Românii care se apropie de vârsta de pensionare, nu au atins pragul minim de cotizare și vor să își cumpere vechime în muncă plătesc din 2023 o contribuție mai mare. Valoarea acesteia a crescut cu 112 lei, odată cu majorarea salariului minim pe economie. Se pot cumpăra cel mult 6 ani, chiar și de către românii din străinătate.

Vechimea în muncă va fi mai scumpă în 2023

„Mai sunt şi angajatori care fac nereguli. Am avut contract pe 8 ore şi, când m-am trezit, am avut pe 2 ore plătit. Un an jumătate cam aşa am lipsă”, a declarat Ionel Cristea, cumpărător vechime în muncă, pentru Observator.

Dacă anul trecut bărbatul ar fi plătit o contribuție lunară minimă de 638 de lei, anul acesta trebuie să dea 750 de lei, adică 9.000 de lei pe an. „S-a mărit salariul minim brut pe economie la valoarea de 3.000 lei.

„Dacă se aplică acea contribuţie de asigurări sociale, acel CAS care e în procent de 25% vom observa că această contribuţie a crescut începând cu 1 ianuarie 2023”, a declarat Daniel Banciu, președintele Casei Naționale de Pensii.

Zi de zi, în medie, 10 persoane își cumpără vechime în muncă doar la Casa de Pensii a Municipiului București. Din anul 2020 și până acum, au fost încheiate 3.050 de astfel de contracte.

„Cei care cumpără vechime pot cumpără perioade disparate sau perioade continue. Vin persoane din toată ţara, care nu au un stagiu minim de 15 ani, fie pentru că angajatorii nu le-au plătit contribuţiile, fie că n-au muncit, fie persoane din străinătate, care au lucrat fără forme legale”, a spus Alina Frățică, șef Contribuții Sociale.

Se pot cumpăra cel mult 6 ani de vechime pentru pensia de limită de vârstă. Plata pentru completarea stagiului de cotizare se poate face până pe 31 august.

„Cei care cumpără vechime trebuie să se prezinte la instituția noastră cu un act de identitate, iar cei din străinătate pot să vină și cu pașaportul”, a completat Alina Frățilă, șef Contribuții Sociale.

Cum vă verificați vechimea în muncă?

Pentru a putea verifica vechimea în muncă, trebuie să vă creați un cont pe site-ul Casei Naționale de Pensii. La nivel național, în ultimii doi ani au fost încheiate aproximativ 22.500 de contracte pentru cumpărarea vechimii în muncă.

Citeste si:
Cu ce lider se întâlnește Vladimir Putin în prima sa vizită în...
Cu ce lider se întâlnește...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 16 Ianuarie 2023 - 10 : 01

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.