Alături de prun, vișin, cais, piersic sau nectarin, cireșul (Prunus avium L.) este una dintre cele mai apreciate specii de sâmburoase, astfel de culturi fiind productive chiar și după 40 de ani de la înființarea lor. O recoltă bogată și de calitate depinde, însă, de respectarea tehnologiei de cultivare, pentru că cireșul este pretențios față de cerințele de mediu (lumină, temperatură, calitatea solului, umiditate), și de aplicarea corectă și la timp a măsurilor de protecție fitosanitare ce implică tratamente preventive, lucrări de întreținere, monitorizarea culturii și tratamente de combatere a bolilor (fungicide), buruienilor (erbicide) și a dăunătorilor (insecticide).

Întreținerea plantației este importantă, indiferent de perioada de vegetație sau de repaus a pomilor, iar în cele ce urmează afli care sunt recomandările specialiștilor în ceea ce privește întreținerea culturii de cireș, în timpul iernii.

Acțiuni generale pentru întreținerea culturii de cireș iarna

În general, din lista ta de acțiuni pentru întreținerea culturii de cires iarna este indicat să nu lipsească următoarele:

  • documentarea și aprovizionarea cu diverse materiale pentru sezonul următor - îngrășăminte, erbicide, fungicide, insecticide, fertilizatori;
  • mentenanța echipamentelor și a utilajelor agricole - ca să te asiguri că lucrările agricole pot fi realizate eficient și corect, este important să verifici starea echipamentului și a utilajelor de care dispui și să le repari, să le igienizezi și să le pregătești pentru operațiunile care vor veni;
  • monitorizarea culturilor - cireșii pot fi plantați primăvara, între 1 martie și 20 aprilie, dar e bine să știi că perioada optimă pentru înființarea unei culturi este toamna, cu minim două săptămâni înainte de îngheț (20 octombrie - 20 noiembrie); astfel de culturi pomicole necesită o monitorizare atentă în timpul sezonului rece, mai ales în cazul condițiilor meteo dificile, cum ar fi gerul sau oscilaţiile mari de temperatură.

Acțiuni specifice pentru întreținerea culturii de cireș iarna

Cireșul este o specie pretențioasă, în ceea ce privește cerințele de mediu, iar gerul din timpul iernii ori oscilațiile mari de temperatură sunt provocări majore, cărora le poți face față prin anumite lucrări specifice. Pe lângă acest aspect, un alt lucru de care este indicat să ții cont este aplicarea corectă și eficientă a măsurilor de prevenire și combatere a bolilor și a dăunătorilor. Prin urmare, ca să te asiguri că livada de cireș se va dezvolta corespunzător și va da recolte bogate și de calitate, pe măsura investițiilor făcute, este esențial să știi care sunt lucrările agrotehnice specifice pe care ar trebui să le iei în lunile de iarnă.

Protejarea culturii de cireș împotriva înghețului

Potrivit lucrării „Pomi, arbuști fructiferi, căpșun - ghid tehnic și economic”, 2014, cireșul rezistă mai bine la ger decât alți pomi fructiferi, cum sunt piersicul și caisul, dar mai slab decât vișinul, părul, prunul și mărul, temperatura critică fiind de -27°C. Mugurii florali pier în masă, la temperaturi de sub -24°C, dar se poate întâmpla acest lucru chiar și la -20°C. La rândul lor, florile încă nedeschise (buton alb) pot rezista până la -28°C (90% dintre butoni sunt afectați, dacă temperaturile ajung la -44°C), iar când sunt complet deschise, se comportă bine doar până la -22°C (90% dintre flori sunt afectate, dacă temperaturile ating -39°C).

Prin urmare, în funcție de zona în care vrei să cultivi cireșii, este indicat să alegi soiuri cu rezistență bună la ger, precum Cetățuia, Cătălina, Radu, Ștefan, Miorița (anterior Tereza), Iașirom, Bucium, Marina, George, Maxut (anterior Amar Maxut), Golia ori Galata (anterior Amar Galata). Totodată, nu este recomandat să înființezi o livadă de cireș pe soluri argiloase grele și reci, pentru că pomii vor vegeta slab și vor suferi de ger.

Citeste si:
Cum să ţii sub control cheltuielile legate de întreţinerea şi...
Cum să ţii sub control...

Apoi, există riscul ca, în iernile cu oscilații mari de temperatură de la zi la noapte, scoarța și cambiul să degere, fenomen în urma căruia pe trunchiul cireșilor apar așa numitele „arsuri de iarnă”. În unele cazuri, degeră numai cambiul, situație în care scoarța crapă și se desprinde de pe lemn.

Din toate aceste motive, este important ca iarna să protejezi cireșii de îngheț și de oscilațiile mari de temperatură, printre acțiunile recomandate numărându-se:

  • vopsirea trunchiurilor și a ramurilor de schelet - este o lucrare care ar trebui realizată la începutul iernii, în perioada noiembrie-decembrie, în zilele uscate și însorite; vopsirea se face cu soluții de var, apă și fier sau cupru, la care se adaugă clei de oase sau clei de amidon și argilă; scopul acestei operațiuni este să crească rezistența cireșilor la iernat, dar să-i și protejeze de atacul rozătoarelor;
  • badijonarea trunchiurilor - se realizează în luna ianuarie, prin mai multe metode, una dintre ele fiind utilizarea unei paste compuse din balegă de bovină, pământ lutos, apă și creolină;
  • adunarea zăpezii în jurul trunchiului - este o metodă prin care poți menține o temperatură scăzută deasupra rădăcinilor și în jurul cireșilor, ceea ce va avea ca efect întârzierea pornirii în vegetație și evitarea pericolului ca mugurii și florile să înghețe; tot în acest scop, se mai poate utiliza stropirea ramurilor cu lapte de var, pentru că pelicula astfel formată va reflecta o parte din radiațiile solare și pomii vor porni mai târziu în vegetație;
  • tratarea crăpăturilor - dacă se întâmplă să apară crăpături pe scoarța pomilor, din cauza gerului, le poți trata cu mastic

Este foarte importantă igienizarea livezii de cireș. Astfel, în luna februarie, este indicat să îndepărtezi frunzele și fructele uscate și să le arzi.

Citeste si:
Cum să îți îmbunătățești confortul din locuință pe timp de iarnă
Cum să îți îmbunătățești...

Lucrările solului în livada de cireș, iarna

La sfârșitul repausului vegetativ, se aplică, potrivit recomandărilor specialiștilor, tratamentele pentru fertilizarea solului și se pregătesc pomii pentru viitoarele plantări. Dacă sunt condiții meteo favorabile, se pot continua arăturile pe rând sau săpatul în jurul pomilor. Reține că rădăcinile cireșilor sunt active, mai ales în zilele calde de iarnă, și este nevoie de aerisirea solului.

Tăierile din timpul iernii la cireș

Conform lucrării „Pomi, arbuști fructiferi, căpșun - ghid tehnic și economic”, 2014, în cazul cireșilor, sunt necesare tăieri anualeîn uscat in special pentru regenerarea pomilor si pentru fructificare. Acestea se efectuează, în perioada de repaus vegetativ. Este important să reții că tăierile nu sunt indicate în timpul iernii, mai ales în zilele geroase. De obicei acestea se efectueaza la inceputul primaverii, inainte de intrarea in vegetatie a pomilor.
Măsuri pentru combaterea bolilor și a dăunătorilor în vegetație

Citeste si:
5 inamici ai sănătății tale, în acest sezon: cum să te ferești de ei
5 inamici ai sănătății tale,...

Spre finalul perioadei de repaus vegetativ, adică în luna februarie sau în ferestrele iernii, în condițiile în care temperaturile sunt peste 5°C, este necesară aplicarea măsurilor fitosanitare de prevenire și combatere a bolilor și dăunătorilor. Unele ciuperci, cum sunt Monilinia spp, cea care provoacă monilioza sau putregaiul brun al sâmburoaselor, și Coccomyces hiemalis, care cauzează antracnoza frunzelor de cireș, se transmit prin miceliul de rezistență din organele atacate în anul precedent.

Ca să eviți dezvoltarea ciupercilor, în condiții favorabile de mediu, este indicată utilizarea unui fungicid în perioada de vegetație, după inflorit, care dincolo de faptul că este eficient în combaterea infecțiilor, conferă și o toleranță mai mare a plantelor la factorii de stres.

Citeste si:
Smiley și Gina Pistol, pregătiri pentru sărbătorile de iarnă:...
Smiley și Gina Pistol,...

Reține că pentru a avea o recoltă bogată și de calitate, chiar și după decenii de la înființarea culturii de cireș, este important să realizezi lucrările de întreținere, în funcție de particularitățile speciei, indiferent că pomii sunt în perioada de vegetație sau de repaus. Iarna aduce numeroase provocări în ceea ce privește cireșul, acesta fiind foarte pretențios la condițiile de mediu, însă, ținând cont de recomandările specialiștilor, poți îngriji livada eficient.


Despre autor:


Ultima actualizare: 26 Ianuarie 2021 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.