De câteva decenii, în România, practica Acupuncturii a început să câștige teren. Avem deja cabinete recunoscute și acreditate, precum cabinetul de acupuncturabucuresti.ro. Aici, specialiștii în acest tratament extraordinar, și anume Dr. gata Vasai și Dr. Corneliu Moldovan vă pot trata sau pot ameliora mai multe afecțiuni. Acupunctura este un tratament complementar recunoscut chiar de către Organizația Mondială a Sănătății, care își confirmă eficacitatea în numeroase tulburări de sănătate pe baza studiilor științifice efectuate.

Acupunctura este una dintre practicile medicinei tradiționale chineze și are origini foarte vechi, probabil înainte de 2500 î.Hr. Acupunctura tratează pacientul prin refacerea fluxului corect de energie vitală și pentru a face acest lucru, acționează la nivelul punctelor distribuite pe întreg corpul, fiecare având caracteristici și capacitate de acțiune deosebite. Cunoașterea teoretică a acupuncturii, care a ajuns până în zilele noastre, este documentată în texte foarte vechi, care conțin și rezumă tradiții milenare. Cunoașterea practică a acupuncturii ne-a parvenit prin experiența directă realizată de occidentali în China și în teritoriile învecinate, unde acupunctura a fost și este încă practicată pe scară largă.

Cum funcționează Acupunctura?

Principiul fundamental pe care se bazează medicină tradițională chineză este acela al existenței unei energii în ființele vii și în Univers, energie numită Qi, al cărei flux corect menține sănătatea și viața. Prin urmare, bolile ar rezulta din modificări ale funcționării acestui flux. Acupunctura și alte tehnici de Medicină Tradițională Chineză vindecă pacientul prin refacerea fluxului corect de energie vitală și, pentru a face acest lucru, acționează la nivelul punctelor distribuite pe întreg corpul, fiecare având caracteristici și capacitate de acțiune deosebite.

Acupunctura este o tehnică de stimulare a punctelor de energie ale corpului uman și are scopul de a oferi organismului informațiile energetice pe care le va folosi pentru a găsi echilibru și sănătate. Perspectiva tratamentului acestei metode ce aparține medicinei tradiționale chineze este, prin urmare, foarte diferită de cea a farmacologiei moderne sau a medicamentelor din plante chinezești sau occidentale, deoarece substanțele externe nu sunt administrate organismului, ci sunt aplicate doar indicații energetice. Capacitatea de vindecare și sănătatea este deja inerentă organismului însuși. Mecanismele biologice prin care acupunctura acționează nu sunt încă pe deplin înțelese de medicină occidentală și există diverse teorii despre această.

Cum se realizează acupunctura?

Ședința începe cu un dialog, întrebări și o examinare fizică precisă cu palparea încheieturilor și inspecția limbii, menită să clarifice bolile pacientului și cauza lor energetică. Pe baza acestor date, medicul va putea sfătui pacientul cu privire la regulile de conduită care trebuie urmate în viața de zi cu zi, în special în ceea ce privește alimentația, odihna, activitatea fizică, munca și chiar activitatea sexuală. Pot fi prescrise remedii din plante și alte produse medicale tradiționale chineze. Medicul va putea oferi pacientului un ciclu de ședințe de acupunctură cu ace sterile și de unică folosință foarte subțiri și flexibile, care vor fi aplicate în puncte specifice, în funcție de afecțiunea reclamată de pacient și de diagnosticul energetic. Aceste ace sunt ușor de manipulat și trebuie ținute în loc timp de 15-30 de minute și apoi îndepărtate. Nu facem însă această procedură decât în cabinetele autorizate! Acele provoacă, în general, un disconfort mic, mai mic decât cel provocat de o analiză de sânge. În orice caz, pot fi utilizate și tehnici alternative la ace, astfel încât frica față de acestea să nu împiedice terapia.

Citeste si:
Bolile oamenilor pe care le poate face și câinele tău
Bolile oamenilor pe care le...

Ce poate fi tratat cu acupunctura?

Acupunctura este o tehnică de tratament care are că obiect ființa umană în ansamblu. Din acest motiv poate fi aplicată pentru tratamentul oricărei afecțiuni de sănătate. Trebuie subliniat, însă, că acupunctură se dovedește deosebit de eficientă în unele boli și patologii particulare:


  • dureri musculo-scheletice (dureri de spate, dureri de gât, dureri la genunchi, dureri la șolduri, dureri la coate, fasciită plantară, contracturi musculare, sciatică);

  • cefaleea cronică (eficacitatea în prevenirea durerilor de cap, fără efecte secundare);

  • infertilitate masculină și feminină;

  • tratamentul refluxului gastroesofagian, oboselii și modificărilor de sânge datorate chimioterapiei;

  • nevrită (eficientă în paralizia facială, în nevralgia trigeminală);

  • patologii dermatologice (utile în dermatită atopică și în mâncărime);

  • astm și rinoconjunctivită;

  • intestin iritabil, constipație, hemoroizi ușori.


Mai mult, acupunctura este eficientă în prevenirea numeroaselor afecțiuni de sănătate, deoarece acționează la nivelul cauzei energetice a patologiilor chiar înainte de a se dezvoltă. Din acest motiv, efectuarea de ședințe de acupunctura, pentru prevenirea, de exemplu, a durerilor de cap, exacerbarea astmului bronșic sau a infecțiilor tractului respirator superior, este o alegere înțeleaptă. În plus, acupunctura oferă un sentiment de bunăstare fizică și mentală, răspunzând nevoilor celor care doresc cu adevărat să aibă grijă de ei în viața de zi cu zi.

Citeste si:
De ce și-a închis Oana Lis cabinetul de consiliere psihologică: „Nu...
De ce și-a închis Oana Lis...

Durata tratamentului

Durata fiecărei sesiuni este în general de 1 oră. Ședințele se desfășoară adesea de 2 ori pe săptămână pentru cele mai acute patologii și pentru pacienții tineri și odată la 7-10 zile pentru patologiile cronice și pentru pacienții mai în vârstă. Cu toate acestea, bolile dermatologice, chiar și cele cronice, necesită adesea mai multe ședințe pe săptămână pentru a fi tratate eficient.

Contraindicații și reacții adverse

Acupunctura este foarte sigură, având foarte puține efecte secundare grave. Micile vânătăi care dispar de la sine în 5-7 zile sunt cel mai frecvent efect secundar. Nu au fost detectate reacții adverse majore. Acupunctura poate fi efectuată și în sarcină și la copii foarte mici.

Așadar, acupunctura este un tratament alternativ eficient și care nu presupune niciun pericol atâta timp cât este efectuat de către un specialist. Pe site-ul acupuncturabucuresti.ro sunt afișate toate tipurile de tratament efectuate, prețurile și multe alte informații ce te vor putea ajuta să iei o hotărâre în cazul în care dorești alinare pentru problemele de sănătate pe care le ai.

Citeste si:
Acupunctura este un remediu benefic pentru diminuarea durerilor de cap
Acupunctura este un remediu...

Despre autor:


Ultima actualizare: 1 Iulie 2020 - 12 : 07

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.