Experiența personală a celor care au făcut voluntariat, studiile și statistica dovedesc că voluntariatul te ajută să-ți faci prieteni, te învață noi abilități, te ajută să avansezi în carieră și chiar te face mai sănătos și mai fericit.

De ce merită să faci voluntariat

Trăim într-un ritm extrem de alert, așa că este greu de găsit timp pentru voluntariat. Și, totuși, beneficiile voluntariatului sunt atât de mari încât merită să încerci. Munca voluntară, ca principiu, oferă ajutor esențial celor în nevoie, unor cauze nobile (protecția mediului, a animalelor, susținerea educației, servicii de sănătate și altele) și comunității, dar nu trebuie ignorate beneficiile pe care le are cel care practica voluntariatul.

A ajuta este unul dintre gesturile profund umane. Este o cale care reduce stresul, combate depresia, stimulează inteligența și oferă sentimentul plăcut al utilității. Implicarea în acțiuni de voluntariat trebuie să fie doar în măsura bugetului de timp disponibil al fiecăruia.

Conexiunea cu ceilalți

Unul dintre cele mai evidente beneficii ale voluntariatului este impactul pozitiv asupra comunității. Chiar și cele mai mici sarcini pot face o diferență reală în viața oamenilor, a animalelor și a organizațiilor care au nevoie de sprijin. Voluntariatul este ca o stradă cu două sensuri. Îți aduce beneficii și satisfacții personale și susține o cauză. Toate acestea ajută să-ți faci prieteni, să cunoști oameni și să-ți sporești abilitățile sociale, cele de comunicare. Mai mult, crește capacitatea de adaptare, te ajută să înțelegi oamenii și modurile lor diferite de gândire.

Voluntariatul întărește legăturile cu comunitatea și te pune în legătură cu oameni care au interese comune cu ale tale. Este o lecție pentru cei din jur, mai ales pentru copii. Este o modalitate valoroasă de a antrena copiii în activități benefice, o formă de educație și asociere în numele unui scop nobil.

Bun pentru minte și trup

Acțiunile caritabile oferă beneficii sănătății psihice și fizice. Este o terapie utilă pentru contracararea efectelor stresului, furiei și anxietății. Pentru că implică un contact social are un profund efect pozitiv asupra bunăstării mintale și este un fapt dovedit acela că îmbunătățește starea de spirit și reduce anxietatea.

Acțiunile caritabile sunt o excelentă terapie pentru timizi și introvertiți, pentru depresivi și oameni singuri. Voluntariatul are capacitatea de a ajuta la dezvoltarea încrederii în propria persoană, factor care este un antidot împotriva timidității și depresiei. Mai mult, prin măsurarea concentrației unor neurotransmițători, care sunt responsabili de starea de bine, cercetătorii au descoperit că a fi de ajutor celorlalți oferă o plăcere imensă. Omul este o ființă generoasă și sociabilă, prin excelență, și se pare că oferind, ne simțim mai fericiți.

Citeste si:
Câți bani câștigă Dana Roba, după ce s-a întors la muncă: „Le dau...
Câți bani câștigă Dana Roba,...

A face ceva benefic în folosul altora, fără a solicita o recompensă, generează un sentiment pozitiv de mândrie. Și cu cât te simți mai bine tu cu tine, cu atât vei avea o viziune mai optimistă asupra vieții și obiectivelor viitoare. Adulții mai în vârstă, în special cei care s-au pensionat sau sunt singuri, pot găsi un sens pentru viața lor, ajutându-i pe ceilalți. Indiferent de vârstă sau situație, voluntariatul te poate ajuta la gestionarea propriilor griji, menține funcțiile mintale active și crește pofta de viață.

Voluntariatul te ajută să rămâi sănătos din punct de vedere fizic. Voluntarii mai în vârstă tind să meargă mai mult, fac față sarcinilor de zi cu zi mai bine, au abilități de gândire și o tensiune arterială mai bună. În plus, au un risc redus de a face boli degenerative cerebrale care să afecteze memoria sau logica. Acțiunile caritabile reduc riscul bolilor de inimă și ameliorează durerile cronice.

Citeste si:
NetBet, noul partener premium al CSO Voluntari!
NetBet, noul partener premium...

Bonus pentru carieră

Orice demers din sfera voluntariatului este un bonus în CV. Descoperi abilități noi, exersezi eficient munca în echipă, comunicarea, rezolvarea logică a problemelor, planificarea proiectelor, gestionarea sarcinilor și câștigi abilități de organizator. Doar pentru că munca voluntară este neremunerată asta nu înseamnă că deprinderile învățate nu sunt importante. Multe acțiuni de voluntariat oferă instruire extinsă. De exemplu, ai putea deveni consilier cu experiență în situații de criză în timp ce te oferi voluntar la un adăpost pentru femei sau să acumulezi o serie de cunoștințe medicale dacă faci voluntariat într-o echipă de prim ajutor. Îți poți dezvolta abilitățile de a vorbi în public, necesare în domenii precum comunicare și marketing.

Citeste si:
Elevii și studenții vor primi bani de la Guvern pentru acțiuni de...
Elevii și studenții vor primi...

Nu trebuie omis faptul că voluntariatul îți poate oferi șansa unei schimbări de carieră, pentru că este o modalitate excelentă de a câștiga experiență într-un domeniu nou.

Munca voluntară este o cale de a descoperi pasiuni și interese noi, o evadare energizantă din rutina de la job, școală sau din familie. Voluntariatul stimulează creativitatea și aduce motivație în viața de zi cu zi.

Învățarea de noi abilități poate fi benefică pentru mulți, dar nu este o cerință sine qua non pentru o experiență de voluntariat. Cele mai valoroase atuuri pe care le aduce munca voluntară sunt compasiunea, o minte deschisă, dorința de a participa oriunde este nevoie și o atitudine pozitivă.


Despre autor:


Ultima actualizare: 23 Septembrie 2020 - 09 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.