Începerea școlii poate fi un moment dificil pentru copii. Fiecare dintre noi este ezitant când vine vorba să meargă într-un loc nou și să interacționeze cu persoane necunoscute, iar copiii sunt cu atât mai temători în faţa unor noi experiențe.

Sprijinul din partea părinților este esențial în a-i ajuta pe cei mici să se descurce bine la școală.

Copilul începe, așadar, o nouă etapă și este important ca el să fie pregătit pentru a face această tranziție și pentru a merge cu plăcere la ore. În acest proces, fiecare lucru contează: de la alegerea rechizitelor și primele interacțiuni cu colegii până la sfaturile cadrelor didactice și ajutorul acordat de părinți în realizarea temelor.

Alegerea rechizitelor

La începutul școlii, cheltuielile sunt mai mari pentru părinți și, uneori, aleg să achiziționeze rechizitele în mod pragmatic, fără să țină cont neapărat de dorințele copilului. Este important însă ca cel mic să participe și să își poată alege și obiectele pe care și le dorește. În cazul în care bugetul este mult prea mic pentru tot ce are nevoie și, în același timp, pentru a-i respecta dorințele, poți amâna cumpărarea unor rechizite. Dacă ghiozdanul pe care și-l dorește costă mult peste bugetul stabilit, acesta poate deveni cadoul pentru prima reușită școlară. Astfel, cel mic poate fi motivat pentru a învăța mai bine. În plus, suma acordată pentru alocatie copil s-a majorat din această lună, ceea ce reprezintă un ajutor pentru achizițiile viitoare.

Realizarea temelor

Prima zi de școală este extrem de importantă și poate avea un impact puternic asupra felului în care copilul percepe timpul petrecut în clasă. Anul acesta este unul special, din cauza pandemiei de coronavirus. Regulile sunt mai stricte, iar copiii trebuie să evite, pe cât posibil, interacțiunea cu ceilalți colegi. Este important însă ca în prima zi de școală cel mic să reușească să comunice cu ceilalți elevi și să lege prietenii.

În această etapă în care copilul descoperă lucruri noi, foarte important este ajutorul acordat de părinți, întrucât cel mic are mai multe responsabilități (pregătirea ghiozdanului, respectarea orarului, realizarea temelor) și mai puțin timp de joacă. Temele din clasele primare reprezintă o extensie a lucrurilor învățate în timpul orelor și îl ajută pe elev să își însușească mai bine materia. Totodată, contribuie la dezvoltarea unui sentiment de responsabilitate și etică a muncii care îi va fi de folos și dincolo de granițele școlii. De aceea, părinții trebuie să se asigure că cel mic face din teme o prioritate. În acest sens, îl pot ajuta să își creeze un mediu de studiu eficient, confortabil și liniștit. De asemenea, e important să evite distracțiile (televizorul, tableta ori telefonul mobil) și să se concentreze asupra temelor.

Citeste si:
Elevii vor fi admiși la liceu după o nouă metodă începând din anul...
Elevii vor fi admiși la liceu...

Pregătirea pentru școală

Pregătirea copilului pentru școală nu înseamnă doar ca acesta să aibă temele făcute și toate rechizitele în rucsac, ci presupune și pregătirea lui fizică și mintală. Un studiu realizat de cercetătorii britanici a evidențiat faptul că elevii care mănâncă bine la micul dejun au mai multă energie și au rezultate mai bune la școală. Alimentele bogate în cereale integrale, fibre și proteine, precum și fructele și lactatele contribuie la creșterea nivelului de atenție, a concentrării și a memoriei copilului.

Totodată, cei mici au nevoie să doarmă suficient pentru a fi atenți și pregătiți să învețe lucruri noi. În medie, un elev din clasele primare ar trebui să doarmă între 10 și 12 ore în fiecare noapte. Lipsa somnului poate fi cauza unui comportament iritabil sau hiperactiv. De aceea, este important ca cei mici să aibă un program bine stabilit și o oră de culcare pe care să o respecte în timpul săptămânii.

Citeste si:
De ce se teme Viorel Lis în această perioadă! Ce rugăminte a avut...
De ce se teme Viorel Lis în...

Primii ani de școală sunt importanți atât pentru copii, cât și pentru părinți. În această perioadă copilul își dezvoltă abilități esențiale pentru creșterea sa și învață lucrurile de bază pentru formarea sa intelectuală.


Despre autor:


Ultima actualizare: 30 Septembrie 2020 - 08 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.