, odată că oferim cadouri care nu ne reprezintă, sau mai rău, le expunem în casele noastre. Dar cel mai mare dezavantaj este acela că suntem la ultima generație de artizani. Copii meșterilor populari nu mai doresc să preia meșteșugul, iar acesta incet incet se stinge, odată cu ultimii lui reprezentanți. Trebuie menționat faptul că România are încă o comoară de tezaur foarte mare, in comparație cu celelalte țări ale lumii. Așadar, ne-am hotărât să facem ceva consistent și de durată. Astfel, prețurile pe care le practicăm au un adaos minim, tocmai pentru a stimula vânzarea. Realizăm materiale de conștientizare și de documentare a artei populare, pentru ca aceste lucruri să nu se piardă de tot. Și, cel mai important, încercăm să construim o comunitate care sa ne ajute in misiunea noastră: meșteri, producători, clienți, ambasadori ai tradiției și parteneri media.”, declară unul din inițiatorii proiectului.

Citeste si:
Festivalul de artă „Diploma Show”, la a noua ediție. Ce pot admira...
Festivalul de artă „Diploma...

Ce sunt și de unde provin aceste elemente de folclor autentic?

Oferta variază între obiecte tradiționale de lemn, de ceramică printre care și monumente istorice ale României , delicatesele 100% naturale sau vinurile unice în lume (Zghihară de Averești, Huși). Un cadou deosebit poate fi achiziționat din colecția de linguri sculptate manual de meșterul popular Ion Rodoș sau dintre brâurile lucrate manual de Maria Telciu. De aceea, nu este doar un magazin de artizanat, ci este mult mai mult. Se oferă o experiență completă, a satului românesc, a poveștilor din jurul obiectelor, a bunătăților tradiționale.

De asemenea, unele dintre cele mai frumoase obiecte de lut sunt cele de Marginea, județul Suceava. Acestea se individualizează prin culoarea neagră pe care o capătă după ardere, o metodă folosită din cele mai vechi timpuri, prin ornamentație și formele tradiționale. Tehnica prin care se produce această ceramică aparține culturii Horodiștea - Florești, cea mai înfloritoare perioadă a ceramicii negre geto-dacice. Fiecare dintre aceste cadouri poate fi transportat cu ușurință, iar unicitatea și tradiția românească vă vor îmbogăți casele, în orice colț al lumii v-ați afla.

Citeste si:
Cine aduce în România spiritul autentic St. Patrick’s Day
Cine aduce în România...

Cum putem ajuta efectiv?

În primul rând să facem cunoscută situația. Să fim conștienți că avem o bogăție pe care din neatenție riscăm să o pierdem. Cum am făcut cu multe lucruri ale poporului român. Apoi sa ajutăm cum putem, să scriem, să promovăm, să purtăm, să cumpărăm obiecte. Noi recomandăm ca oamenii să meargă prin țară și să recucerească România. Să vadă că e cu adevărat un spațiu unic. Și să începem să gândim în termeni constructivi, nu doar să criticăm, ci să punem mâna sa facem lucrurile să se întâmple. Să fim mai uniți și mai binevoitori față de cei dragi ai noștri.

Pe parte comercială, putem doar sa sugerăm câteva ipostaze în care cu un obiect autentic nu ai cum să dai greș. De multe ori am fost puși in situația de a face o vizita de afaceri, personală sau să primim vizitatori dintr-o țară străină. Preocuparea de a oferi un cadou autentic, care să ne reprezinte ne-a dat multe bătăi de cap.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

Cadourile pentru turiști pot fi greu de găsit, dar odată ajuns la Învie Tradiția parca ai intrat într-o altă lume. O lume de mult pierdută, care se pare ca nu a fost incă ingropată de tot de mirajul erei tehnologice.

Dar nu doar zona de cadouri poate fi tentantă pentru un iubitor de artă populară. Cafeaua in cești autentice e mai savuroasă, apa ținută în ulcior de lut este mai proaspătă și mai bine conservată decât în pet de plastic, după deschidere. Oalele de lut sunt cele mai bune pentru macarurile la cuptor și nu numai. Iată doar cateva use case-uri. Acestea sunt nenumărat. Vă invităm așadar să le descoperiți și să aduceți aceste produse minunate în casele dumneavoastră.


Despre autor:


Ultima actualizare: 17 August 2022 - 03 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.