Ușile de interior și cele de la intrare sunt printre primele elemente pe care trebuie să le alegi atunci când construiești sau amenajezi casa. Decizia finală poate întârzia, mai ales când oferta este atât de vastă și există mai multe modele care îți atrag atenția. Pentru a lua o astfel de decizie mai ușor, află că există câteva reguli pe care trebuie să le respecți atunci când alegi ușile de interior. Echilibrul pe care îl stabilești odată cu alegerea culorilor, nuanțelor și stilurilor depinde inclusiv de modelul de ușă pentru care optezi. Iată care sunt cele mai importante aspecte:

Alege ușile odată cu parchetul

Chiar dacă nu există o regulă strictă, specialiștii recomandă ca ușile să fie alese odată cu parchetul. Acest lucru nu va reprezenta o problemă când îți construiești o casă nouă sau ai un apartament proaspăt cumpărat. Asortarea celor două elemente nu înseamnă că trebuie să optezi pentru nuanțe identice sau că nu mai e nevoie să ții cont de restul elementelor din locuință. Ușile de interior sunt esențiale, deoarece îți oferă intimitate, protecție și asigură temperaturi constante în încăperi. Tocmai de aceea alegerea lor nu va fi ușoară, iar aspectul poate influența puternic decorul de ansamblu. Alege usi interior în nuanțe închise, reci, pentru o locuință în stil contemporan, modele în nuanțe roșiatice pentru casele în stil boem sau rustic și culori vii, cu textură strălucitoare, pentru interioarele clasice.

Decide direcția în care vrei să se deschidă

Pentru a putea instala balamalele, trebuie să decizi în ce direcție vrei să se deschidă ușile. De obicei, în dormitor acestea se deschid înspre interior, iar în celelalte camere, precum sufrageria, spre exterior. Dacă holurile din locuință sunt foarte mici sau înguste va trebui să renunți la sistemul de deschidere spre exterior. În schimb, o soluție ingenioasă – deși mai puțin populară în România – o reprezintă ușile cu sistem de glisare. Acestea sunt ideale într-un apartament de mici dimensiuni sau chiar într-o garsonieră, deoarece nu va mai fi nevoie de spațiul de desfășurare precum în cazul ușilor clasice. De asemenea, ușa de la baie trebuie montată în așa fel încât să nu se lovească de vasul de toaletă la deschidere. Ia toate aceste lucruri în calcul și fă măsurătorile necesare înainte de a decide.

Citeste si:
Marian Vanghelie, în libertate sub control judiciar. Poate lua...
Marian Vanghelie, în...

Cum alegi culoarea

Culoarea ușii va fi influențată de decorul din casă, mai ales de culoarea pereților și de nuanța parchetului. De asemenea, stilul de amenajare trebuie scos în evidență și va fi nevoie să ții cont de acesta când alegi culoarea și modelul ușii. Ușile albe se potrivesc într-un decor predominant alb, dar le poți alege și dacă pereții casei sunt vopsiți în nuanțe precum turcoaz sau gri închis. Contrastul va crea un efect deosebit și va scoate decorul din anonimat, fără a încărca vizual. Ușile de interior cu sticlă decorativă sau cu modele de vitraliu sunt potrivite într-un decor în stil clasic, tradițional. Nu uita că ușile cu sticlă nu oferă o etanșare puternică a spațiului, dar vor permite pătrunderea luminii naturale. În cazul în care alegi un parchet albit, ușile pot fi gri închis și se vor potrivi unui stil contemporan. Pentru un design de inspirație americană, dacă alegi parchet în nuanțe roșiatice, ușa va trebui să urmeze aceeași nuanță, între maro și roșu.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu, despre vizitele la DIICOT și Parchet
Bianca Drăgușanu, despre...

Evită problemele la montare

Pentru a nu întâmpina probleme în procesul de montare trebuie să ai toate finisajele instalate înainte de a pune ușa. Câteva dintre problemele care trebuie evitate:

  • Zidurile nu sunt de aceeași grosime sau nu sunt drepte – dacă te interesezi despre toate specificațiile ușii pe care îți dorești să o instalezi te vei putea asigura că este respectată configurația zidurilor la montare.
  • Îmbinările greșite – acestea trebuie să fie exact sub ușă, așa că asigură-te că meseriașii nu fac greșeli.
  • Diferența de nivel – grosimile materialelor de finisaj vor influența montarea ușii, iar de aceea este important să le instalezi înainte și să te asiguri că sunt respectate.

În funcție de furnizorul pe care îl alegi, ușile pot avea dimensiuni diferite, însă câteva aspecte rămân standard. De exemplu, la ușile din lemn, înălțimea acestora este de 203-204 cm, iar lățimea variază, pornind de la 68-78 cm și ajungând până la 160 cm. Măsurătorile trebuie luate cu atenție pentru a evita greșelile care vor dăuna aspectului final. Pentru ca ușa să izoleze termic va fi nevoie ca aceasta să aibă minimum 40 mm grosime în cazul unui apartament, iar la casă grosimea trebuie să treacă de 50 mm. Pentru a izola fonic, dacă ușa are minimum 28 db, ea va fi ideală.

Citeste si:
Transformări pe care le poți face în casa ta pentru un plus de confort
Transformări pe care le poți...

Alegerea ușilor trebuie făcută devreme în procesul de amenajare, chiar dacă montajul propriu-zis se va face doar spre final. Dacă vrei să existe un echilibru în decorul casei tale, nu ezita să ții cont de recomandări. Nu uita că și micile schimbări pe care le faci în locuința în care locuiești de ani buni îți vor permite să schimbi și ușile. Dacă ai în plan pentru această vară să schimbi parchetul, aruncă un ochi peste oferta de uși de interior și alege-le pe cele mai potrivite.


Despre autor:


Ultima actualizare: 15 Iulie 2020 - 02 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.