Nu ai avut cum să nu observi că la diferitele evenimente speciale la care ai participat, sau când ai mers într-un restaurant să comanzi ceva, băuturile erau servite în anumite pahare. De altfel, știi și tu prea bine că există pahare pentru apă, vin, coniac, șampanie și lista este mult mai mare, așa că nu îți spunem chiar o noutate.

Impact vizual

Primul scop pentru care se servesc băuturile în anumite pahare este cel vizual. În special când este vorba despre un restaurant cu pretenții, de exemplu, impactul vizual pe care îl are clientul este unul foarte important. Folosirea paharelor potrivite, și mai ales unele de foarte bună calitate, reprezintă un fel de carte de vizită a locației respective.

Calitățile băuturii servite

Dar nu doar acesta este scopul pentru care sunt folosite un anumit tip de pahare pentru băuturile speciale. Forma acestora, capacitatea și deschiderea au fost astfel gândite încât calitățile și gustul aparte al băuturii respective să fie mai bine puse în evidență, și mai ales, să se păstreze cât mai mult timp. De aceea, am decis să îți prezentăm un mic ghid referitor la tipurile de pahare care trebuie folosite pentru fiecare băutură în parte. În acest fel acasă vei fi o gazdă perfectă și recunoscută pentru felul în care știe să pună în valoare fiecare detaliu.

Paharul pentru vin

Dacă ai decis că vrei o petrecere rustică, una la care vei servi mâncăruri tradiționale și vin din producția proprie sau cumpărat de la micii producători, atunci nu este o idee greșită să servești vinul din acele ulcele din lut. În caz contrar, pentru a te bucura de gustul, culoarea și farmecul unui vin bun, chiar trebuie să folosești paharele potrivite.


  • Vinul roșu

Preferatul multora, vinul roșu, are nevoie de un pahar mare, cu picior, iar cupa acestuia trebuie să fie adâncă și rotundă, mai îngustă în partea de sus. În acest fel vinul nu va încălzit de călfura palmelor, iar gura paharul este deschisă într-atât încât să permită savurarea acestuia, iar aroma să fie eliberată treptat.


  • Vinul alb

Cupa paharelor pentru vinul alb este ceva mai mică decât celor rezervate pentru vinul roșu, iar piciorul trebuie să fie obligatoriu unul înalt, pentru că acestea se servesc reci. Poți asemăna cupa unui pahar pentru vin alb cu o lalea, și nu greșești prea mult, pentru că aceasta este și părerea specialiștilor în domeniu.

Citeste si:
Comandă pahare din carton de unică folosință la prețuri de producător
Comandă pahare din carton de...

  • Vinul rose

Nu greșești dacă servești la masă vinul rose în pahare destinate vinului alb, pentru că procedeele de fermentație sunt oarecum asemănătoare. Cu toate acestea, trebuie să știi că există și pahare special concepute pentru acest tip de vin, care au o cupă mai scurtă, cu o formă ușor conică.

Pahare pentru șampanie

Fie că alegi să consumi șampanie sau vin spumant, paharele speciale pentru aceste băuturi au o formă speciale, cilindrică sau conică, mult mai îngustă și alungită față de paharele de vin obișnuită. Această formă a fost gândită astfel ca tu să te bucuri de aroma și savoarea băuturii pentru o perioadă mult mai îndelungată.

Pahare pentru coniac

Este un pahar ușor de recunoscut, iar specialiștii în domeniu susțin că are o capacitate de 350 de ml. Forma paharului este una unică, cu un picior scurt, cu o cupă rotunda spre bază și mult mai îngustă spre deschidere. Piciorul scurt permite amplarea palmei deschise imediat sub cupă, ceea ce permite băuturii să se încălzească și să își elibereze mai bine aromele. Pentru momentele speciale când ai musafiri, un set 6 pahare pentru coniac Bohemia este cea mai bună alegere pe care o puteai face.

Citeste si:
Finanțare de la Guvern pentru producătorii de țuică și pălincă
Finanțare de la Guvern pentru...

Pahare pentru cocktail

Mai este recunoscut și după numele de ”pahar pentru Martini”, iar forma lui este una ușor de recunoscut: triunghi, cu baza foarte îngustă și cu o deschidere generoasă.

Cu toate acestea, există și numeroase alte paharuri pentru cocktail, iar un altul foarte cunoscut este cel pentru Margarita sau alte băuturi exotice, în special cele pe bază de fructe. Cert este că toate au parte de o deschidere foarte mare, ceea ce permite eliberarea rapidă a aromelor. În unele rețete de cocktail-uri, marginea acestora este acoperită de zahăr sau chiar sare. Sună bine, nu-i așa?

Pahare de apă

Da, știm, sunt foarte comune, dar cu toate acestea nu trebuie să lipsească de la nicio masă, nu contează câte tipuri de băuturi se servesc. De altfel, nu puțini sunt cei care preferă să aibă mereu pe masă un pahar plin cu apă minerală sau plată din care să se servească la nevoie. Bunele maniere ne spun că paharele de apă nu se iau niciodată de pe masă, iar pentru a le alege pe cele potrivite, avem de a face cu unele mari, înalte și care niciodată nu trebuie să aibă picior. Pentru a nu te ridica tot timpul de la masă pentru a umple paharele oaspeților, așează din loc în loc carafe încăpătoare pline cu apă.

Citeste si:
Mustul, băutură sezonului de toamnă. Detaliul care poate afecta...
Mustul, băutură sezonului de...

Pahare de whiskey

Un alt tip de pahare, și acestea ușor de recunoscut, sunt cele pentru whiskey. Nu au picior, au o deschidere largă, dar se subțiază ușor către fund. Și, chiar dacă au o dimensiune clasică de 180 de ml, se recomandă să pui în pahar doar 50 ml, iar în rest să adaugi cuburi de gheață. Adevărații cunoscători știu de ce!

Pahare pentru sherry sau lichior

Este un pahar mic, cu picior, mai îngust la bază dar cu o deschidere destul de mare. Are dimensiuni mici, care sunt doar de 120 de ml.

Pahare de țuică

Bine cunoscute de români, paharele de țuică sunt caracterizate printr-o capacitate redusă, care rar trece de 50 de ml. Seamănă oarecum cu cele pentru shot-uri din baruri, dar au pereții mult mai groși.

Pe care dintre aceste pahare speciale le recunoști și le folosești mai des?


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 August 2021 - 05 : 08

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.