Sterilizarea animalului de companie este o procedură recomandată de medicii veterinari, însă, o astfel de intervenție poate fi de multe ori un subiect sensibil pentru unii proprietari. O asemenea operație are un efect benefic pe termen lung pentru sănătatea câinelui sau a pisicii tale. Iar dacă vrei să afli mai multe despre ce înseamnă sterilizarea, iată mai jos o serie de informații importante, care te-ar putea ajuta să iei mai ușor o decizie.

Care este diferența între sterilizare și castrare?

Atât castrarea, cât și sterilizarea animalelor reprezintă intervenții chirurgicale prin care sunt îndepărtare organele reproducătoare. În cazul masculilor, castrarea reprezintă eliminarea testiculelor, iar o astfel de operație este una destul de ușoară, cu o recuperare rapidă. În schimb, în cazul femelelor, procedura de sterilizare constă în îndepărtarea ovarelor, printr-o incizie mica la nivelul abdomenului.

Intervențiile de sterilizare sunt realizate întotdeauna sub anestezie generala inhalatorie, iar înainte de operație animalele trebuie să respecte o dietă alimentară de 8-12 ore, în funcție de vârstă și talie, pentru a reduce anumite riscuri.

Dacă animalul tău de companie a ajuns la vârsta potrivită pentru o operație de sterilizare, ar fi indicat să vorbești cu medicul veterinar, pentru a afla mai multe detalii despre efectele secundare, dar și despre importanța unei asemenea intervenții. De asemenea, te poți interesa și în privința costurilor pentru un serviciu de sterilizare la clinica The Vets, dacă îți dorești ca animalul tău de companie să primească cele mai bune îngrijiri.

Importanța și beneficiile sterilizării timpurii

Sterilizarea animalelor de companie poate aduce o serie de beneficii importante în ceea ce privește sănătatea acestora. Iar principalul risc în cazul animalelor nesterilizate sunt neoplaziile – acestea fiind tumori pe care atât câinii, cât și pisicile le pot dezvolta, și care pot fi extrem de periculoase dacă sunt maligne.

În general, cei mai afectați sunt câinii, iar în cazul masculilor există un risc de trei ori mai mare decât la femele. Iar cele mai sensibile rase sunt cockerii și pudelii. Însă, o operație de castrare poate preveni tumorile testiculare, hernia perineala, abcesele si tumorile prostatice.
Un lucru important de care ar trebui să ții cont este vârsta la care animalul tău de companie este sterilizat. Spre exemplu, femelele din specia canină, care sunt sterilizate după vârsta de 2 ani, sunt mai predispuse cancerului mamar, decât cele care sunt sterilizate mult mai devreme, înainte de primul ciclu de călduri. De asemenea, și în cazul pisicilor, femelele sterilizate înainte de 6 luni au un risc mult mai redus de a dezvolta cancer mamar. Totodată, sterilizarea poate reduce și riscul de infecții ale uterului și poate preveni gestatiile nedorite, care apar în urma împerecherilor necontrolate.

Citeste si:
SafePet - Farmacie veterinară online destinată animalelor de companie
SafePet - Farmacie veterinară...

În general, animalele necastrate au tendința de fi mai agitate și mai agresive, iar în unele cazuri, acestea își marchează teritoriul, urinând pe mobilierul din casă. Însă, în cazul masculilor, castrarea poate reduce impulsurile agresive și comportamentele neplăcute, precum marcarea teritoriului, stările de agitație și riscul părăsirii locuinței, pentru căutarea unei partenere pentru împerechere.

Ce se întâmplă după sterilizare

După operația de sterilizare, unele animale își schimbă comportamentul și devin mult mai liniștite, dar și mai puțin dornice de activități fizice. De asemenea, acestea tind să consume mai multă hrană, tocmai de aceea este indicat să le oferi mâncare specială, de dietă. Iar pentru a evita apariția obezității, ar fi indicat să îi menții sub control greutatea animalului tău de companie si prin tot felul de activități fizice – de la plimbări mai lungi, până la jocuri în aer liber.

Citeste si:
Ce trebuie să știi despre optimizarea bugetului personal și care...
Ce trebuie să știi despre...

În concluzie, sterilizarea poate aduce o mulțime de beneficii pentru sănătatea animalului tău de companie, însă decizia finală îți aparține. Discută cu medicul veterinar, documentează-te și încearcă să faci alegerea potrivită pentru animalul tău de companie. Iar dacă alegi să îl sterilizezi, oferă-i toată atenția și afecțiunea ta, mai ales în perioada de recuperare, pentru a se putea reface rapid după operație.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 30 Martie 2022 - 02 : 03

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.