Specialiștii vorbesc despre faptul că cel mai important skill al viitorului va fi creativitatea. Din acest motiv, inclusiv clasele școlilor unde învață elevii vor trebui modificate pentru a putea să promoveze un mediu care să inspire mai mult.

Conform Forumului Economic Mondial, creativitatea e skillul cu cea mai mare creștere în ultimii ani. Pe lângă aceasta, capacitatea de a rezolva probleme și gândirea critică sunt acele elemente esențiale pentru formarea ca profesionist, iar această formare pleacă încă din școală.

Cu toate că școlile încearcă să se modernizeze, iar societatea s-a schimbat radical în ultimii 70 de ani, sălile de clasă au rămas aproximativ la fel. Mobilierul de școală seamănă foarte mult cu cel pe care l-au folosit părinții actualei generații și, chiar dacă e mai modern și mai proaspăt, arată la fel.

Specialiștii în educație, dar și în piața muncii, vorbesc de câteva elemente esențiale care trebuie luate în vedere atunci când este adusă în discuție promovarea creativității, fie că vorbim de școală, fie că vorbim de organizații.

Printre acestea se numără crearea unei plase de siguranță psihologice prin care tinerii să poată să-și asume riscuri, eliberarea timpului de lucrurile repetitive prin tehnologie, programe care să încurajeze creativitatea și modalități prin care poată fi evaluată aceasta.

Când e vorba de sălile de clasă, dincolo de ceea ce pot face profesorii și metodele moderne de predare, e nevoie de un spațiu creativ, care inspiră și cu un mobilier de școală adaptat grupelor de vârstă potrivite.

Iată câteva metode recomandate prin care se poate alege mobilierul de școală pentru a încuraja creativitatea:

Spații luminoase

În primul rând, clasele în care învață copiii trebuie să fie luminate în mod natural. Conform unui studiu realizat în Statele Unite pe 21.000 de copii, copiii care au fost expuși mai mult la lumina soarelui în timpul zilei au avut capacități cu 26% mai mari decât cei care au avut lumină mai puțină când vine vorba de citire. Astfel, expunerea elevilor la lumină în timpul zilei încurajează creativitatea și capacitatea de a învăța. Clasele întunecate sau unde jaluzelele sunt trase pot duce la rezultate mai slabe pe termen lung.

Citeste si:
Cum să încurajezi creativitatea la locul de muncă
Cum să încurajezi...

Mobilier confortabil

Un mobilier de școală confortabil poate duce la rezultate mai bune la învățătură. Dacă elevii se simt bine atunci când stau în bancă și pe scaun, atunci vor fi mai eficienți. Studiile arată că un mobilier școlar confortabil duce la niveluri ale atenției mai ridicate. Dincolo de încurajarea creativității, e important ca nivelul de bază să fie respectat, iar cei mici să poată să stea corect pentru a nu fi afectați pe termen lung de orele lungi petrecute ascultând profesorii.

Creativitate în așezarea elevilor

Mobilierul școlar contează foarte mult, dar așezarea acestuia e esențială. Designul tradițional al unei săli de clasă este cel în care profesorul stă la catedră, iar elevii sunt așezați pe rânduri în fața sa. Cu toate acestea, studiile au arătat că această așezare nu încurajează creativitatea și colaborarea dintre elevi. În plus, creează discriminare în funcție de banca unde stau cei mici sau adolescenții de liceu. Specialiștii în educație vorbesc despre o așezare creativă și colaborativă care poate să însemne o așezare în cerc sau bănci puse față în față pentru ca elevii să poată discuta și vorbi.

Citeste si:
Cum alegi masa de bucătărie – 4 criterii
Cum alegi masa de bucătărie –...

Adaptare față de vârsta elevilor

Un mobiliar școlar trebuie ales cu grijă pentru vârsta elevilor. Dacă vorbim de școala primară, mobilierul trebuie să fie adaptat dimensiunilor, dar și nevoilor, să fie mai jucăuș. Ideea de a avea aceeași clasă timp de patru ani, fără nicio schimbare, poate fi una problematică. Din acest motiv, pe măsură ce elevii cresc, și clasele lor trebuie modificate. În primul rând, același mobilier de școală în fiecare an nu îi inspiră pe elevi, dar nici nu e adaptat creșterii lor și oboselii cauzate.

Spații care seamănă cu acasă

În 2020, școala s-a mutat pentru multe luni acasă. Părinții și copiii au împărțit același spațiu și aceleași birouri. Dacă, în cazul companiilor, acestea și-au dat seama că, dacă vor angajații înapoi la sediu, vor trebui să refacă spațiile pentru a semăna mai mult cu cele de acasă, acest lucru trebuie să se întâmple și cu școlile. Mobilierul de școală trebuie adaptat pentru a semăna cu cel de acasă, cu un spațiu familiar și intim. Mulți dintre elevi au acasă birouri și scaune mult mai bune decât mobilierul școlar folosit de zi cu zi, iar acest lucru nu creează plăcere în învățare. De asemenea, personalizarea e esențială, chiar dacă se schimbă clasa de la an la an, personalizare care poate însemna inclusiv introducerea unor dulapuri de școală sau un dulap vestiar cușetat pentru fiecare elev.

Citeste si:
Teama de cutremur mută elevii din școlile lor. Autoritățile au...
Teama de cutremur mută elevii...

Ventilație

Chiar dacă pandemia va trece și nu vom mai fi nevoiți să ventilăm clasele pentru a nu risca prezența Covid 19, ventilarea constantă a spațiilor din școală este una dintre acele acțiuni simple, dar esențiale pentru un învățământ mai bun și creativ. Un spațiu neaerisit va duce la niveluri foarte mici de concentrare din partea elevilor și, oricât de creativ ar fi un mobilier de școală, creativitatea scade dacă aerul este încărcat.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 26 Iulie 2021 - 10 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.