Într-o eră dominată de ecrane, tehnologie și internet, copiii devin din ce în mai dezinteresați de relația lor cu natura, iar acest lucru are un efect negativ asupra evoluției lor fizice și psihice. Joaca nestructurată și în aer liber are numeroase beneficii asupra dezvoltării copiilor, mai ales din punct de vedere intelectual, social și emoțional.

Potrivit cercetătorilor, timpul petrecut în natură îi ajută pe cei mici să fie mai creativi, mai sănătoși și contribuie la dezvoltarea coordonării, mai ales a echilibrului. În plus, copiii care se bucură de activități în aer liber vor fi mai agili și, conform studiilor, se vor putea concentra mai bine în anumite situații. Dar cum îi facem pe cei mici să iubească natura și să renunțe de bunăvoie la desene animate, filme și alte jocuri digitale?


  1. Creează tradiții care să includă natura




Chiar dacă uneori programul de muncă și problemele de zi cu zi ne împiedică să petrecem timp în aer liber, încearcă măcar o dată pe lună să mergeți într-o drumeție. Povestiți despre locul în care urmează să plecați, citiți despre animalele și plantele care trăiesc în acea zonă și creați o aventură din această ieșire. În plus, luați un suvenir din locul respectiv și scrieți o scurtă descriere a plimbării când ajungeți acasă. Se va forma o adevărată tradiție, iar copilul abia va aștepta următorul traseu. De asemenea, dacă stați la casă, puteți ca la final de săptămână să citiți poveștile de dinainte de culcare afară, sub clar de lună.

2. Oferă-le spațiu să descopere singuri natura

Dacă stați într-un oraș mare și aglomerat, poate este momentul să vă gândiți să cumpărați o locuință de vacanță undeva într-un oraș mai mic, într-o zonă care să ofere celui mic posibilitatea de a se juca în aer liber. În funcție de bugetul tău, caută case de vanzare și vezi ce vi s-ar potrivi ca familie.

Parcurile și terenurile de joacă din orașe sunt minunate pentru ca cei mici să-și consume energia, dar pentru a iubi natura, copiii trebuie să o cunoască și să o descopere singuri, iar locurile de joacă nu sunt medii naturale. Atunci când li se acordă spațiul și posibilitatea de a se juca nestructurat, cei mici își folosesc foarte mult propria imaginație și sunt capabili să observe mai bine mediul care-i înconjoară. Astfel, ei vor deveni mai curioși, mai independenți și creativi.

Citeste si:
Cum organizezi o nuntă la conac: 5 sfaturi utile
Cum organizezi o nuntă la...

3. Citiți cărți despre mediul înconjurător

O altă modalitate prin care-i puteți atrage pe micuți afară este să citiți împreună despre mediul înconjurător. Aveți posibilitatea să parcurgeți cărțile în casă sau puteți merge chiar în mijlocul naturii. Dacă ați descoperit o frumoasă poveste despre copaci, poate ar trebui să luați într-un ghiozdan o pătură, o gustare și să mergeți să studiați filele cărții chiar lângă rădăcina unor arbori.

4. Plantați legume

Dacă ai un pic de spațiu în grădina casei, plantați împreună câteva legume, precum fasole și mazăre. Aceste plante cresc destul de repede și le puteți transforma rapid într-o mâncare delicioasă. Astfel, cel mic va învăța despre cât de important este să aibă grijă de natură și cât de darnică este aceasta cu noi. Totodată, dacă stați la bloc, puteți cumpăra câteva ghivece cu pământ în care să plantați diverse semințe. Nu va fi la fel de impresionant, dar lecția va fi aceeași.

Citeste si:
Eliberează-ți mintea de tot ce doare: modalități ușoare de a alunga...
Eliberează-ți mintea de tot...

5. Construiți o hrănitoare pentru păsări

Nu trebuie mereu să mergeți în mijlocul naturii pentru a-i învăța pe micuți să o iubească și să o protejeze, ci trebuie uneori să aduceți părți din natură în mijlocul vostru. O modalitate excelentă este să construiți o hrănitoare pentru păsări. Aceasta va atrage zburătoarele, iar voi veți avea oportunitatea de a studia comportamentul lor și de a discuta despre hrană și alte aspecte ce țin de viața lor.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Iulie 2021 - 03 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.