Deși în România nu au fost foarte populare, în ultimii ani fructele de mare au început să câștige inimile și palatul tuturor. De ce? Pentru că sunt ușor de preparat, ușoare și rafinate. Iar pentru o serată sau o petrecere reușită, acestea pot fi vedetele absolute. Acestea însă nu aduc doar bucurie papilelor noastre gustative, ci și sănătății noastre.

Există două categorii de fructe de mare. Există categoria în care intră crabul, scoicile, racii, crevețîi, care sunt produse cu conținut scăzut de calorii, foarte bogate în proteine, foarte sărace în grăsimi, foarte sărace în colesterol.

A doua categorie de fructe de mare include stridiile, midiile, aricii de mare și alte crustacee. Aceste fructe de mare au calități nutriționale diferite. Conțin proteine, au un conținut scăzut de calorii și au concentrate fantastice de oligoelemente. Există mult iod, mult seleniu, mult cupru, mult zinc și toate aceste elemente sunt foarte importante pentru sănătatea noastră.

Să aflăm mai multe detalii despre câteva fructe de mare consumate des!

De exemplu, creveții contribuie la sănătatea noastră generală bună. Acest mic crustaceu este o adevărată mină de omega-3, acizi grași esențiali care acționează la mai multe niveluri: cresc colesterolul bun și, prin subțierea sângelui, luptă împotriva hipertensiunii arteriale și previne formarea cheagurilor, care ne protejează de bolile cardiovasculare. De asemenea, ne protejează neuronii: potrivit cercetătorilor, creveții reduc apariția tulburărilor cognitive precum Alzheimer și depresia.

Datorită proprietăților lor antiinflamatorii, sunt și un atu împotriva osteoartritei. Acționează ca analgezice, ajută la reducerea frecvenței atacurilor și vă permit să recâștigați o mai bună flexibilitate articulară.

În cele din urmă, ele asigură buna funcționare a creierului nostru. Conform unor studii, persoanele care consumă cantități optime de omega-3 procesează informațiile mai rapid și au o memorare mai bună, aceste lipide asigurând o bună fluiditate membranele neuronilor. .

Dar acestea nu sunt singurele beneficii ale creveților. Acest tip de fructe de mare asigură un plus de vitamine din grupul B, în special vitaminele B1, B2 și B5 cu proprietăți anti-oboseală.

În sfârșit, un ultim atu major, creveții sunt recomandați tuturor celor care țin la silueta. Aceste crustacee vă permit să mâncați copios fără să vă speriați de acul cântarului. Cu o singură condiție: nu îi mâncați cu maioneză și nici cu pâine unsă cu unt.

Citeste si:
Alimentația zilnică în timpul sezonului rece
Alimentația zilnică în timpul...

Stridiile sunt alte fructe de mare benefice ce ne întăresc imunitatea. Stridiile sunt, am putea spune, “spaima” bolilor de iarnă. Secretul lor? Sunt foarte bogate în zinc. Aproximativ 6-8 stridii acoperă 600% din nevoile noastre în acest mineral. Acestea mai au și proprietăți imunostimulatoare: activează producția de limfocite B și T, care au rolul de a neutraliza și distruge virușii, microbii, bacteriile și alte ciuperci, înainte că acești agenți patogeni să provoace boli infecțioase.

Studiile au arătat că zincul slăbește și capacitatea de reproducere a virusurilor. Acest mineral este ajutat în această sarcină de prezența seleniului și a cuprului din stridii. Toate acționează în sinergie pentru a ne face mai puternici în timpul sezonului rece.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Un alt avantaj al stridiilor: ne fac pielea frumoasă. Zincul are într-adevăr proprietăți care reglează activitatea glandelor sebacee, furnizoare de „grăsimi”, ce stau la originea pielii strălucitoare, a coșurilor și a punctelor negre.

În fine, stridiile sunt și o sursă bună de minerale, deoarece conțin magneziu, foarte bun contra oboselii și stresului, fosfor energizant, potasiu, ce ajută la buna funcționare a inimii, calciu, util pentru oase puternice pe tot parcursul vieții și fier. O compoziție perfectă pentru a asigura buna funcționare a corpului nostru și pentru a fi în formă maximă!

Midiile ajută la completarea antioxidanților

Această mică scoică este suverană pentru a ajută celulele noastre să se protejeze de radicalii liberi, datorită bogăției sale în substanțe antioxidante foarte variate: zinc, mangan, cupru, precum și vitaminele C și E. Trebuie să amintim aportul specială de seleniu. De exemplu,100 g de midii ( aproximativ 12 scoici) acoperă toate nevoile noastre pentru acest oligoelement deosebit și cu o puternică forță antioxidantă.

Citeste si:
Cum să mănânci sănătos și diversificat. Iată câteva recomandări
Cum să mănânci sănătos și...

Datorită acestui cocktail de vitamine și minerale, midia ajută în mod activ la prevenirea bolilor cardiovasculare, precum și la prevenirea anumitor tipuri de cancere. Acest tip de crustaceu este și cel mai bogat în iod, esențial pentru buna funcționare a tiroidei. În sfârșit, midia este o sursă excelentă de vitamina B9, care contribuie la buna funcționare a sistemului imunitar, fier, calciu, esențial pentru oase puternice, și magneziu.

Gătite cu smântână, curry, brânză Roquefort sau vin alb, servite cu cartofi prăjiți, paște sau încorporate într-un risotto, midiile se pretează tuturor dorințelor și preferințelor noastre culinare.

Scoicile ne dau energie

Pentru persoanele care nu mai mănâncă sau mănâncă mai puțină carne, precum și pentru cele care sunt anemice (este în special cazul femeilor), scoica este o adevărată comoară deoarece are un conținut foarte bogat în fier. 100 g de scoici, adică în jur de 8 până la 10, acoperă 100% din nevoile noastre pentru acest mineral, care este esențial pentru oxigenarea organismului și formarea globulelor roșii, motiv pentru care cel mai mic deficit duce la oboseală, iritabilitate mai mare și tulburări de somn. De origine animală, acest fier este deosebit de bine asimilat de organism.

Citeste si:
Oana Roman, despre starea de sănătate a mamei sale. Cum se mai...
Oana Roman, despre starea de...

Acest fruct de mare este bogat și în vitamina B12, care contribuie și la formarea globulelor roșîi: 100 g de scoici acoperă astfel de șapte ori necesarul nostru zilnic recomandat de această vitamină! În cele din urmă, scoică conține o cantitate bună de proteine, un nutrient de care organismul are nevoie pentru a asigura eficient sinteză și reînnoirea țesuturilor.

Pentru a profită din plin de această bogăție, adăugați în mod regulat scoicile la platourile cu fructe de mare sau luați în considerare adăugarea lor într-un fel de paste sau risotto. Consumată și rece, scoica este delicioasă și în salate mixte, pur și simplu asezonate cu un strop de oțet balsamic.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Februarie 2022 - 10 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.