Dăunătorii sunt una dintre numeroasele neplăceri care iți pot perturba liniștea fie că te afli acasă fie că ești la job, într-un restaurant sau chiar pe stradă. Acestea pot părea inofensive, dar pot crea o multitudine de probleme, cele mai periculoase fiind bineînțeles problemele de sănătate. Nimeni nu este complet imun la microbii și bacteriile dăunătorilor, iar consecințele pot fi cu adevărat tragice, fapt pentru care, cel mai bine este să preveniți apariția dăunătorilor de orice fel, indiferent de situație, și în special dacă discutăm despre o zona în care se gătește sau se servește masa.

Prevenirea dăunătorilor

De departe, cel mai bun mod de a vă proteja clădirea este prin integrarea tehnicilor de prevenire în practicile tale de zi cu zi. Acesta este atât un pas critic, cât și o strategie eficientă atunci când vine vorba de evitarea dăunătorilor. Curățenia de rutină este o necesitate, dar există și anumite aspecte care pot ajuta la descurajarea apariției daunatorilor.

Iată câteva metode de prevenire pe care să le practici în locurile în care obișnuiești să iți petreci timpul:

Îndepărteaza orice sursă de hrană sau apă și ai grijă să nu le uiți pentru o perioadă lungă de timp pe mese.


  • Păstreaza alimentele în recipiente sigure și închise.


  • Arunca gunoiul în mod regulat într-un tomberon cu un capac bine închis.


  • Reducerea gradului de dezordine și verificarea frecventă a zonelor în care dăunătorii se pot ascunde.


  • Sigilează și închide orice fisură sau gaură pentru a elimina intrarea dăunătorilor în exterior.


  • Efectuează curățarea și supravegherea de rutină de la acoperiș până la subsol.


  • Aplică măsuri încă de la primele și cele mai mici semne ale unei infestări

Astfel, citeste articolul în continuare pentru a afla mai multe despre cât de important este să poți lua masuri eficiente împotriva apariției dăunătorilor.

Dăunătorii care pun în pericol atât sănătatea omului cât și confortul de zi cu zi, sunt orice rozătoare sau insectă care poate avea un efect dăunător asupra sănătății și asupra condițiilor de viață. Care sunt cele mai des întâlnite viețuitoare dăunătoare?


  • Muște


  • Furnicile


  • Șobolani


  • Șoareci


  • Țânțari


  • Gândaci de bucătărie


  • Purici

Majoritatea acestor animale se găsesc în zone urbane și rurale. Cu toate acestea, odată ce un număr mare de indivizi vă invadează locul în care petreci timp, aceștia pot provoca daune grave atât din punct de vedere material pentru că pot deteriora aparatura, cablurile sau chiar mobila dacă discutăm despre rozataore. Identificarea unei infestări cu dăunători se poate face în mai multe moduri. Pentru unii, aceasta implică pur și simplu momentul în care vezi un șoricel care se plimbă nestingherit prin casa, alteori nu este la fel de clar. Dăunătorii sunt atrași de mai multe locații care pot oferi oricare dintre următoarele: hrană, apă sau un loc prielnic pentru adăpost sau pur și simplu toate cele trei la un loc. Dacă există suspiciunea de infestare, este important să te asiguri că ai verificat foarte bine toate zonele în care și-ar putea face un cuib, sau zonele din care și-ar putea procura hrana și apa. O astfel de verificare poate include diverse zone, precum cea de depozitare a alimentelor până la subsolurile imobilului în special.

Citeste si:
Controlul dăunătorilor în sere
Controlul dăunătorilor în...

În cazul în care ai căutat peste tot pe unde fizic a fost posibil și nu ai găsit nici urma de cuib dar problemele persistă, este important să treci la planul următor. Ei bine, vei avea nevoie de ajutorul unor adevărați profesioniști în domeniu, profesioniști care vă pot furniza servicii de cea mai înaltă calitate cu privire la dezisectie, deratizare și chiar dezinfecție, astfel încât să te poți mișca liber și să nu iți pui ție și celor din jur, sănătatea în pericol. Există și diverse metode prin care poți scăpa pe cont propriu de dăunători, însă, dacă iți dorești un rezultat cu adevărat eficient, ajutorul unor specialiști în domeniu cu siguranță iți va reda liniștea de altă dată.

Metode de combatere a dăunătorilor

După ce ai identificat o intruziune a dăunătorilor, este timpul să pui în aplicare măsuri imediate. Metodele de combatere a dăunătorilor se pot încadra în două categorii: biologice sau chimice.

Citeste si:
România, fruntașă la numărul de albine moarte
România, fruntașă la numărul...

  • Combaterea biologică a dăunătorilor se referă la utilizarea organismelor vii pentru a ajuta la eliminarea infestării. Acest lucru poate fi de la prădători la paraziți și agenți patogeni. Unul dintre cele mai mari avantaje ale metodelor naturale este că acestea nu implică utilizarea substanțelor chimice toxice. Prin urmare, această metodă nu dăunează oamenilor sau mediului. În plus, în timp, dăunătorii nu devin mai rezistenți precum în cazul substanțelor chimice. Cu toate acestea, majoritatea metodelor biologice sunt fezabile numai pentru invaziile mici de dăunători, cum ar fi insectele și de obicei efectul este pentru o perioadă de timp scurtă.


  • Combaterea chimică a dăunătorilor se refera utilizarea pesticidelor pentru distrugerea insectelor dăunătoare sau a rozătoarelor. Aceste soluții sunt de obicei mai ușor de găsit și de utilizat decât metodele biologice. De asemenea, majoritatea substanțelor chimice produc rezultate mai rapide, iar eficiența se simte încă din momentul aplicării. În cazul combaterii chimice, este recomandat să apelezi la ajutorul unor specialiști în domeniu astfel încât să elimini orice risc de intoxicare, precum și orice risc de distrugere a mobilierului sau a altor elemente din jur.

    Citeste si:
    Persoanele vindecate de COVID ar putea avea imunitate cel puțin 6 luni
    STUDIU Persoanele vindecate...

Cu o abordare activă și utilizând produsele potrivite, te poți asigura că dăunătorii nu iți împiedică desfășurarea activităților de rutină fie că discutăm despre propria locuință sau despre spațiul în care își desfășoară activitatea firma ta.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Septembrie 2021 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.