Cunoaşterea componentelor instalaţiei electrice a casei nu este rezervată exclusiv specialiştilor în domeniu. Câteva informaţii de bază te pot ajuta să remediezi rapid o problemă minoră în urma unei căderi de tensiune, în deplină siguranţă. Dacă te afli într-un proiect de construire a casei sau de renovare ce implică refacerea instalaţiei electrice, informaţiile de mai jos te vor ajuta să achiziţionezi piese de calitate şi să gestionezi relaţia cu echipa care lucrează.

Contor

Contorul este aparatul care urmăreşte, măsoară şi înregistrează cantitatea de energie electrică utilizată de instalaţia din casa ta. Poate fi amplasat în interiorul sau în exteriorul casei şi este prima componentă alimentată de la stâlpul de linie electrică. Energia pe care o primeşte de la stâlp o transferă către consumatorii din casă. Casele ridicate pe pământ au contorul în exterior, pentru a fi citite periodic de către angajaţii distribuitorului de energie electrică. În cazul apartamentelor de bloc, contorul poate fi în interior. Astfel, îţi revine responsabilitatea de a trimite periodic indexul de consum şi de a permite accesul în locuinţă, o dată la câteva luni, unui angajat care fotografiază şi transmite indexul către companie. Urmărirea contorului te ajută să descoperi eventualele pierderi de energie. Dacă de la o lună la alta ţi se pare că ai o creştere nejustificată de consum, întrerupe curentul la toate circuitele din casă. Dacă tot se înregistrează consum în contor, înseamnă că există o scurgere de curent pe care trebuie să o remedieze un electrician profesionist.

Tablou electric

Tabloul electric are rolul de a proteja întreaga instalaţie electrică din casă în cazul unor fluctuaţii de tensiune. Datorită siguranţelor automate care dezactivează sursa de alimentare în cazul înregistrării unei deficienţe, aparatura electrică, locuinţa şi persoanele din casă sunt protejate. Tabloul în sine este o cutie standard, din plastic, cu uşă rabatabilă pentru acces. În funcţie de configuraţia reţelei tabloul conţine unul sau mai multe rânduri de siguranţe electrice de diferite puteri şi dimensiuni. Cunoaşterea fiecărui circuit te ajută să întrerupi sau să activezi doar segmentele care te interesează într-un anumit moment. În cazul în care locuieşti într-o zonă în care au loc căderi sau fluctuaţii de tensiune provocate de fenomenele meteo sau de un număr prea mare de consumatori în zonă (aparatele de condiţionat vara în mediul urban), ai nevoie de un descărcător SPD care să-ţi protejeze reţeaua şi echipamentele electrice din casă.

Citeste si:
Claudia Pătrășcanu, dată afară cu copiii din casa fostului soț:...
Claudia Pătrășcanu, dată...

Cabluri, prize, întrerupătoare

Din tabloul electric porneşte o serie de fire sau cabluri către prize şi întrerupătoare. Traseele acestora sunt stabilite încă din faza de proiect a casei. Cunoaşterea lor este importantă pentru orice intervenţie asupra pereţilor sau pardoselii casei. Nu-ţi doreşti ca atunci când baţi un cui pentru a aşeza un tablou să loveşti un cablu prin care trece curent! Locuinţele moderne presupun o varietate de prize în fiecare cameră, aşadar alege să instalezi cât mai multe încă de la început. Altfel, vei fi nevoit să improvizezi, lucru ce înseamnă efort, timp şi bani consumaţi. Instalează prize cu protecţie atât pentru aparatură, cât şi pentru utilizatori, mai ales dacă sunt copii în casă. Întrerupătoarele de curent se montează la intrarea în fiecare cameră, la o înălţime accesibilă mediei locatarilor.

Citeste si:
Metodele eficiente de securitate la care să apelezi pentru casa ta
Metodele eficiente de...

Înţelegerea funcţionării sistemului electric îţi aduce un plus de siguranţă în casa ta. În timpul unei suprasarcini sau a unei căderi de tensiune provocată de o furtună, un tablou electric echipat profesionist îţi va proteja casa, aparatura electrică şi familia. Citirea indexului înregistrat de contor şi ridicarea unei siguranţe căzute sunt operaţiuni simple ce nu necesită cunoştinţe sau experienţă în domeniu. Pentru intervenţiile mai complicate, apelează la expertiza unui profesionist.


Despre autor:


Ultima actualizare: 14 Iulie 2022 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.