Deși este întotdeauna distractiv să mergi la o partidă de shopping în căutare de obiecte pentru casă și decorațiuni unice, transformarea unora dintre cele mai utilizate obiecte din locuință în altele noi poate fi, de asemenea, o experiență interesantă. Așadar, pentru a te ajuta să atribui o nouă utilizare obiectelor din jurul tău care, în cel mai bun caz, ar ajunge în containerele de reciclare, îți împărtășim aceste idei ingenioase de upcycling, perfecte pentru un weekend rezervat activităților de bricolaj împreună cu familia.

Upcyclingul este incredibil de benefic pentru mediul înconjurător. Ajută la scăderea cantității de materiale aruncate la gunoi, reducând în același timp nevoia de a produce mai multe. Iar din punct de vedere ecologic, asta înseamnă reducerea poluării aerului și a apei, precum și a emisiilor de gaze cu efect de seră. Astfel, de pe urma unui proiect de upcycling beneficiezi atât tu, cât și mediul înconjurător.

Iată 4 idei de upcycling din care să te inspiri pentru a oferi o nouă utilitate obiectelor de care nu te mai folosești. S-ar putea să fii surprinsă de cât de distractiv este să reinventezi produse și să imprimi o nouă viață obiectelor din jurul tău.


  1. Loc de joacă din cutii de carton pentru animalele de companie

Ai păstrat cumva un teanc de cutii de carton prin casă pentru că arătau bine și „s-ar putea să-ți folosească vreodată”? Bineînțeles, poți recicla oricând cartonul, așa că nu este nevoie să le arunci la gunoi. Dar, înainte de a lua această decizie, ia în considerare numeroasele moduri în care poți da o nouă viață unor cutii de carton, printr-un proiect rapid de upcycling.

Vestea bună este că există o mulțime de moduri creative de a refolosi cutiile de carton. S-ar putea chiar să economisești niște bani, confecționând obiecte care îți sunt de folos, în loc să cumperi articole de uz casnic noi. În plus, ai putea salva până la 24 de copaci pentru fiecare tonă de carton pe care o refolosești sau o reciclezi.

Un pat nou pentru animale de companie costă, în medie, câteva sute de lei, dar ai putea economisi jumătate din această sumă dacă îți pui creativitatea la treabă și îi confecționezi prietenului tău necuvântător propriul pat sau loc de joacă dintr-o cutie de carton.

Creează un refugiu pentru pisica sau câinele tău, tăind, pur și simplu, o gaură suficient de mare pentru ca animăluțul să încapă prin ea și punând o pernă confortabilă sau o pătură înăuntrul cutiei pentru a te asigura că este confortabil. Poți să o decorezi pictând un desen amuzant pe exterior, de exemplu, sau lipind diverse ornamente.

Citeste si:
Idei practice pentru amenajarea balconului în stil scandinav
Idei practice pentru...

Dacă nu ai animale de companie, poți realiza câteva ghivece interesante din cutii de carton: îmbracă o cutie de carton simplă cu câteva ornamente, apoi tapeteaz-o cu o pungă de plastic și fă câteva câteva găuri de scurgere. Noul tău ghiveci este gata!


  1. Forme de prăjituri din doze de aluminiu

Dozele de aluminiu sunt reciclabile la infinit, ceea ce înseamnă că majoritatea dozelor noi sunt fabricate din cele vechi. Ducând cutiile la un centru de reciclare ai putea obține câțiva bănuți în plus în buzunar. Dar de ce să nu refolosești dozele de aluminiu?

De exemplu, poți confecționa forme ingenioase pentru prăjituri. Acestea sunt foarte ușor de realizat din orice doză veche de suc și poți confecționa aproape orice formă îți trece minte, fără a cheltui bani.

Citeste si:
Idei de amenajare care îți sporesc confortul în locuință
Idei de amenajare care îți...

De asemenea, tot din doze de suc poți confecționa obiecte decorative, precum elemente florale din aluminiu. Aceste obiecte decorative realizate din doze de suc sunt modul perfect de a-ți îmbrăca veranda sau gazonul primăvara. Le poți face cât de colorate dorești și vei fi uimită cât de ușor sunt de realizat. Pur și simplu, taie partea de sus și apoi taie „petalele” pe verticală pentru a crea formele de flori. Apoi, pictează-le în culorile tale preferate de primăvară și decorațiunile sunt gata!


  1. Vaze deosebite din sticle de parfum terminate

Poate ți se întâmplă și ție să nu renunți cu ușurință la recipientele de parfum terminate, mai ales că multe dintre ele au un design deosebit.

Pentru a le oferi o nouă utilitate, transformă sticlele goale de parfumuri în minunate vaze de flori. Umple-le cu flori proaspete sau creează un aranjament permanent cu flori de mătase și alte ornamente de efect.

Citeste si:
Cum să îți protejezi viitorul dacă ești freelancer la început de...
Cum să îți protejezi viitorul...

Pentru aceasta, îndepărtează cu un clește sistemul de pulverizare și clătește bine sticla înainte de a așeza florile în noua lor vază. De asemenea, poți picta recipientul pentru a evidenția frumusețea sticlei sau pentru a-l face să se potrivească cu restul elementelor de decor.


  1. Dischete reutilizabile din prosoape vechi

Ai o grămadă de prosoape vechi pe care nu te înduri să le arunci, dar care sunt prea vechi pentru a fi folosite? Atunci poate că te-ar interesa să le transformi în dischete demachiante refolosibile.

Chiar și cele mai mici bucăți de prosop vechi pot fi folosite pentru a confecționa dischetele reutilizabile. În timp ce poți să le confecționezi doar în formă pătrată pentru a fi cât mai spornice, ai posibilitatea de a le tăia și în formă circulară și a le coase pe margine pentru a le depozita mai ușor în recipientele de make-up.

Așadar, cu toții avem prin casă lucruri care nu ne mai sunt de folos, dar la care ne este dificil să renunțăm; fie că sunt „încă în regulă", fie că „ar putea fi utile" ori au o anumită valoare sentimentală. Dacă ești suficient de creativă, poți rezolva problema apelând la câteva idei de upcycling, prin care poți transforma un obiect lipsit de utilitate într-un obiect decorativ sau unul care îți va fi de folos în casă.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 25 Mai 2022 - 01 : 05

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.