Consiliul Concurenței suspectează că românii au plătit rate mai mari după ce un „cartel” de 10 bănci s-ar fi înțeles să manipuleze ROBOR-ul. Dacă bănuiala se confirmă, clienții băncilor ar putea primi despăgubiri. Declarațiile guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Rate mai mari pentru români după ce un „cartel” de 10 bănci s-ar fi înțeles să crească ROBOR-ul

„Ca să mă exprim mai bine, pe înțelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul", spunea, în data de 9 august, guvernatorul BNR. La trei luni după declarațiile sale, Consiliul Concurenței a descins la 10 bănci, cele mai importante din piață, care stabilesc valoarea ROBOR.

Inspectorii au cerut acces în bazele de date, suspectând că instituțiile bancare s-au înțeles să crească ratele românilor. Cele 10 bănci vizate sunt: Banca Transilvania, BCR, BRD-Societe Generale, ING Bank, Raiffeisen Bank, CEC Bank, UniCredit Bank, OTP Bank România, EximBank și Intesa Sanpaolo România.

„Sunt foarte multe lucruri care trebuie văzute cu atenţie. Şi anume condiţiile în care se fac aceste calcule, metodologia de calcul, dacă nu cumva este bazată pe o înţelegere de tip monopolist între bănci", a explicat Mircea Coşea, profesor de economie, pentru Observator.

„Consiliul Concurenţei are şi face frecvent această atribuţie de a propune modificări legislative, normative la nivel de norme BNR, cum sunt cele care reglementează ROBOR”, a precizat Valentin Mircea, fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei.

Ratele românilor s-au dublat din cauza ROBOR

În ultimul an, ratele multor români s-au dublat din cauza indicelui ROBOR, care a depășit cu mult dobânda de referință stabilită de banca centrală, deși cei doi indici ar trebui corelați.

La începutul anului 2022, ROBOR la trei luni abia trecea de nivelul de 3%. În 10 luni, valoarea sa a crescut de aproape trei ori și a ajuns astăzi la 8,19%. Dobânda de referință era, la începutul anului în curs, la nivelul de 2%, iar acum a ajuns la 6,25%.

Citeste si:
Studiu Infografic: Profilul clienților sistemelor fotovoltaice în...
Studiu Infografic: Profilul...

Specialist: „Băncile sar calul, nu e o încălcare a concurenței”

După ce Isărescu a declarat că băncile exagerează, timp de două luni indicele ROBOR a rămas sub 8%. „Asta este o dovadă că s-ar putea să existe anumite înţelegeri. Arată că există şi mult subiectivism. Sau o lipsă de corectitudine metodologică”, este părerea lui Mircea Coşea, profesor de economie.

Dar există și explicații cinice. Prin majorarea dobânzilor, băncile nu ar fi făcut decât să se apere de riscuri. „Dacă băncile sar calul, asta nu este o încălcare a concurenţei. Băncile pot să sară calul pentru că aşa este piaţa. Eu nu văd nicio posibilitate de a frauda acest sistem”, a spus Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR.

„Consiliul Concurenţei poate la finalul investigaţiei să constate existenţa unei înţelegeri anticoncurenţiale, a unui cartel între cei investigaţi, caz în care sunt amenzi stabilite ca procente din cifra de afaceri a celor investigaţi, deci amenzi mari", declară Valentin Mircea, fost vicepreşedinte al Consiliului Concurenţei.

Citeste si:
Ce despăgubiri îi cere Dana Roba lui Daniel Balaciu: „Spitalul...
Ce despăgubiri îi cere Dana...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 2 Noiembrie 2022 - 09 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.