IRCC, parte importantă a dobânzilor pentru creditele în lei, va sări de pragul de 4% în luna octombrie, ceea ce înseamnă sute de lei în plus la rata lunară. Îngrozitor este că până la anul va ajunge pe urmele indicelui Robor, la nivelul de 8%. Câți bani au de dat în plus românii dacă IRCC atinge valoarea actuală a Roborului și care este soluția analiștilor.

Câți bani au de dat în plus românii dacă IRCC atinge valoarea actuală a Roborului

Entuziasmul că plătesc dobânzi mai mici lunar față de alți datornici nu a ținut prea mult pentru cei cu împrumuturi în lei, raportate la IRCC. Indicele a crescut de la un trimestru la altul în ultimele luni.

„Ratele la credite vor creşte cam cu 17%, iar de anul viitor, de la 1 ianuarie, când va depăşi 5,7%, vor creşte cu peste 38%. Estimările nu sunt optimiste pentru anul acesta şi anul viitor”, a explicat Irina Chițu, analist financiar.

Mai clar, specialiștii se așteaptă că la jumătatea anului viitor IRCC să atingă valoarea actuală a Roborului, aproape 8%. Dacă se iau în calcul și marjele băncile care variază, în medie, între 2 și 3%, va înseamna o dobândă lunară de peste 10%.

Retail jobs

De pildă, la un împrumut Prima Casă, în valoare de 250 de mii de lei, luat pe 30 de ani, asta înseamnă că anul viitor un om ar urma să plătească o rată cu 900 de lei mai mare față de cea actuală, adică o creștere de 70%.

„Principala preocupare a clienţilor este unde se va duce IRCC-ul, dacă mai cresc dobânzile, cum pot să fac să îmi iau o dobândă fixă cât mai mică”, Anamaria, broker de credite.

„Dobânda fixă este soluţia acum, pentru refinanţările şi pentru Robor şi pentru IRCC”, a completat Irina Chițu, analist financiar.

Din luna octombrie, odată ce IRCC va trece de pragul de 4%, după cum preconizează experții, mare parte din clienții băncilor vor dori să facă refinanțare și să treacă la dobânda fixă.

Citeste si:
Rate mai mari din octombrie la creditele legate de IRCC. Calcul în...
Rate mai mari din octombrie...

Acest lucru înseamnă, raportat la un împrumut de 250 de mii de lei, luat pe 30 de ani, că rata va îngheța pentru urmăritorii 3-5 ani la 1.510 lei. Analiștii susțin că reprezintă un avantaj, odată cu evoluția dobânzilor, cea înseamnă o economie de aproape 700 de lei pe lună.

„Ce recomandăm, în schimb, clienţilor, este să ia acum o dobândă fixă şi, mai apoi, dacă ajungem la un IRCC de 2-3%, să mergem pe variantă de refinanţare. În momentul de faţă sunt foarte multe bănci care fac campanii pe varianta de refinanţare cu costuri zero”, a transmis Anamaria Feraru, broker de credite, pentru Observator.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 22 Septembrie 2022 - 10 : 09

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.