Aspiratorul reprezintă un obiect electrocasnic esențial în orice locuință, pe care îl folosești pentru curățenia generală sau pentru a strânge rapid praful de pe podea, scame sau firimituri. Pentru că tehnologia a evoluat, tot mai multe modele menite să-ți ușureze munca au apărut pe piață. Poți alege unul clasic, unul vertical sau un aspirator robot cu funcții suplimentare, precum cea de spălare.

Există mai multe criterii de selecție a unui aspirator, iar pe cele mai relevante le găsești mai jos:

Tipul de aspirator

Aspirator cu sac

Cel dintâi apărut și considerat în continuare unul dintre cele mai populare, aspiratorul cu sac este cel în care praful și murdăria aspirată ajunge în interiorul unui sac. Acesta poate fi reutilizabil, dintr-un material textil, și de golește periodic, în funcție de cât de des este folosit aparatul electrocasnic. O altă variantă este sacul de unică folosință, din hârtie, care se aruncă imediat ce se umple.

Aspirator fără sac

Pentru a nu fi nevoie să schimbi sacul, dar și pentru un spațiu mai mare de depozitare a prafului și mizeriei de pe suprafețele aspirate, există varianta fără sac. Acesta este dotat cu un recipient din plastic, detașabil. Îl scoți, îl deșerți și îl montezi la loc. Astfel, poți să cureți eficient cu un aspirator fără sac pe care îl golești ori de câte ori constați că s-a umplut.

Aspirator vertical

Aspiratorul vertical este ideal pentru cei care nu au spații foarte mari de depozitare și care își doresc un aparat electrocasnic de dimensiuni mai mici, pe care să-l folosească rapid. În general, acest model se încarcă la priză și se folosește fără fir, ceea ce înseamnă că-l poți manevra mult mai ușor, inclusiv în spațiile exterioare.

Aspirator robot

Tehnologia de ultimă generație a adus pe piață aspiratorul robot, care te scapă de grija curățeniei zilnice. Pentru că este un gadget, se manevrează prin intermediul telefonului mobil sau al tabletei. Tot ce trebuie să faci este să îți descarci o aplicație și prin intermediul ei să-l programezi ori de câte ori ai nevoie. Robotul aspiră singur prin casă, pe baza unor senzori prin intermediul cărora detectează obiectele de mobilier și le ocolește. Îl poți porni chiar și când nu ești acasă, va aspira și va reveni singurul la punctul fix de alimentare a bateriei.

Citeste si:
La ce să fii atent atunci când cumperi șeminee pe lemne: TOP...
La ce să fii atent atunci...

Puterea de aspirare

Un alt criteriu de care să ții cont atunci când îți alegi aspiratorul este puterea. Cu cât numărul de Wați al motorului este mai mare, cu atât va aspira mai bine. Modelele cu putere mică au aproximativ 200 de Wați, cele medii în jur de 250, iar cele cu putere mare pot ajunge până la 550 de Wați. Dacă ai multe covoare sau dacă ai un animal de companie care lasă păr, atunci ai nevoie de aspirare ridicată. Însă dacă folosești aspiratorul în special pe gresie sau parchet, atunci unul de putere medie este perfect pentru tine.

Modul de curățare: uscat versus umed

Dacă aspiratoarele clasice doar aspiră praful și mizeria uscată de pe pardosea și alte suprafețe, cele noi au și alte funcții. Curățarea umedă se face cu ajutorul rezervoarelor din interiorul aspiratorului, în care vei pune apă și detergent. Pe lângă aspirare, dispozitivul va stropi podeaua, funcționând ca un fel de mop. Aspiratoarele care au mod de curățare cu apă sunt cele de tip robot, care au la bază tehnologii inteligente.

Citeste si:
Motive pentru care ar trebui să achiziționezi un espressor cu capsule
Motive pentru care ar trebui...

Alegerea aspiratorului potrivit se face în funcție de buget, dar și de suprafața locuinței tale sau de tipul de podele pe care îl vei folosi. Ia în calcul și timpul pe care-l ai la dispoziție pentru curățenie, iar dacă ești fanul noilor tehnologii poți încerca varianta robot. Scopul aspiratorului este să-ți facă viața mai ușoară și să aducă un plus de confort în fiecare zi.


Despre autor:


Ultima actualizare: 3 August 2022 - 02 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.