Spațiile de coworking au schimbat percepția asupra a ceea ce înseamnă să mergi la birou, pentru că numeroși freelanceri, startup-urile, antreprenorii și chiar marile corporații au găsit în acestea cel puţin două aspecte pe care și le-au dorit tot mai mult: flexibilitate și un sentiment al comunităţii.

În prezent, numeroase spații de coworking trec printr-o perioadă dificilă, deoarece foarte mulți oameni au ales să lucreze de acasă în contextul pandemiei. Iar acest lucru i-a determinat pe proprietarii acestor spații să își adapteze serviciile pentru a-și menține clienții. De exemplu, unele le livrează clienţilor la domiciliu cafea şi gustări.

Se preconizează că blocajul provocat de pandemie va avea un impact semnificativ asupra spatiilor de coworking, multe dintre acestea fiind nevoite să se închidă în această perioadă. Deşi este posibil ca unii proprietari să nu treacă peste această criză de sănătate publică, cei care vor face schimbări semnificative în spaţiile de lucru vor avea şanse mari să reziste.

Odată ce spațiile de coworking se vor redeschide, ele vor arăta diferit. Birourile vor fi amenajate la o distanţă mult mai mare, vor fi instalate stații de igienizare, cel mai probabil vor fi afişate panouri care încurajează distanțarea fizică. Aceste spații trebuie să pună, de asemenea, măsurile de igienizare și siguranţă în fruntea listei de priorități. Printre aceste măsuri se numără curățarea regulată a spaţiilor de lucru şi a zonelor utilizate frecvent, cum ar fi butoanele liftului sau clanţele uşilor. Termometrele pentru măsurarea temperaturii corporale a persoanelor care intră în astfel de spaţii ar putea să devină un lucru obişnuit.

Companiile care folosesc aceste spații de lucru flexibile vor căuta să-şi renegocieze contractele pentru a se asigura că termenii pot fi adaptaţi la situații de urgență. Pentru a-și păstra chiriaşii şi după această criză, proprietarii de spaţii de coworking cel mai probabil vor apela la oferte speciale, precum reducerea chiriilor în schimbul prelungirii contractelor.

Există, însă, cel puţin trei motive pentru care sectorul spațiilor de coworking va trece peste criza sanitară, aceste afaceri devenind nu numai mai puternice, dar și mai importante și necesare, potrivit Forbes. Primul motiv ar fi acela că angajații care lucrează de la distanță trebuie să aibă un birou. Pandemia i-a determinat pe mulți dintre angajatori să accepte munca la domiciliu. Multe dintre marile companii vor încerca să scadă „densitatea” din birouri pentru a-și ajuta angajaţii să gestioneze criza și tranziția, dar și pentru a evita un alt blocaj de acest tip pe viitor. Marile companii pot apela la spațiile de coworking pentru a-și reloca o parte dintre angajați, lucru care se pare că deja se întâmplă în unele locuri.

Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Cel de-al doilea motiv ar fi coordonarea de resurse pentru micile afaceri. Spațiile de coworking nu servesc numai nevoilor angajaților la distanță, ci sunt cruciale pentru micile afaceri, freelanceri și alți antreprenori, pentru care munca la domiciliu nu poate fi o soluție.

Nu în ultimul rând, spațiile de coworking sunt motoare economice locale de sine stătătoare, unul dintre motive fiind acela că ajută la crearea de locuri de muncă. La fel de importantă ca impactul economic este dimensiunea comunitară, ambele fiind cruciale în relansarea societății după pandemie. Antreprenorii, proprietarii de afaceri și angajații vor avea nevoie de rețele sociale și de conexiuni locale mai mult ca oricând pentru a-și reveni. Iar aceste spații de coworking ajută la formarea de comunități de afaceri.

Citeste si:
Numărul de aplicări pentru un job a crescut cu 73% în luna octombrie
Companiile au înregistrat o...

Deși sectorul spaţiilor de coworking întâmpină dificultăţi în această perioadă, specialiştii spun că birourile tradiționale, cu contracte de închiriere pe termen lung, vor fi cel mai greu lovite de criza provocată de pandemie. Este posibil ca multe companii să îşi reevalueze contractele de închiriere pentru spaţiile tradiţionale și să opteze pentru termeni mai flexibili.

Deși spaţiile de lucru flexibile, de tipul celor de coworking, vor întâmpina dificultăți, această situație va fi una pe termen scurt, iar afacerile care vor supraviețui vor avea un viitor promițător.


Despre autor:


Ultima actualizare: 3 Iunie 2020 - 01 : 06

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.