Este minunat ca în sezonul rece să ai provizii în casă, dar pentru a gusta – și la propriu, și la figurat – plăcerea de a avea cămara plină cu bunătăți, ai nevoie de o mică strategie care să te ajute să o umpli. Și se poate face asta fără efort foarte mare, în etape, puțin câte puțin și pregătind conserve în borcane sau congelând produsele proaspete.

Conservarea la rece

Legumele și fructele se pot congela pentru iarnă foarte simplu. De cele mai multe ori, tot ceea ce trebuie să faci este să speli fructele și să le pui în pungi sau cutii, iar apoi să le depozitezi în lada frigorifica. Pentru că au un consum mic de energie, răcesc până la temperaturi foarte mici, de -18 grade Celsius, foarte rapid, lăzile frigorifice sunt ideale pentru a păstra alimente și te ajută să renunți la variantele clasice de conserve preparate prin fierbere. În plus, vitaminele și nutrienții se păstrează perfect pentru că nu sunt afectați de procesele termice.

În lada frigorifică se pot păstra timp de patru-șase luni, fără să sufere nicio modificare, fructe de pădure, piersici și caise, prune pentru tarte, cireșe și vișine, cu sau fără sâmburi, ardei gras tocat pentru ciorbe sau întregi pentru umplut (eventual trecuți câteva minute prin apă clocotită cu sare, ca să se înmoaie, astfel încât să poată fi umpluți imediat după decongelare), dovleac pentru plăcinte și dovlecei felii, plus toate ierburile aromatice. Poți congela rapid fasole verde, mazăre, ciuperci, boabe de porumb în lapte, conopidă și broccoli – sau le poți combina în fel și chip după cum îți place. Vinetele coapte și curățate stau perfect în congelator, astfel că te vei putea bucura de ele până apare recolta viitoare, fără să mai fie nevoie să cumperi iarna legume din import.

Ceea ce este cu adevărat remarcabil este cantitatea de produse care se pot pune la păstrare într-o ladă frigorifică, iar dimensiunile acesteia o fac potrivită pentru a fi amplasată oriunde, nu doar în bucătărie, pentru că este foarte silențioasă.

Cum se congelează corect fructele și legumele

Metoda este foarte simplă și rapidă. Fructele și legumele proaspete trebuie spălate și lăsate la scurs cât mai bine. Trebuie curățate, dacă este necesar, sau pregătite exact ca atunci când urmează a fi consumate. Se porționează în pungi sau cutii, care pot fi închise ermetic, și se pun la congelat. Este ideal ca acestea să fie puse în reprize de trei până la cinci kilograme, pentru ca procesul de congelare să fie rapid.

Opărirea legumelor nu este neapărat necesară decât atunci când în felul acesta pot fi depozitate mai multe în același spațiu, cum este cazul ardeilor grași.

Citeste si:
Leguma care se vinde mai scump decât carnea. Fermieri: „E trufanda”
Leguma care se vinde mai...

O soluție excelentă este prepararea pungilor pentru smoothie. Combină fructe spălate și tăiate în porții potrivite. De exemplu, două piersici, trei-cinci prune, o cană de afine sau mure și o banană, pentru a prepara rapid un smoothie pentru toată familia. Tot ce trebuie să faci este să pui fructele în blender și să adaugi lapte!

Conservarea în borcane

Dacă nu ai foarte mult timp pentru a pregăti conserve, alege variantele rapide ale acestora, care sunt extrem de gustoase și versatile.

În loc de bulion sau suc de rosii, pune roșii în borcane după această rețetă: un kilogram de roșii bine coapte, spălate și tăiate în cuburi sau felii se amestecă cu o lingură plină de sare grunjoasă. Lasă-le să stea o oră, apoi pune-le în borcane curate (pulpa de roșii și sucul lăsat împărțit cât mai egal) și pune capacele. Fierbe-le în baie de apă pentru 30 de minute și lasă-le să se răcească în voia lor. Țin perfect în orice cămară și sunt bune la tocănițe, sosuri sau ciorbe, ca atare sau pur și simplu trecute înainte prin blender. Se pot adăuga frunze de țelină tocate, busuioc sau piper, după gust. Pune castraveți în saramură și gogonele. Sunt simplu de făcut și reușita este garantată.

Citeste si:
Cum să îți îmbunătățești confortul din locuință pe timp de iarnă
Cum să îți îmbunătățești...

Gemuri pentru iarnă

Cu toate că fructele proaspete congelate sunt o soluție ideală, nu strică nici câteva borcane cu gemuri puse bine în cămară. Cele mai bune, dar și cele care se fac cel mai repede, sunt cele din prune, piersici și gutui.

Alege mereu fructe bine coapte și sănătoase. Prunele se rup în două, piersicile se taie în bucăți potrivite, iar gutuile se dau prin răzătoarea cu găuri mari. Tot ce trebuie să faci este să pui fructele, cu zahăr, la fiert. Proporția ideală este de 600 de grame de zahăr la un kilogram de fructe curățate (fără sâmburi). Ca să fie și mai ușor, lasă fructele cu zahăr să stea câteva ore la temperatura camerei, acoperite cu un șervet curat, pentru a lăsa suc. Se fierb până se leagă bine.

Ca să se păstreze fără niciun fel de probleme, pune gemul fierbinte în borcane și presară deasupra, înainte să pui capacele, puțină scorțișoară. Este un conservant natural imbatabil. Previne mucegaiurile albe pe care le fac gemurile.

Citeste si:
5 inamici ai sănătății tale, în acest sezon: cum să te ferești de ei
5 inamici ai sănătății tale,...

Poți face pregătiri pentru iarnă fără efort prin congelare sau alegând rețete simple și eficiente de conservare care se fac rapid și, mai ales, foarte ușor. Este o adevărată plăcere să te poți bucura iarna de fructe și legume proaspete și de gemuri parfumate.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 9 Septembrie 2021 - 08 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.