A început sezonul vacanțelor și al călătoriilor, iar pandemia nu mai este un impediment. Oamenii au început să plece în vacanțe pentru a se relaxa și pentru a-și încărca bateriile. În cazul familiilor cu copii, vacanțele pot deveni mai complicate. Aceștia au nevoie de o atenție mai deosebită și de mai multă grijă. În cazul călătoriilor cu mașina, copiii se adaptează mai ușor. Iar dacă vorbim de zborurile cu avionul, acestea pot deveni traumatizante pentru cei mici din cauza diferenței de presiune. Barotrauma urechii le pot crea disconfort micuților și bătăi de cap părinților. Doctorul Egri Eduard, medic de familie din Sibiu, vine cu o serie de sfaturi pentru părinții care aleg să călătorească cu avionul cu copiii și se pot ciocni de această problemă.

Cum să îi protejezi pe copii de trauma urechii din cauza presiunii din timpul zborului cu avionul

Copiii sunt destul de sensibili atunci când vine vorba de călătorii. Indiferent de tipul de transport trebuie să fii pregătit pentru orice eventualitate și situație urgentă. În cazul unor vacanțe în care călătorești cu avionul, gradul de dificultate crește. Deseori, adulții și copiii se confruntă cu barotrauma urechii, acea senzație de înfundare a urechilor. Acest fenomen are loc din cauza diferenței de presiune. Pentru cei mici acest lucru poate fi destul de traumatizant. De aceea, pentru a evita o astfel de situație sau pentru a reduce din intensitatea ei, specialiștii vin cu mai multe sfaturi pentru părinți cum ar putea gestiona o astfel de situație.

Pașii prin care putem proteja copiii de barotrauma urechii cauzată de diferențele de presiune în timpul zborului cu avionul:


  • Primul pas pentru un zbor liniștit este să verificăm dacă nasul micuților este bine curățat, în special înainte de decolare sau aterizare. În caz că nu, este necesar să fie curățat riguros cu ser sau apă de mare și eventual aspirat.

  • În cazul sugarilor, alăptarea sau suptul unui biberon este o soluție bună pentru a evita înfundarea urechilor. La copiii de peste un an se poate utiliza suzeta sau le puteți da să mănânce ceva alimente solide (biscuiți, covrigi, etc).

  • Înghițirea frecventă este o altă manevră de a reduce barotrauma urechii. Pentru acest lucru sunt bune gumele de mestecat, bomboanele care se sug sau jeleurile. Acest truc poate fi util și pentru maturii care se confruntă cu o asemenea problemă.

  • În cazul copiilor cu probleme cronice la nivelul căilor respiratorii superioare cum sunt polipii, rinita cronică alergică etc., aceștia pot beneficia de tratament antihistaminic oral și tratament local potrivit recomandării medicului, administrat înainte de zbor.

  • Dopurile de urechi pot fi și ele o soluție, însă doar în cazul copiilor mai mari. Bebelușii nu vor suporta aceste obiecte străine și vor face mai mare isterie.


Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 14 Iunie 2022 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.