Sistemul electric al unei locuințe este esențial pentru o viață de zi cu zi confortabilă și lipsită de griji. Totuși, pe cât de utilă ne este electricitatea în viața de zi cu zi, pe atât poate fi de periculoasă dacă nu o manipulăm corespunzător și utilizând cele mai bune practici de utilizare a acesteia.

Nu doar simplele cabluri care cuprind întreg sistemul electric dintr-o locuință sunt esențiale, ci este nevoie și de prize și întrerupătoare sau panouri de curent pe măsură, produse care obligatoriu trebuie să fie de calitate în special dacă discutăm despre o utilizare ulterioară a unor electronice și electrocasnice cu un consum mare de energie.

Toate sistemele electrice au potențialul de a provoca arsuri grave și chiar decese prin electrocutare. Tensiunea curentului electric disponibil într-o gospodărie are suficientă putere pentru a provoca arsuri severe de gradul III și chiar pentru a provoca moartea prin electrocutare, motiv pentru care este esențial să fiți conștienți și să luați toate măsurile de precauție necesare pentru a asigura o siguranță electrică completă, mai ales dacă aveți copii acasă. Din acest punct de vedere, prizele reprezintă cel mai mare risc pentru cei mici pentru că sunt poziționate la îndemăna și la o distanță mica față de podea.

Implementarea unui sistem electric sigur pentru cei mici și nu numai, este esențială pentru liniștea de zi cu zi.

Totul începe în momentul în care este proiectat sistemul electric al unui imobil. Trebuie să se calculeze cu exactitate consumul pentru fiecare încăpere, astfel încât să se poată utiliza siguranțele potrivite dar și fire de o grosime suficient de mare astfel încât să poată face față în cazul în care este vorba despre consumatori mari.

Adesea în bucătarii discutăm despre cei mai mari consumatori. Aici poate fi vorba despre un cuptor electric, despre o plită electrică, o mașină de spălat vase, un cuptor cu microunde sau diverse alte electronice și electrocasnice cu un consum mai ridicat. Gândiți-vă numai la faptul că, toate aceste echipamente enumerate sunt funcționale simultan. Cu siguranță că, în cazul în care sistemul electric a fost prost proiectat și au fost utilizate produse de slaba calitate, urmările pot fi mult mai grave decât simpla cădere a unei siguranțe.

Citeste si:
Se scumpește factura la curent. Cât vor plăti românii pentru...
Se scumpește factura la...

De la simplele fire și până la prize, întrerupătoare sau până la panourile de curent, fiecare produs în parte este esențial în proiectarea unui sistem electric sigur, eficient și durabil.

Puteți achiziționa tot ceea ce aveți nevoie în materie de prize, întrerupătoare, cabluri, panouri electrice și diverse alte accesorii dintr-un singur loc și la un raport preț/calitate mai mult decât avantajos. Există pe piață o mulțime de comercianți de astfel de produse și accesorii, însă, important pentru dumneavoastră este să îi alegeți pe cei mai buni, pentru simplul fapt că, nu este deloc de glumit cu energia electrică. În plus, chiar dacă nu pățește nimeni nimic în urma unui scurt circuit, un simplu cablu prea subțire sau montat incorect, poate provoca un incendiu care poate distruge în totalitate o casă mare, lăsând astfel locuitorii pe drumuri.

Citeste si:
Soluțiile românilor pentru a-și micșora facturile la iarnă: prize...
Soluțiile românilor pentru...

De exemplu, puteți achiziționa prize de la Electriceconstructii.ro de cea mai înaltă calitate, împreună cu o gamă extrem de variată de produse și accesorii esențiale pentru proiectarea unui sistem electric de cea mai buna calitate, un sistem electric sigur și durabil indiferent de numărul și puterea consumatorilor. Prin intermediul acestui magazin online, puteți achiziționă practic tot ceea ce aveți nevoie, cele mai importante categorii de produse fiind reprezentate astfel:


 • Prize și întrerupătoare


 • Doze aparataj modular


 • Doze aparente aparataj modular


 • Doze derivație/ legături


 • Cablu și conductor


 • Tablouri electrice cu montaj aparent sau îngropat


 • Siguranțe automate și fuzibil


 • Corpuri de iluminat


 • Becuri


 • Tuburi fluorescente / led


 • Tub rigid și flexibil


 • Canal cablu


 • Produse pentru conectarea circuitelor electrice

  Citeste si:
  Cum să îți îmbunătățești confortul din locuință pe timp de iarnă
  Cum să îți îmbunătățești...

 • Senzori de mișcare și crepuscular


 • Prelungitoare ștechere și cuple


 • Sisteme de paratrăsnet și împământare


 • Sisteme detecție efracție


 • Sisteme detecție incendiu


 • Prize industriale și ștechere / cupla forță


 • Ventilatoare


 • Interfoane audio video


 • Automatizări


 • Casă inteligentă


 • Scule


 • Construcții


 • Stație mașini vehicule electriceCare sunt cele mai importante aspecte pentru a vă bucura de o locuință sigură?

1. Înlocuiți sau reparați cablurile de alimentare deteriorate la timp

Cablarea expusă este un pericol care nu poate fi trecut cu vederea. Dacă vedeți că învelișul de protecție al unui fir este îndepărtat, asigurați-vă că îl înlocuiți sau acoperiți-l cu bandă electrică cât mai curând posibil.

2. Nu suprasolicitați prizele

Fiecare priză din casa dumneavoastră este proiectată pentru a furniza o anumită cantitate de energie electrică și conectând prea multe dispozitive simultan, puteți provoca o mică explozie sau chiar un incendiu.

Citeste si:
Cum să ţii sub control cheltuielile legate de întreţinerea şi...
Cum să ţii sub control...

3. Evitați cât mai mult cablurile prelungitoare

Rularea cablurilor prelungitoare prin țoață casa este periculoasa nu dar din punct de vedere electric, dar vă puteți împiedica de acestea. Astfel, fire sau prizele în care sunt introduse se pot deterioara iar urmările, din nou, nu sunt deloc plăcute.

4. Țineți apa la distanță echipamentele electrice și de prize

Apa conduce electricitatea, astfel încât chiar și cea mai mică expunere la acest amestec periculos poate duce la răniri.

5. Protejați copiii mici de pericole

Copiii mici sunt foarte curioși și le place să exploreze aproape orice. Părinții copiilor mici ar trebui să pună capace de siguranță rezistente la manipulare pe toate prizele care sunt disponibile la îndemăna.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Septembrie 2021 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.