Ratele în lei cresc din nou, din octombrie, pentru românii care au credite raportate la IRCC. Indicele a trecut, vineri, de 4% și este aproape dublu comparativ cu cât era până acum. Astfel, datornicii vor plăti mai mult cu două sau chiar trei sute de lei lunar, iar din 2023, când indicele va crește din nou, ratele vor fi și mai mari.

Cu cât vor crește ratele românilor cu IRCC după ce indicele a explodat

Indicele IRCC a sărit vineri de pragul de 4% și ia urma Robor la trei luni, valabil pentru împrumuturile luate înainte de 2019. După o perioadă în care a tot crescut, Robor s-a stabilizat sub pragul de 8%, iar IRCC ia avans, ceea ce va duce la o nouă creștere a ratelor.

Dobânda este compusă din marja bărcii, la care se adaugă IRCC, în cazul nostru. Așadar, dacă luam în calcul un împrumut de 350.000 de lei, echivalentul a 70.000 de euro, luat pe 30 de ani, la o marjă a băncii de 2,1%, plăteam până acum o rată de 1.825 de lei. Odată cu noul IRCC, rata s-a majorat cu 300 de lei. De la anul, însă, odată ce IRCC va sări de pragul de 5,6%, adică dobânda va crește și ea la 7, poate chiar 8%, aceeași rată va mai crește cu încă 400 de lei.

„Niciodată IRCC-ul nu va depăşi valoarea maximă la care ajunge Roborul. Vedem că Roborul staţionează în momentul ăsta în jur de 8. Probabil că IRCC-ul nu va depăşi 7”, a explicat Doru Iliescu, broker de credite, pentru Observator.

Cei care au rate dependente de Robor mai au timp încă să treacă la IRCC. O altă variantă este refinanțarea la dobânda fixă. În ofertele băncilor comerciale, dobânzile fixe variază între 6,5% și 9%.

„Totuşi, vedem că produsele astea cu rată fixă au o rată fixă pentru o perioadă de timp determinată. 3 ani, 5 ani, 7 ani. Nici pentru cei cu rată fixă nu putem să eliminăm incertitudinea. Vor trece şi ei la rată variabilă şi, atunci, fie refinanţezi, fie încerci să plăteşti anticipat creditul”, a spus Andreea Nica, CFA România.

Citeste si:
Ratele rămân mari și în 2023: Românii cu credite în IRCC vor trece...
Ratele rămân mari și în 2023:...

„Cu cât perioada de acordare a dobânzii fixe este mai mare, cu atât dobânda în sine este mai mare pentru că ea trebuie să acopere orice risc ar întâmpina finanţatorul în toată perioada aia la care se expune”, a declarat Doru Iliescu, broker de credite.

„Le recomand celor care vor să îşi reducă acest risc să încerce să reducă prin rambursare anticipată, dacă pot, durata creditului”, a declarat Andreea Nica, CFA România.

Aproape jumătate de milion de români au credite dependente de IRCC

Pentru refinanțarea unui credit imobiliar, clienții plătesc un comision de analiză a dosarului, o taxă de evaluare a imobilului, dar și taxe notariale, care pot însemna 1.500 de lei la un împrumut mediu de 300 de mii de lei. Totuși, sunt și bănci unde clientul plătește numai cheltuielile notariale. Evoluția dobâncilor rămâne legată de inflație, care, la rândul ei, este influențată, în cea mai mare parte, de criza energetică.

Citeste si:
Ratele românilor cresc: Guvernul ia în calcul modelul spaniol. În...
Ratele românilor cresc:...


  • În prezent, aproape jumătate de milion de români au credite dependente de IRCC

„În toată lumea e zvon de recesiune. Asta e lumea în care trăim. Dacă alte ţări din zona euro vor intra în recesiune, nu vom putea să evităm recesiunea noi pentru că facem comerţ cu aceste ţări”, Adrian Vasilescu, consilier BNR.


Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 1 Octombrie 2022 - 01 : 10

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.