După multe luni de amânări, ministrul Ligia Deca va prezenta azi modificările din noua Lege a Educației. Cele mai așteptate vești sunt cele referitoare la clasele a opta şi a douăsprezecea.

Legile Educației, prezentate azi de ministrul Ligia Deca

UPDATE 15:32:

„În sesiunile de vară și toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară se vor putea da încă din timpul anului școlar”, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca.

„Examenul de bacalaureat. Așa cum spuneam, se pliază pe fiecare profil, deci vom avea bacul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun și îl așteaptă de multă vreme. Rămânem cu două probe de competențe lingvistice, limbă străină 1, limbă străină 2, tocmai pentru a crește potențialul de angajare și adecvarea absolvenților pentru societatea viitorului. Sigur, cele două probe la nivelul de competență diferită, în funcție de câtă limbă străină s-a studiat în parcursul de liceu sau de gimnaziu.

Ce avem în plus față de formula de acum? Este o probă așa-zis complementară, de competențe de bază, care pentru profilul uman va fi la matematică sau științe ale naturii. Pentru profilul real, o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane: istorie, logică, filozofie, psihologie. Notarea, fiind vorba de competențe de bază, nu avansate, se va face pe sistem „admis respins”.

Important: în sesiunile de vară și toamnă, elevii vor avea mai puține discipline de examen, pentru că probele de competențe lingvistice pentru limba 1, limba 2, probele de competențe digitale și proba de competență complementară se vor putea da încă din timpul anului școlar. Practic, degrevând încărcarea candidaților în acea perioadă de vară în care se susține în mod tradițional examenul de bacalaureat.”

Citeste si:
Ligia Deca: „Dacă profesorii nu se întorc la ore săptămâna...
Ligia Deca: „Dacă profesorii...

Cele două proiecte ale Legilor Educației, lansate în dezbatere publică în perioada iulie-august 2022, când era ministru Sorin Cîmpeanu, vor fi prezentate luni, 27 februarie, la ora 14:30, într-o conferință de presă, a transmis, duminică, Ministerul Educației. Aceasta va fi a doua conferință de presă a ministrului Educației, Ligia Deca, asumat de PNL, în cele aproape cinci luni de când a preluat mandatul.

Admiterea la liceu și examenul de Bacalaureat vor fi schimbate, conform unor surse Observator. Evaluarea Națională rămâne în picioare, dar noua lege propune și un examen de admitere la liceu, pentru cine dorește. În plus, ar urma să se decidă dacă absolvenții liceelor pedagogice vor putea profesa ca învățători sau educatori dacă nu au și studii superioare.

Citeste si:
Ligia Deca, acuzată de abuz în serviciu
Ligia Deca, acuzată de abuz...

PSD și PNL, neînțelegeri privind Legile Educației

Ministrul Ligia Deca a spus, la sfârșitul lunii decembrie a anului 2022, că Legile Educației, Legea învățământului preuniversitar și Legea învățământului superior vor fi făcute publice după terminarea procesului de consultare publică și că vor ajunge în Parlament la începutul sesiunii din februarie, dar acest lucru nu s-a întâmplat.

Dezbaterea celor două proiecte ale Legilor Educației a fost principalul punct de discuție în coaliția de guvernare la începutul anului. Marcel Ciolacu, președintele PSD, premierul Nicolae Ciucă (PNL) și Kelemen Hunor (UDMR) au convenit ca legile să fie adoptate de Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până în data de 15 martie, dar PSD a cerut amâncarea cu 30 de zile a acelui calendar.

Citeste si:
Fraudă BAC 2023. Ministrul Ligia Deca, despre scandalul scurgerii...
Fraudă BAC 2023. Ministrul...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 27 Februarie 2023 - 03 : 02

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.