Fiecare dintre noi s-a lovit măcar o dată de accidente casnice. Cele mai multe dintre ele se întâmplă din neatenție, grabă sau din vina altora. Măcar odată v-ați tăiat cu cuțitul, v-ați opărit cu apă fierbinte sau v-a sărit ulei încins pe mână. În asemenea cazuri panica nu este o soluție. Este bine să fiți calm și să urmați câțiva pași simpli pentru a calma și a trata astfel de răni.

Accidente casnice. Ce să faci în cazul unei arsuri

Cele mai frecvente accidente casnice sunt arsurile provocate de lichide, aburi, fierul de călcat, flacăra aragazului și arsurile electrice. În cazul arsurilor de grad I și II (arsuri minore), primul lucru pe care trebuie să îl faceți este să răcoriți zona afectată cu apă rece, timp de cel puțin 5 minute, după care să o înfășurați cu tifon steril. În cazul în care durerile sunt insuportabile, luați un analgezic.

Dacă v-ați ales cu o arsură de gradul III sau IV (arsuri majore), îndepărtați victima de lângă sursa arsurii, verificați-i pulsul și respirația, după care apelați serviciul de urgență 112. În niciun caz nu îi scoteți hainele arse și nici nu încercați să răcoriți zonele afectate cu apă rece, acest lucru ar putea provoca un șoc. Folosiți un bandaj umed steril sau prosoape umede.

Cum procedați în cazul unei opăriri

Dacă este cazul unei opăriri, îndepărtați victima de lângă sursa accidentului. Dacă hainele nu sunt lipite de corp, puteți să încercați să i le scoateți și să îi îndepărtați bijuteriile din zona afectată, dacă acestea există. Răciți cu apă rece zona afectată, după care acoperiți-o cu o compresă sterilă.

În cazul în care victima prezintă bășici și inflamații, semnele de opărire sunt vizibile, apelați serviciul de urgență 112. În cazul în car victimei i-au fost afectate organele genitale, față, mâinile, picioarele sau articulațiile pe zone întinse, apelați la ajutorul unui medic.

Pași de urmat în cazul unor tăieturi și julituri

În cazul acestor tipuri de răni trebuie să vă spălați cu apă și săpun înainte de a îngriji rana. Sângerarea se va opri cu o compresă sterilă, aplicând presiune direct pe zona afectată și curățați rana cu apă și săpun.

Citeste si:
Incendiu la o fabrică de mezeluri din Mizil. Doi pompieri s-au ales...
Incendiu la o fabrică de...

Nu încercați să îndepărtați corpurile străine mai mari, în special dacă acestea au ajuns la mușchi, deoarece există riscul declanșării unei hemoragii. Bandajați rana cu comprese sterile și pansament. Nu folosiți loțiuni sau unguente pe rană fără recomandarea medicului. În cazul în care rana este adâncă, aceasta va sângera abundent și nu se va opri sau poate fi infectată. Recomandat este să mergeți la medic.

Accidente cu electricitate

În cazul unui accident cu electrocutare, nu atingeți victima înainte de a întrerupe sursa de curent electric. Pentru acest lucru veți folosi obiecte care nu conduc curentul, obiecte nemetalice sau mănuși de cauciuc. În cazul electrocutărilor mai grave, există riscul ca victima să facă un stop cardiac. Sunați la serviciul de urgență 112 și până la sosirea echipajului medical efectuați metode de resuscitare (respirație artificială și masaj cardiac).

Citeste si:
Doi frați de 3 și 5 ani s-au opărit cu apă clocotită. În ce stare...
Doi copii de 3 și 5 ani s-au...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Iunie 2022 - 05 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.