Mesajul unui expert BNR pentru românii care au credite la bănci și nu își mai plăti ratele este clar: cine s-a împrumutat, să se descurce. Oficialul îi îndeamnă pe oamenii care vor să își cumpere o locuință să rămână în chirie, decât să se înhame la împrumuturi pe 30 de ani.

La ce soluții pot apela românii care nu își mai pot plăti ratele

Chestionat cu privire la situația celor care au rate din ce în ce mai mari la creditele în lei, șeful Direcției de Stabilitate Financiară din Cadrul Băncii Naționale a răspuns scurt:

„Dacă îi mângâiem pe creştet pe cei care sunt imprudenţi şi îi penalizăm pe cei care economisesc societatea nu o va duce mai bine. O va duce mult mai rău”, a declarat Eugen Rădulescu, șeful Direcției de Stabilitate Financiară al Băncii Naționale a României.

În plus, specialistul a afirmat că nu este exclus ca cei care se plâng că nu își mai pot plăti ratele să nu dorească, de fapt, să mai suporte cheltuielile. În acest caz, el a amintit de măsura dării în plată.

„În cele şase luni în care a funcţionat până când a fost declarată neconstituţională am observat, la vremea respectivă, că 70% dintre cei care nu şi-au plătit datoriile erau cei care puteau să îşi plătească datoriile, dar n-au mai vrut”, a spus Eugen Rădulescu, șeful Direcției de Stabilitate Financiară al BNR.

Variantele oamenilor

O soluție pentru cei a căror buzunare nu mai pot acoperi și ratele ar fi reeșalonarea creditului. Este o variantă, însă, cu riscuri pe termen lung. Veştile bune sunt pentru cei care au împrumuturi raportate la Robor la trei luni- indice care a scăzut şi a ajuns la valoarea de 7,27%. Chiar și așa, rămâne dublu comparativ cu anul trecut.

Pe de altă parte, IRCC va continua să crească pe parcursul anului 2023, iar dobânzile mari sunt principalul argument al specialiștilor BNR care sugerează că, pentru cei care nu își mai permit, este mai bine, pentru moment, să aleagă chiria.

Citeste si:
Ședință la vârful BNR. Consiliul de administrație al Băncii...
Ședință la vârful BNR....

„Să analizeze dacă nu cumva a locui cu chirie o vreme nu este mai bine decât a se înhăma la un credit pe 30 de ani”, a afirmat Eugen Rădulescu, șeful Direcției de Stabilitate Financiară al BNR.

„Dacă pe o perioadă pe termen mediu ai un venit stabil este în regulă, este o decizie individuală, este bine să îţi iei o proprietate a ta. Dar să nu ajungi cu ea cu un grad de îndatorare mai mare de 40% pentru că atunci este posibil ca în situaţii complicate - un viitor puseu inflaţionsit e posibil să te afecteze”, a adăugat Adrian Câciu, ministrul economiei.

Consiliul Concurenței monitorizează activitatea băncilor

Consiliul Concurenței analizează o eventuală înțelegere a băncilor privind creșterea dobânzilor în ultimul an. De altfel, de când autoritatea administrativă a început să investigheze Roborul, în loc să se ducă în sus, cum ne-am fi așteptat pentru că BNR a continuat să crească ratele de dobândă, s-a dus în jos, ceea ce confirmă bănuielile Consiliului Concurenței. Primele concluzii ale analizei Consiliului ar putea fi dezvăluite la finalul anului în curs.

Citeste si:
Cum să treci peste frig fără ilic. Soluții care îți țin casa caldă...
Cum să treci peste frig fără...

„Am strâns un volum mare de date. Am avut nouă echipe care au fost trimise, asta a însemnat 60 de oameni. Dacă se ajunge la amenzi la bănci, sigur sumele vor fi mari”, a continuat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

„Noi nu avem niciun fel de informaţie care să ducă către o asemenea concluzie. Şi nici nu prea văd mecanismul şi interesul pe care l-ar avea băncile ca să facă aşa ceva”, mai spune Eugen Rădulescu, șeful Direcției de Stabilitate Financiară al BNR.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Ianuarie 2023 - 11 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.