Deseori, când suntem deosebit de ocupați, când vine timpul să gătim, alegem lucruri ușor de preparat, mâncăruri gata făcute sau semipreparate, de cele mai multe ori pline de calorii și cu un conținut mare de sare. Dar cu puțină planificare, este posibil să pregătești mese delicioase și sănătoase.

Planul este simplu: alege o zi din săptămână pentru a pregăti porții mai mari dintr-o varietate de alimente ce pot fi combinate între ele pentru a crea preparate gustoase. Apoi păstrează-le la frigider sau congelator, ca să le servești în timpul săptămânii următoare.

Preparare care pot fi congelate

Ai putea crede că o astfel de planificare poate rezulta într-o oarecare monotonie în ceea ce privește preparatele de pe masa ta. Din contră, cu puțină imaginație, mesele tale vor fi variate.

Iată câteva idei practice pentru a diversifica mesele.


  • Clătite americane sau vafe: pregătește o porție dublă sau triplă. Introdu vafele sau clătitele în exces la congelator. Când vei vrea să le servești este destul să le încălzești în cuptorul cu microunde.


  • Brioșe sau checuri: de obicei, se păstrează foarte bine câteva zile într-un recipient etanș, la frigider. Brioșele sărate sau dulci pot fi savurate la micul dejun, ca gustare sau ca desert. Tarte sărate: poți adapta umplutura după bunul plac, spanac, brânză, legume, șuncă. Sunt o alegere bună care îți poate asigura cel puțin două mese, mai ales că pot fi consumate fie la prânz, fie seara.


  • Supe de legume: poți pregăti o cantitate dublă de supă, iar o parte din ea poate fi congelată fără probleme. Alege o supă simplă, pe care o poți îmbunătăți apoi adăugând diverse ingrediente, precum ciuperci, pancetta, dovleac copt, semințe diverse sau brânză rasă.


  • Preparate cu sos: sunt cele mai ușor de congelat. Fă o porție dublă de tocăniță de vită cu sos de roșii, sote de pui cu măsline, tajine de pui cu lămâie confiată, ostropel de vită sau porc. Rezistă minunat la congelator, iar mesele vor fi un deliciu.

    Citeste si:
    Alimentația zilnică în timpul sezonului rece
    Alimentația zilnică în timpul...

  • Preparate gratinate: cartofi dauphinois, lasagna, musaca. Sunt doar câteva exemple de astfel de preparate care pot fi congelate.


  • Gustări: pentru aperitive sau gustări, poți pregăti din timp saleuri, mini tarte, plăcinte cu aluat de patiserie cu diferite umpluturi. Este destul să le scoți, să le introduci la cuptor și în 20 de minute ai o gustare în farfurie. Chifteluțele din carne, falafel sau legume, congelate, au nevoie de 10 minute înainte de a fi preparate.


Alimente de bază pentru un meniu variat

Acum că ai pregătit o mare parte din preparatele pentru meniul săptămânii, este momentul să te gândești la alte alimente de bază, care se gătesc simplu și neutru, dar și la condimente și arome care vor asezona felurile de mancare din farfuria ta.


  • Cereale și boabe: Orezul, quinoa, meiul sau hrișca pot fi pregătite dinainte și pot fi combinate cu succes cu linte, năut, fasole. Le poți servi calde, ca garnitură, sau reci, sub formă de salată.

    Citeste si:
    Sfaturi utile care te ajută să pui pe picioare prima ta afacere
    Sfaturi utile care te ajută...

  • Câteva legume coapte la abur sau la cuptor, pentru garnituri sau ca fel de sine stătător alături de o salată verde.


  • Legume și ierburi crude: spălate, eventual decojite și tăiate, gata de mâncat. Salată verde, varză tocată, ierburi aromatice, ceapă verde sau roșie. Legume crude tăiate bețișoare, precum morcov, țelină sau castravete, păstrate în frigider în vase închise ermetic, pot fi o gustare minunată, alături de un hummus delicios.


  • Ouă fierte: pregătește-le dinainte și le poți adăuga rapid într-un sandviș sau o salată.


  • Pui fript sau la cuptor: carnea poate fi servită în diverse moduri, caldă sau rece. Îl poți adăuga în supa de legume scoasă de la congelator, într-un sandviș sau îi poți adăuga un sos de roșii.

    Citeste si:
    7 sfaturi pentru hrănirea corectă a câinelui tău
    7 sfaturi pentru hrănirea...

  • Nuci prajite la cuptor: Nuci, alune de pădure, caju, semințe de floarea soarelui se păstrează într-un borcan etanș și le poți folosi în salate, peste iaurtul de dimineață sau le poți consuma ca gustare.


Pentru ca gătitul să nu fie o corvoadă și, mai ales, pentru a transforma în rutină aceste obiceiuri, poți face din aceste momente ceva distractiv. Pune-ți muzica preferată, bea un pahar de vin în timp ce gătești... și, mai ales, nu te panica! Chiar dacă nu-ți iese ce trebuie de prima oară, data viitoare va fi mai bine!


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 21 Decembrie 2021 - 01 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.