Timpul petrecut în aer liber nu numai că îi încântă enorm pe cei mici, dar este și sănătos, iar aceștia au posibilitatea ca prin contactul cu natura și jocurile să învețe multe lucruri noi. De asemenea, interacțiunile sociale și comunicarea cu ceilalți îi ajută să-și dezvolte limbajul, inteligența emoțională și unele însușiri de personalitate, cum ar fi generozitatea. Iată câteva idei de activități în aer liber, care îl vor bucura nespus pe cel mic.

1. Cursă cu obstacole

O cursă cu obstacole este o metodă foarte distractivă de a face mișcare. Obstacolele pot fi reale (tuneluri, stâlpi, conuri și alte jucării) sau desenate cu cretă. Apelează la imaginație și creează câteva reguli distractive. Poți propune un traseu cu mișcări specifice, care trebuie respectat pentru a câștiga cursa. Spre exemplu, de la un obstacol la altul, cel mic va trebui să sară ca iepurașul, să facă mersul piticului, să sară într-un picior sau să mute unele obiecte. Atunci când în joc sunt implicați mai mulți copii, este și mai amuzant.

2. Baloane cu apă

În zilele caniculare de vară, aruncarea baloanelor cu apă este o adevărată distracție pentru cei mici. Tot ceea ce trebuie să faci este să umpli cu apă câteva baloane, pe care cei mici le vor arunca de la unul la altul, până când acestea se sparg.

3. Treasure hunt

Treasure hunt reprezintă un fel de „vânătoare de comori”. Acest tip de joc presupune ascunderea unor indicii pe care copilul trebuie să le găsească unul câte unul, până va ajunge în cele din urmă la „comoară”. Aceasta poate fi o jucărie. Indiciile pot fi reprezentate de ghicitori pentru copii sau, pur și simplu, de indicații simple, dacă copilul este de vârstă mai mică.

Pentru copiii mici un tip potrivit de „vânătoare de comori” este cel în care trebuie să caute obiecte din natură. Lipește pe o foaie de hârtie o frunză, o așchie, o păpădie, o pietricică, folosindu-te de bandă adezivă. Copiii vor trebui să găsească în jurul lor obiectele prezentate de indiciile de pe hârtie.

Citeste si:
Cum să te bucuri de primăvara aceasta: 4 activități pe care le poți...
Cum să te bucuri de primăvara...

4. Restaurant în natură

Cei mici imită comportamentul adulților și li se pare foarte distractivă ideea de a face mâncare. Folosind pietre și crengi ca ustensile de bucătărie, aceștia pot face „mâncare” din frunze, noroi și pietricele. De asemenea, folosind jucăriile pentru nisip, se pot face „brioșe” și „plăcinte” din noroi.

5. Desenatul cu cretă

Desenele cu cretă pe asfalt nu se vor învechi niciodată. Acestea stimulează creativitatea copiilor mici și sunt pentru ei o adevărată distracție. Pentru a diversifica jocurile cu cretă poți oferi de fiecare dată o altă temă de desen, cum ar fi: fluturi, flori sau animale.

6. Jocuri cu mingea

Jocurile cu mingea îl stimulează pe cel mic să facă multă mișcare. Nivelul de dificultate al jocului depinde, bineînțeles, de vârsta copilului. Pentru copiii mici este de ajuns ca mingea să fie pasată ușor. Pentru cei mai mari, se poate opta pentru volei sau tenis de picior.

Citeste si:
Influența enormă a izolației termice exterioare în eficiența...
Influența enormă a izolației...

7. Ridicarea unui zmeu

Atunci când rămâi fără idei de jocuri, ridicarea unui zmeu poate fi soluția. Ridicarea zmeului este o activitate care trebuie monitorizată și coordonată de părinți, pentru a evita situațiile neplăcute, cum ar fi ca zmeul să se blocheze între crengile copacului.

8. Plimbarea animalului de companie pluș

Dacă cel mic nu are chef de plimbare, această activitate i-ar putea schimba starea de spirit. În rândul jucăriilor pentru băieți și fete, se regăsesc și cele care imită un „animal de companie”. Copiii mici sunt foarte încântați de plimbarea animăluțului de jucărie, care vine adesea la pachet cu o lesă.

9. Pictură cu apă

Pictura cu apă este o activitate distractivă și creativă. Puteți desena împreună pe o coală albă direct cu pensula umedă, sau chiar pe tabla de cretă, după ce în prealabil ați scris sau desenat pe aceasta. Modelele pe care le va crea, îl vor încânta pe cel mic.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

10. Urmărirea păsărilor

O activitate interesantă și educativă pentru copii este urmărirea păsărilor din zona în care locuiți. Priviți cu ajutorul unui binoclu culoarea păsărilor, mărimea acestora și comportamentul. De asemenea, ascultați cu atenție ciripitul lor. În același timp, cel mic va lua contact și cu alte elemente ale naturii. Acest lucru îl va ajuta să se conecteze cu natura și să iubească timpul petrecut în aer liber.

Petrece zilnic cât mai mult timp în natură cu copilul. Află care dintre activități îi plac cel mai mult și optează întotdeauna pentru cele potrivite vârstei sale.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Noiembrie 2021 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.